Descriere
Transformă orice ciuperci într-o delicatesă cu rețeta mea de tocăniță de ciuperci cu smântână! Un preparat gustos, savuros și ușor de realizat.
Ingrediente
Pentru fierbere
500 de grame de ciuperci de pădure crude
1 ceapă
1 legătură de pătrunjel
Pentru tocăniță
500 de grame de ciuperci fierte
1 ceapă mare (100 de grame)
3–4 căței de usturoi zdrobiți
250 de ml de smântână lichidă
150 de grame de smântână 30%
25 de grame de unt
10 grame de făină (1 lingură rasă)
2–3 lingurițe de sare
1 linguriță de piper alb
1 legătură de pătrunjel
½ legătură de mărar
Instructiuni
- Ciupercile se curăță și se spală de impurități, iar dacă sunt proaspete se fierb 30-40 de minute în apă rece alături de ceapă și pătrunjel.
- Când ciupercile sunt fierte, se scurge apa, iar ele se pun într-un castron încăpător cu apă rece. Se lasă 2-3 minute în apa rece, iar apoi le scurgem bine de tot.
- Într-o oală se înginge o lingură de ulei și se pune la călit ceapa tăiată cubulețe mărunte. Ceapa se va găti până când este moale.
- Adăugăm 3 căței zdrobiți de usturoi și 25 de grame de unt. Lăsăm totul la foc 1 minut și adăugăm lingura rasă de făină. Rumenim bine făina pentru 3-4 minute, la foc mărunt pentru a nu arde untul.
- Adăugăm ciupercile împreună cu 2 lingurițe de sare. Amestecăm și adăugăm 250 de ml de smântână lichidă. Lăsăm totul să fiarbă 10 minute, iar apoi adăugăm 150 de grame de smântână grasă.
- Se adaugă o linguriță de piper alb și se potrivește de sare dacă mai este nevoie. Tocănița se mai fierbe încă 5 minute, iar la final, după ce am stins focul, se adaugă pătrunjelul și mărarul tocate mărunt.
- Dacă îți place usturoiul la fel de mult cum îmi place mie, tot la final mai poți adăuga un cățel de usturoi zdrobit pentru mai multă savoare.
- Tocănița de ciuperci se servește caldă, alături de mămăligă proaspătă, fierbinte.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 50 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Românească
Cuvinte: Tocăniță de ciuperci cu smântână și mămăliguță, Cum să faci tocăniță de ciuperci cu smântână cremoasă, Rețetă vegetariană de tocăniță de ciuperci cu smântână, Tocăniță vegetariană