Azi te invit să prepari tocănița de ciuperci cu smântână – un deliciu irezistibil, în care aromele bogate ale ciupercilor se îmbină perfect cu smântâna cremoasă. O rețetă ușor de urmat, ce aduce bucurie în orice masă!
Ciupercile comestibile de pădure sunt absolut minunate – nu au gustul pregnant al ciupercilor champignon. Sunt mai delicate din punctul de vedere al aromei, însă au o paletă mult mai largă. De asemenea, textura.
Ciupercile de pădure comestibile sunt nenumărate. Anul acesta noi am cules hribi, bureți iepurești, oiță, vinețica porumbeilor, pâinea pământului și multe ciuperci din genul russula, denumite tradițional hulubițe.
Nu este recomandat să culegi ciuperci dacă nu le cunoști. Multe ciuperci au „sosii” – sau variante aproape identice care nu sunt comestibile sau chiar otrăvitoare. Cu toate acestea, poți obține multe ciuperci de pădure din surse de încredere, cultivate de producători locali. Altfel, în prezent găsești și în supermarket gălbiori și hribi proaspeți, care sunt minunați în tocănițe.
Această tocăniță de ciuperci cu smântână se poate face cu orice tip de ciuperci ai la îndemână. Dacă îți plac și vrei, poți folosi chiar și ciuperci champignon de cultură, sau ciuperci pleurotus – trebuie doar să ai în vedere că timpul de preparare pentru aceste ciuperci este ceva mai scurt decât al celor de pădure.
Ingrediente tocăniță de ciuperci cu smântână
- Ciuperci. Poți folosi orice ciuperci dorești – hribii, gălbiorii sau hulubițele sunt excelente, dar poți opta și pentru ciuperci de cultură mai frecvente precum ciupercile champignon sau pleurotus. Eu am folosit, în mod particular, pentru că am găsit și tare m-am bucurat – bureți iepurești (Polyporus umbellatus).
- Smântână. Am folosit o combinație de smântână lichidă și smântână normală cu 30% grăsime.
- Ceapă. Tocănița fără ceapă nu prea e tocăniță, așa-i? Așadar, nu te sfii cu ceapa, folosește din belșug și călește-o bine de tot pentru a te bucura de fiecare strop de aromă.
- Usturoi. Pe limba mea când spui ciuperci, spui usturoi. Tare bune mai sunt ciupercile cu usturoi, așa că nu îl neglija în preparatele cu ciuperci.
- Unt. Pentru că am făcut un roux, asemenea celui pe care îl folosim la ciulama, însă cu mai puțină făină, am folosit unt în prepararea tocăniței.
- Făină. O lingură rasă, nu mai mult, pentru a obține un roux care va îngroșa sosul și îți va oferi o tocăniță deasă.
- Verdeață. Am folosit mărar și pătrunjel din belșug.
Metodă de preparare tocăniță de ciuperci
Ciupercile se curăță și se spală de impurități, iar dacă sunt proaspete se fierb 30-40 de minute în apă rece alături de ceapă și pătrunjel.
Când ciupercile sunt fierte, se scurge apa, iar ele se pun într-un castron încăpător cu apă rece. Se lasă 2-3 minute în apa rece, iar apoi le scurgem bine de tot.
Într-o oală se încinge o lingură de ulei și se pune la călit ceapa tăiată cubulețe mărunte. Ceapa se va găti până când este moale.
Adăugăm 3 căței zdrobiți de usturoi și 25 de grame de unt. Lăsăm totul la foc 1 minut și adăugăm lingura rasă de făină. Rumenim bine făina pentru 3-4 minute, la foc mărunt pentru a nu arde untul.
Adăugăm ciupercile împreună cu 2 lingurițe de sare. Amestecăm și adăugăm 250 de ml de smântână lichidă. Lăsăm totul să fiarbă 10 minute, iar apoi adăugăm 150 de grame de smântână grasă.
Se adaugă o linguriță de piper alb și se potrivește de sare dacă mai este nevoie. Tocănița se mai fierbe încă 5 minute, iar la final, după ce am stins focul, se adaugă pătrunjelul și mărarul tocate mărunt.
Dacă îți place usturoiul la fel de mult cum îmi place mie, tot la final mai poți adăuga un cățel de usturoi zdrobit pentru mai multă savoare.
Tocănița de ciuperci se servește caldă, alături de mămăligă proaspătă, fierbinte.


Rețetă tocăniță de ciuperci cu smântână
- Timp Total: 1 oră 10 minute
- Servire: 4 porții 1x
Descriere
Transformă orice ciuperci într-o delicatesă cu rețeta mea de tocăniță de ciuperci cu smântână! Un preparat gustos, savuros și ușor de realizat.
Ingrediente
Pentru fierbere
500 de grame de ciuperci de pădure crude
1 ceapă
1 legătură de pătrunjel
Pentru tocăniță
500 de grame de ciuperci fierte
1 ceapă mare (100 de grame)
3–4 căței de usturoi zdrobiți
250 de ml de smântână lichidă
150 de grame de smântână 30%
25 de grame de unt
10 grame de făină (1 lingură rasă)
2–3 lingurițe de sare
1 linguriță de piper alb
1 legătură de pătrunjel
½ legătură de mărar
Instructiuni
- Ciupercile se curăță și se spală de impurități, iar dacă sunt proaspete se fierb 30-40 de minute în apă rece alături de ceapă și pătrunjel.
- Când ciupercile sunt fierte, se scurge apa, iar ele se pun într-un castron încăpător cu apă rece. Se lasă 2-3 minute în apa rece, iar apoi le scurgem bine de tot.
- Într-o oală se înginge o lingură de ulei și se pune la călit ceapa tăiată cubulețe mărunte. Ceapa se va găti până când este moale.
- Adăugăm 3 căței zdrobiți de usturoi și 25 de grame de unt. Lăsăm totul la foc 1 minut și adăugăm lingura rasă de făină. Rumenim bine făina pentru 3-4 minute, la foc mărunt pentru a nu arde untul.
- Adăugăm ciupercile împreună cu 2 lingurițe de sare. Amestecăm și adăugăm 250 de ml de smântână lichidă. Lăsăm totul să fiarbă 10 minute, iar apoi adăugăm 150 de grame de smântână grasă.
- Se adaugă o linguriță de piper alb și se potrivește de sare dacă mai este nevoie. Tocănița se mai fierbe încă 5 minute, iar la final, după ce am stins focul, se adaugă pătrunjelul și mărarul tocate mărunt.
- Dacă îți place usturoiul la fel de mult cum îmi place mie, tot la final mai poți adăuga un cățel de usturoi zdrobit pentru mai multă savoare.
- Tocănița de ciuperci se servește caldă, alături de mămăligă proaspătă, fierbinte.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 50 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Românească
Cuvinte: Tocăniță de ciuperci cu smântână și mămăliguță, Cum să faci tocăniță de ciuperci cu smântână cremoasă, Rețetă vegetariană de tocăniță de ciuperci cu smântână, Tocăniță vegetariană
0 Comentarii