Această tocăniță este minunată pentru a „recicla” puiul rămas de la cina de ieri și a-l transforma într-un preparat cu totul și cu totul nou.
Desigur, poți face acest fel de mâncare și folosind pui proaspăt, însă la noi ajunge pe masă din cauză că nimeni nu mănâncă pieptul puiului gătit la cuptor. Așa că a doua zi îl transform într-un preparat cu totul și cu totul nou.
Acest preparat este deosebit de simplu, iar dacă ai o tigaie sau oală potrivită atât pentru aragaz, cât și pentru cuptor, nu vei murdări mai mult de un vas, ceea ce, dacă mă întrebi pe mine, este un mega plus al oricarei rețete.
Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, însă ar fi bine să ai la îndemână ceva supă de pasăre sau de legume. Eu, în general, am supă clară la congelator, sau am câteva gâturi și spate de pui sau curcan pe care le țin special pentru momentele în care am nevoie de o supă rapidă pentru un preparat și nu am. Îmi place să gătesc cât mai curat posibil (mai ales în ziua de azi) și nu folosesc cuburi pentru supă sau baze de supe din comerț, ceea ce îți recomand și ție.
Ingrediente tocăniță albă de pui
- Ulei de măsline: Pentru a găti legumele.
- Unt: Sărat sau nesărat, depinde de tine.
- Ceapă: Albă sau galbenă, tocată.
- Țelină apio: Taie tulpinile în cubulețe înainte de a începe.
- Legume: Îmi place să folosesc legume proaspete, însă poți folosi un amestec congelat pentru a grăbi procesul.
- Condimente: Sare și piper negru proaspăt măcinat, ambele după gust.
- Făină normală: Pentru a îngroșa sosul.
- Supă clară: În general, eu folosesc supă clară de pui făcută în casă, dar va fi la fel de bine cu o supă de legume
- Smântână lichidă: Pentru un sos bogat și o aromă minunată, îți recomand să folosești smântână lichidă, dar și laptele poate fi o opțiune.
- Pui: Gătit și mărunțit.
- Pătrunjel uscat: Pentru un plus de aromă.
- Aluat de foietaj: Folosește 1 pachet de aluat pe care îl vei tăia cercuri cu un pahar mic
- Ou: Vei avea nevoie de 1 ou, bătut cu 1 lingură de apă.
Cum se prepară tocănița albă de pui la cuptor

Se toacă ceapa cubulețe, la fel și morcovul, tulpina de apio și păstârnacul.
Într-o tigaie se adaugă ulei de măsline și untul. Se călește ceapa. Când devine traslucidă, se adaugă celelalte legume. Se mai călesc împreună 2-3 minute.
Se adaugă 1/2 lingură de făină și se amestecă bine. Se mai gătește compoziția încă 2 minute.
Se adaugă supa clară, se omogenizează. Apoi se adaugă smântâna lichidă și se omogenizează până când obținem un sos dens.
Se adaugă puiul gătit și tăiat cubulete. Se potrivește de sare piper și se adaugă cimbrul sau pătrunjelul tocat.
Dacă tigaia în care ai sosul se pretează pentru utilizarea la cuptor, vei continua să lucrezi acolo, dacă nu, se transferă compoziția într-un vas care va merge la cuptor
Se ia o foaie de aluat de foietaj și se taie în cerculețe de mici dimensiuni (diametrul de 6 centimetri) și se așează cerculețele peste compoziție.
Într-un vas batem un ou împreună cu o lingură de apă și ungem fiecare bucată de aluat.
Se încălzește cuptorul la 200 de grade celsius și se dă tava sau tigaia la cuptor pentru 20-25 de minute, până când foietajul este rumenit bine.
Printeaza
Rețetă tocăniță albă de pui la cuptor
- Timp Total: 55 minute
Descriere
Această tocăniță este absolt delicioasă, dar mai ales foarte ușor de preparat. Este o alegere minunată mai ales dacă ți-a rămas pui rotisat sau gătit la cuptor și ai vrea să îl „reinventezi” a doua zi într-o rețetă complet nouă.
Ingrediente
350 de grame de pui gătit
1 morcov
1 ceapă
½ păstârnac
1 fir de apio
2 linguri de ulei de măsline
20 de grame de unt
200 de ml de supă clară
150 de ml de smântână lichidă sau cremă de gătit
2 linguri de făină
1 linguriță de pătrunjel uscat
Piper
Sare după gust
1 aluat de foietaj
1 ou
Instructiuni
- Se toacă ceapa cubulețe, la fel și morcovul, tulpina de apio și păstârnacul.
- Într-o tigaie se adaugă ulei de măsline și untul. Se călește ceapa. Când devine traslucidă, se adaugă celelalte legume. Se mai călesc împreună 2-3 minute.
- Se adaugă 1/2 lingură de făină și se amestecă bine. Se mai gătește compoziția încă 2 minute.
- Se adaugă supa clară, se omogenizează. Apoi se adaugă smântâna lichidă și se omogenizează până când obținem un sos dens.
- Se adaugă puiul gătit și tăiat cubulete. Se potrivește de sare piper și se adaugă cimbrul sau pătrunjelul tocat.
- Dacă tigaia în care ai sosul se pretează pentru utilizarea la cuptor, vei continua să lucrezi acolo, dacă nu, se transferă compoziția într-un vas care va merge la cuptor
- Se ia o foaie de aluat de foietaj și se taie în cerculețe de mici dimensiuni (diametrul de 6 centimetri) și se așează cerculețele peste compoziție.
- Într-un vas batem un ou împreună cu o lingură de apă și ungem fiecare bucată de aluat.
- Se încălzește cuptorul la 200 de grade celsius și se dă tava sau tigaia la cuptor pentru 20-25 de minute, până când foietajul este rumenit bine.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 40 minute
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Internațională
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii