Mie, personal, îmi plac toate frunzele verzi de primăvară – urzicile, spanacul, dragaveiul și leurda. Sunt bogate în fier, calciu și magneziu, dar mult mai important: sunt absolut delicioase!
Când eram copil, Buna mea făcea adesea mâncare de urzici cu usturoi, de spanac, dar și ciorbă de dragavei, care îmi place nespus pentru că este tare acrișoară și foarte fresh. Mâncarea de spanac o făcea așa cum se face tradițional cu rântaș și lapte – adică făcea un sos bechamel pe care îl amesteca cu spanacul sau urzicile tocate bine bine și frecate cu usturoi, prăjea două ouă și era un prânz absolut minunat.
Atunci când vine vorba de urzici este important, foarte important să fie tinere. Urzica bătrână este ațoasă și parcă nu mai are același gust. Vezi urzicile tinere după cât pișcă frunza – când sunt tinere nu înțeapă rău, le poți curăța fără mănuși și după tulpină. Tulpina trebuie să fie verde – dacă pe tarabă sunt multe tulpini maro, atunci urzicile sunt bătrăne. Ca să fii și mai sigură că sunt tinere – mergi la piață cât mai aproape de începutul lunii martie – vei avea șanse mult mai mari să găsești urzici tinere și gustoase.
Există și urzici din culturi controlate, spre deosebire de cele din flora spontană. Acestea sunt mai fragede și adesea, mult mai curate decât cele culese din flora spontană – deci, vei petrece mai puțin timp alegându-le și spălându-le.
Urzicile trebuie curățate înainte de a fi consumate. Întotdeauna se îndepărtează tulpina groasă și frunzele trecute. Ar trebui păstrate pentru mâncare doar frunzele verzi, fragede și crocante. Asemenea spanacului, urzicile trebuie spălate bine de tot în multe ape, până când am îndepărtat tot nisipul, frunzele care s-au strecurat printre ele sau firele de iarbă. Încearcă fie să le speli pe rând, fie să ai la dispoziție un recipient suficient de mare încât să stea „relaxate”. Un kilogram de urzici, în formă brută, are un volum foarte mare, deci este foarte probabil să fie nevoie să le speli pe rând. Iar pentru a fierbe un kilogram de urzici, vei avea nevoie de o oală de 10 litri, altfel, va trebui să le opărești în tranșe, pentru că nu vor încăpea.
Ingrediente mâncare de urzici
- Urzici. Desigur vei avea nevoie de urzici. Eu am folosit un kilogram din care ies 4 porții generoase.
- Mascarpone. Pentru că am vrut o mâncare cremoasă și delicioasă, am ales să folosesc mascarpone în locul rântașului clasic.
- Smântână lichidă. Folosește o smântână cu minim 30% grăsime, sau o cremă de gătit
- Ceapă. Am folosit o ceapă medie pentru a da un plus de savoare mâncării de urzici.
- Usturoi. Să fim sinceri, nu există mâncare de urzici sau de spanac fără usturoi.
- Unt. Pentru că untul face totul să fie mai bun și mai gustos, l-am încorporat și în această mâncare.
- Leurdă. Pentru că eu chiar iubesc usturoiul, am ales să folosesc și o legătură de leurdă pe care am tocat-o mărunt. În plus, la final am adăugat și o lingură de pesto de leurdă care a dat mâncării un gust absolut fantastic.
- Sare și piper. Eu am folosit jumătate de lingură de sare de mare și puțin piper, dar tu poți adapta cantitatea gustului tău.
Cum se prepară mâncarea de urzici
În primul rând urzicile trebuie curățate: se aleg frunzele tinere, verzi și se îndepărtează tulpinile groase, frunzele trecute și orice fire de iarbă sau bețe s-au strecurat printre urzici.
Se spală urzicile în multe ape până când am îndepărtat tot nisipul, pământul și orice alte impurități. Acești doi pași sunt cei mai migăloși și cei care consumă cel mai mult timp. De aici în colo, lucrurile devin mai simple.
Se opăresc urzicile în apă clocotită timp de 2-3 minute. Dacă vei aglomera oala foarte tare, să ai în vedere că se va opri fierberea pentru scurt timp și atunci ar trebui să calculezi aproximativ 4 minute din momentul în care ai pus urzicile în oală.
Urzicile se scot din apa clocotită cu o spumieră și se pun într-un castron încăpător cu apă rece, rece. Acest pas este important pentru a păstra culoarea verde, vie a frunzelor. Este un pas pe care este bine să îl urmezi în cazul tuturor frunzelor verzi pe care le opărești înainte de gătirea efectivă.
Se scurg urzicile de toată apa și se presează cu mâna pentru a elimina cât mai mult din lichidul acumulat în timpul fierberii. În acest moment, urzicile și-au micșorat considerabil volumul.
Le transferăm într-un blender, robot de bucătărie, sau le pasăm folosind un blender vertical de mână. În acest moment vei adăuga și 4 căței de usturoi pe care îi vei mărunți împreună cu urzicile și un praf de sare.
Opțional, poți mărunți alături de urzici și o legătură de leurdă proaspătă, sau o poți toca mărunt și adăuga ulterior.
După acest pas, începem gătirea efectivă. Într-o oală sau tuci, se călește la foc mic o ceapă tocată mărunt în jumătate de lingură de ulei și 15 grame de unt. Când ceapa s-a înmuiat, după 5 minute, se adaugă 4 căței de usturoi zdrobiți cu presa, sau tocați mărunt, după preferință.
Imediat după ce ai adăugat usturoiul, adaugi cele 250 de grame de mascarpone și amesteci până când devine o pastă puțin mai lichidă.
Este timpul să adaugi urzicile mărunțite. Amestecă până se omogenizează cu brânza mascarpone. Ai grijă să ții focul mic, pentru a nu se prinde mâncarea.
Adaugă smântâna lichidă, jumătate de lingură de sare, puțin piper și amestecă continuu. După ce s-a omogenizat mâncarea, adaugă celelalte 35 de grame de unt.
Opțional, la finalul gătirii, mie imi place să adaug o lingură de pesto de leurdă. Mi se pare că îmbogățește foarte frumos această mâncare.
Printeaza
Rețetă mâncare de urzici cu usturoi
- Timp Total: 80 minute
- Servire: 4 – 5 porții 1x
Descriere
Această mâncare de urzici am facut-o puțin altfel decât este tradițional, în speranța că îi va îndemna și pe cei cărora nu le plac aceste verdețuri să încerce măcar o dată o mâncare de urzici.
Ingrediente
1 kg de urzici
28 de grame de usturoi (aproximativ 8 căței medii)
1 ceapă medie
50 de grame de unt
Jumătate de lingură de ulei pentru a căli ceapa
250 de grame de mascarpone
200 ml smântână lichidă grasă sau cremă de gătit
Jumătate de lingură de sare de mare
Piper
Opțional:
1 legătură de leurdă (14 grame)
1 lingură de pesto de leurdă
Instructiuni
- În primul rând urzicile trebuie curățate: se aleg frunzele tinere, verzi și se îndepărtează tulpinile groase, frunzele trecute și orice fire de iarbă sau bețe s-au strecurat printre urzici.
- Se spală urzicile în multe ape până când am îndepărtat tot nisipul, pământul și orice alte impurități. Acești doi pași sunt cei mai migăloși și cei care consumă cel mai mult timp. De aici în colo, lucrurile devin mai simple.
- Se opăresc urzicile în apă clocotită timp de 2-3 minute. Dacă vei aglomera oala foarte tare, să ai în vedere că se va opri fierberea pentru scurt timp și atunci ar trebui să calculezi aproximativ 4 minute din momentul în care ai pus urzicile în oală.
- Urzicile se scot din apa clocotită cu o spumieră și se pun într-un castron încăpător cu apă rece, rece. Acest pas este important pentru a păstra culoarea verde, vie, a frunzelor. Este un pas pe care este bine să îl urmezi în cazul tuturor frunzelor verzi pe care le opărești înainte de gătirea efectivă.
- Se scurg urzicile de toată apa și se presează cu mâna pentru a elimina cât mai mult din lichidul acumulat în timpul fierberii. În acest moment, urzicile și-au micșorat considerabil volumul.
- Le transferăm într-un blender, robot de bucătărie, sau le pasăm folosind un blender vertical de mână. În acest moment vei adăuga și 4 căței de usturoi pe care îi vei mărunți împreună cu urzicile și un praf de sare.
- Opțional, poți mărunți alături de urzici și o legătură de leurdă proaspătă, sau o poți toca mărunt și adăuga ulterior.
- După acest pas, începem gătirea efectivă. Într-o oală sau tuci, se călește la foc mic o ceapă tocată mărunt în jumătate de lingură de ulei și 15 grame de unt. Când ceapa s-a înmuiat, după 5 minute, se adaugă 4 căței de usturoi zdrobiți cu presa, sau tocați mărunt, după preferință.
- Imediat după ce ai adăugat usturoiul, adaugi cele 250 de grame de mascarpone și amesteci până când devine o pastă puțin mai lichidă.
- Este timpul să adaugi urzicile mărunțite. Amestecă până se omogenizează cu brânza mascarpone. Ai grijă să ții focul mic, pentru a nu se prinde mâncarea.
- Adaugă smântâna lichidă, jumătate de lingură de sare, puțin piper și amestecă continuu. Se aduce la fierbere.
- După ce s-a omogenizat mâncarea și fierbe ușor, adaugă celelalte 35 de grame de unt și se încorporează până se topesc complet. Se amestecă continuu pentru a evita ca mâncarea să se prindă.
- Opțional, la finalul gătirii, mie imi place să adaug o lingură de pesto de leurdă. Mi se pare că îmbogățește foarte frumos această mâncare.
Note
Dacă ai ghinion de urzici mai bătrâne, crește timpul de opărire – le va lua ceva mai mult să scape de textura „pișcătoare” și ușor rigidă. Pentru o mâncare fină și delicioasă, îți recomand să alegi întotdeuna doar frunzele verzi, tinere.
- Timp de preparare: 60 minute
- Timp de gătire: 20 minute
- Categorie: Prânz, Cină
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii