Tort cu nucă și cremă de caramel – Mmm, cât poate fi de bun!

Ingrediente necesare pentru blat:

120 g făină
170 g zahăr
5 ouă
4 linguri apă clocotită
4 linguri ulei
150 g miez de nucă măcinat
1 plic praf de copt
1 fiolă esență de rom

Ingrediente necesare pentru cremă:

8 linguri făină
340 g zahăr
30 g unt
500 ml lapte
50 g ciocolată neagră

Ingrediente necesare pentru sirop:

1 fiolă esență de vanilie
3 lingurițe zahăr vanilat
200 ml apă

Ingrediente necesare pentru decor:

10 sâmburi întregi de nucă
80 g miez de nucă măcinat

Mod de preparare:

Începem cu blatul: separăm albușurile de gălbenușuri; batem albușurile spumă, împreună cu un praf de sare, apoi jumătate din cantitatea de zahăr și continuăm să mixăm până obținem o spumă tare.

Într-un alt bol, frecăm gălbenușurile împreună cu cantitatea rămasă de zahăr, apoi turnăm în fir subțire uleiul și apa clocotită.

Amestecăm bine, apoi turnăm peste spuma de albușuri.

Amestecăm cele două compoziții cu o spatulă de silicon, adăugând și făina amestecată cu praful de copt și miezul de nucă. La final, turnăm și esența de rom și amestecăm ușor, până la omogenizare.

Tapetăm o tavă rotundă cu hârtie de copt, turnăm amestecul în tavă și coacem blatul timp de 35-40 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

După ce e gata, răsturnăm imediat blatul pe un grătar și îl lăsăm să se răcească, îndepărtând hârtia de copt.

După ce s-a răcit complet, tăiem în 3 foi egale.

Pentru cremă, punem la fiert laptele amestecat cu făina.