Un preparat ideal pentru momentele în care ai musafiri și nu ai timp. Eu am preparat această tartă cu sparanghel pentru că nu aveam timp deloc la dispoziție și urma să primesc musafiri pe care, desigur, trebuia să îi servesc cu ceva bun.
Este o rețetă tare simplă, care folosește aluat din comerț, dar care este absolut delicioasă datorită combinației de ingrediente. În plus, timpul de preparare este de maxim 25 de minute, ceea ce înseamnă ca ai un aperitiv simpatic gata de pus pe masă chiar și când primești musafiri neanunțați.
Efortul pe care trebuie să îl depui în realizarea acestui preparat este chiar minim. Nu ai mai nimic de tocat, de fiert, de aranjat laborios și nu exista nicio șansă ca acestă tarta cu sparanghel să nu iasă exact așa cum trebuie.
Ingrediente tartă cu sparanghel
- Aluat de foietaj. Vei avea nevoie de un aluat de foietaj care se găsește în comerț la orice supermarket mic sau mare, fie în secțiunea de congelate, fie la frigider. Poți opta pentru oricare dintre variante – congelată sau refrigerată – cu mențiunea că pentru aluatul congelat va trebui să ai răbdare să se dezghețe. Pe de altă parte, aluatul congelat poate fi păstrat săptămâni bune în congelatorul de acasă și îl poți folosi exact atunci când ai nevoie.
- Sparanghel. Deși sparanghelul a devenit un soi de delicatesă, mai ales primăvara aceasta, este bine să știi ca exista ți în România producție de sparanghel, iar prodcătorii locali au prețuri mai bune decât cele din supermarket. În plus, ai ocazia să susții, astfel, producția locală și micii producători.
- Brânză brie. Brânza brie complimentează extraordinar sparanghelul în această rețetă. Gustul nu este atât de pregnant precum cel de camembert, deci dacă nu ești un mare fan al brânzeturilor franțuzești este bine să știi că „putoarea” este aproape insesizabilă.
- Mozzarella rasă. Pe lângă brie, am folosit mozzarella pentru că cea dintâi nu se topește atât de frumos. Le-am combinat pentru a crea o bază mai unitară. Îți recomand să folosești mozzarella pentru pizza – cea care nu este fresh.
- Zeamă de lămâie. Sparanghelul strălucește cu adevărat doar în combinație cu puțină zeamă de lămâie. În plus, acest ingredient va echilibra aromele.
- Sare & piper. Nu vom folosi altfel de condimente, ci vom lăsa ingredientele să ne bucure cu aromele lor.

Variații ale tartei cu sparanghel
Brânză gruyere. Dacă chiar nu îți place brânza brie, o poți înlocui cu succes cu gruyere. Gruyere este o brânză cu gust robust, intens, care complimentează foarte bine sparanghelul.
Broccoli. Pe lângă sparanghel, poți adăuga broccoli în tarta ta. Trebuie doar să ai grijă ca floretele să fie mărunte pentru a se găti exact în același timp cu sparanghelul.
Roșii cherry. Pentru un plus de culoare, poți adăuga câteva roșii cherry tăiate pe jumătate.
Parmezan. Poți îmbogăți această tartă cu puțin parmezan ras, la finalul coacerii. În acest caz, îți recomand să renunți la sare.
Cum se servește tarta cu sparanghel

Se taie exact ca orice plăcintă sau tartă în pătrate potrivite pentru servire. Este bine să aștepți câteva minute să se răcească puțin înainte de a o tăia și servi.
Este un preparat rustic, fără prea multă bătaie de cap privind prezentarea, însă gustul este extraordinar.
Îl poți servi alături de o salată de roșii de vară sau o salată verde proaspătă cu ridichi.
Este un preparat minunat pentru brunch și merge de minune alături de o Mimosa sau un Hugo în diminețile târzii de weekend.
Printeaza
Rețetă tarta cu sparanghel
- Timp Total: 25 minute
- Servire: 6 porții 1x
Descriere
Această tartă cu sparanghel și brânză este atât de simplă, dar pune în valoare sparanghelul în cel mai frumos mod, încât se simte cu adevărat ca o adevărată festivitate. Servește tarta cu o salată verde proaspătă, cartofi copți sau un cocktail pentru cel mai bun brunch din lume!
Ingrediente
20–30 de fire de sparanghel, în funcție de diametru
Aluat de foietaj
150 de grame de brânză brie
100 de grame de mozzarella
1 linguriță de suc de lămâie (⅕ lămâie stoarsă)
⅓ linguriță de piper
⅓ linguriță de sare
Instructiuni
- Se spală sparanghelul și se taie extremitățile de jos care sunt ațoase și nu sunt bune pentru consum (aproximativ 3 centimetri de la bază).
- Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade, căldură superioară și inferioară
- Se desface aluatul de foietaj și se așează pe o tavă tapetată cu hărtie de copt.
- Cu un cuțit, se trasează o ramă superficială, în formă de dreptunghi la 2-2.5 centimetri de marginile aluatului.
- Dreptunghiul pe care tocmai l-ai format, îl vei împunge cu o furculiță aleator.
- Tăiem brânza brie felii subțiri de aproximativ 3 mm și le așezăm pe suprafața tartei, lăsând libere marginile pe care le-am definit mai devreme.
- Presărăm brânza mozzarella și așezăm firele de sparanghel, alternativ, când cu partea groasă, când cu capătul ascuțit.
- Dăm tava la cuptor pentru 20-25 de minute, sau până când aluatul este rumen.
- În ultimele 5 minute de coacere, stropim sparanghelul cu puțină zeamă de lămâie, sare și piper.
Note
Pentru a-ți da seama de unde trebuie tăiat sparanghelul tău, ia un fir în mână și aplică presiune gradual îndoindu-l. Se va rupe din locul în care tulpina este groasă și ațoasă. Taie și restul firelor de sparanghel la același nivel.
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gătire: 20 minute
- Categorie: Aperitive
- Bucătărie: Internațională
0 Comentarii