Această tocăniță este una dintre favoritele mele atunci când doresc să obțin o mâncare gătită rapid, cu gust bogat, asemenea uneia gătite la foc mic mai multe ore.
Secretul este simplu: folosesc o carne de porc fragedă, care se gătește repede și mai mult, este și mai dietetică decât alte tăieturi din porc. Această tocăniță este făcută cu mușchiuleț intercostal de porc. De departe, bucata mea favorită de purcel fără grăsime.
Tocănița este întodeauna mai bună dacă este gătită într-un ceaun de fontă – doar părerea mea, desigur – dar în absența unui ceaun de fontă este delicioasă și într-un ceaunel emailat modern sau într-o clasică oală emailată.
Gătirea acestei mâncări este simplă și la obiect – întrucâtva asemenea oricărei mâncăruri cu sos sau a unei ciorbe. Ingredientele sunt simple, se găsesc întotdeauna, iar condimentele sunt dintre cele mai clasice, regăsite în preparatele românești.
Ingrediente tocăniță de porc
- Mușchiuleț de porc. Folosesc adesea mușchiuleț de porc, nu pentru că nu mi-ar plăcea ceafa sau pulpa de porc, pentru că îmi plac mult mai mult, ci pentru că mușchiulețul de porc se gătește mult mai repede.
- Morcovi, ceapă și ardei gras sau capia. Legumele pe care le folosesc pentru această tocăniță sunt dintre cele care nu au nevoie de un timp foarte îndelungat de gătire, dar nici foarte scăzut, astfel încât să pot pune totul de la început și să se gătească în același timp cu carnea.
- Roșii cuburi. În cazul acesta eu am folosit 4 roșii medii proaspete tăiate cuburi și 2 linguri de passata. Roșiile proaspete pot fi înlocuite foarte bine cu roșii cuburi din conservă.
- Usturoi. Da, eu pun usturoi aproape în toate tocănițele. Uneori îmi place să glumesc zicând că aș pune usturoi și în prăjituri dacă s-ar putea.
- Vin alb. Puțin vin alb ajută la frăgezire, dar și la eliberarea rapidă a aromelor. Îți recomand cu căldură să nu te ferești de vinul adăugat în tocănițe, mai ales că alcoolul se evaporă destul de repede, iar gustul sigur nu se simte în preparatul final.
- Sare, piper & cimbru. Cam ca în cazul usturoiului, am o relație deosebit de bună cu cimbrul (și cu dafinul). În această tocănită pun o cantitate impresionantă de 2 lingurițe cu vârf de cimbru.
Cum se prepară tocănița de porc
Ceapa se taie cubulețe grosiere, ardeiul cubulețe, la fel, ceva mai mari. Morcovii se taie în bucăți de aproximativ 3 centimetri (vrem să fie fermi la finalul gătirii, nu să fie foarte moi, deci este recomandat să îi tăiem în bucăți mai mari, astfel încât să se gătească în același timp cu carnea de porc).
Mușchiulețul de porc se taie în felii de 2 cm grosime și fiecare felie în 2 sau 3 bucăți în funcție de diametrul mușchiulețului tău.
Într-un ceaun sau oală se adaugă 2 linguri de ulei împreună cu ceapa și ardeiul gras. Când ceapa devine translucidă, se adaugă morcovul tăiat bucăți. Se sotează 3-4 minute. Apoi, se adaugă carnea de porc.
Vom amesteca în mod frecvent pentru a ne asigura că toate bucățele de carne se rumenesc puțin.
Se adaugă sare, piper, 1 linguriță de cimbru și se amestecă. Se mărește flacăra și se adaugă, apoi, 40 de ml de vin alb. Așteptăm 1-2 minute, apoi micșorăm flacăra spre minim și acoperim oala. Vei observa că este suficient lichid pentru a continua gătirea, nu este nevoie să adaugi apă.
Se fierbe la foc mic 20-25 de minute. Când lichidul este aproape evaporat, se adaugă roșiile cuburi și passata, se amestecă bine. Se adaugă 3 căței de usturoi zdrobiți și o linguriță de cimbru. Se fierbe încă 15 minute până când sosul scade și carnea este pătrunsă bine.
Se adaugă pătrunjel și mărar proaspăt și se mănâncă cu o mămăligă cremoasă.
Printeaza
Tocăniță de porc cu legume
- Timp Total: 1 ora și 5 minute
- Servire: 4 porții 1x
Ingrediente
450 de grame de mușchiuleț de porc
3 morcovi medii
1 ceapă mare (200 de grame)
1 ardei capia sau ¾ ardei gras roșu
4 roșii tăiate cuburi
2 linguri de passata de roșii
3 căței de usturoi
40 ml de vin alb sec
2 lingurițe de cimbru
4–5 grame de sare (sau după gust)
3 grame de piper
Opțional: fulgi de chilli
Instructiuni
- Ceapa se taie cubulețe grosiere, ardeiul cubulețe, la fel, ceva mai mari. Morcovii se taie în bucăți de aproximativ 3 centimetri (vrem să fie fermi la finalul gătirii, nu să fie foarte moi, deci este recomandat să îi tăiem în bucăți mai mari, astfel încât să se gătească în același timp cu carnea de porc).
- Mușchiulețul de porc se taie în felii de 2 cm grosime și fiecare felie în 2 sau 3 bucăți în funcție de diametrul mușchiulețului tău.
- Într-un ceaun sau oală se adaugă 2 linguri de ulei împreună cu ceapa și ardeiul gras. Când ceapa devine translucidă, se adaugă morcovul tăiat bucăți. Se sotează 3-4 minute. Apoi, se adaugă carnea de porc.
- Vom amesteca în mod frecvent pentru a ne asigura că toate bucățele de carne se rumenesc puțin.
- Se adaugă sare, piper, 1 linguriță de cimbru și se amestecă. Se mărește flacăra și se adaugă, apoi, 40 de ml de vin alb. Așteptăm 1-2 minute, apoi micșorăm flacăra spre minim și acoperim oala. Vei observa că este suficient lichid pentru a continua gătirea, nu este nevoie să adaugi apă.
- Se fierbe la foc mic 20-25 de minute. Când lichidul este aproape evaporat, se adaugă roșiile cuburi și passata, se amestecă bine. Se adaugă 3 căței de usturoi zdrobiți și o linguriță de cimbru. Se fierbe încă 15 minute până când sosul scade și carnea este pătrunsă bine.
- Se adaugă pătrunjel și mărar proaspăt și se mănâncă cu o mămăligă cremoasă.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 50 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Românească
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii