Tartă cu căpșuni și rubarbă

Tarta cu căpșuni și rubarbă este prin definiție un festin al verii. Cu aromele sale fresh și parfumul delicios, această tartă îți va încânta fiecare simț și va fi un adevărat răsfăț alături de înghețată de vanilie sau ciocolată.

Tavă si farfurie cu tartă cu căpșuni și rubarbă

Tarta cu căpșuni și rubarbă este una dintre cele mai fresh deserturi pe care le-am preparat recent. Este puțin acrișoară, nu foarte dulce și extrem de aromată. Este un deliciu absolut servită alături de înghețată sau frișcă. 

Aluatul acestei tarte este preparat în casă, dar îți promit că procedeul este destul de simplu și, mai ales, rapid. Nu vei pierde foarte multă vreme frământând – pentru că nu este un aluat care se frământă. Cu ajutorului unui robot de bucătărie vei avea aluatul gata în 2 minute și este mult mai delicios decât cel din comerț. 

Bucuria acestei tarte cu căpșuni și rubarbă este cu atât mai mare cu cât mirosul din timpul coacerii casa ta se va parfuma atât de frumos încât nu vei rezista să nu dai târcoale cuptorului din 5 în 5 minute în așteptarea tartei. 

Ingrediente tartă cu căpșuni și rubarbă

 • Aluat fraged pentru tartă. Vei avea nevoie de un aluat fraged pentru tartă. Poți alege să îl faci acasă, sau îl poți cumpăra congelat de la orice supermarket. Experiența mea a fost mai bună cu aluatul preparat în casă și consider că textura este mai faină decât a celui cumpărat. Dacă totuși nu ai timp, poți lucra la fel de bine cu aluatul gata preparat. 
 • Căpșuni. Sigur, depinde mult și de norocul pe care îl ai când le cumperi, dar ar fi bine să fie cât mai dulci. Ia în considerare chiar să iei unele mai urâțele, dar care sunt mai dulci – oricum se vor găti la cuptor, iar aspectul nu va mai fi atât de important. 
 • Rubarbă. O vei găsi vara în supermarketuri, dar și în unele piețe mai bine alimentate – aici ai șanse să găsești inclusiv rubarbă din culturi locale. 
 • Amidon. Vom folosi amidonul de porumb pentru a îmbrăca fructele. 
 • Zahăr. Este nevoie să folosești zahăr, sau alt îndulcitor precum ștevia, deoarece rubarba este tare acrișoară, dar este super aromată și merită încercată. 

Cum se prepară tarta cu căpșuni și rubarbă

Dacă alegi să faci aluatul în casă, atunci iată metoda de preparare, care este deosebit de simplă și chiar rapidă. 

Într-un robot de bucătărie adaugă 180 de grame de făină, 100 de grame de unt rece, 1 lingură de zahăr, 1 linguriță de sare și un vârf de linguriță de praf de copt. Pulsează până când totul este încorporat. 

Adaugă, apoi, restul de 180 de grame de făină, 127 de grame de unt și 30 de ml de apă rece ca gheața. Pulsează din nou până se omogenizează totul, iar untul este complet încorporat. Mai adaugă încă 30 de ml de apă, pulsează și verifică consistența. În acest moment ar trebui să poți forma cu ușurință o bilă de aluat fără ca acesta să fie lipicios, sau să se sfărme. Dacă încă se sfarmă, adaugă, treptat câte o lingură de apă rece până la consistența dorită. 

Aluatul realizat din aceste cantități este pretabil pentru 1 tartă cu diametrul de 23 până la maxim 30 de centimetri. Dacă tava ta de tartă are 23-25 de cm vei tăia aluatul pe jumătate (aproximativ 300 cu 300 de grame – jumătate pentru bază și jumătate pentru decor), dacă tava are 28-30 de centimetri atunci vei tăia o bucată de 400 de grame și o a doua de 200 de grame (⅔ din aluat pentru bază și ⅓ pentru decor). 

Întinde aluatul și aranjează-l în tava specială pentru tartă. Împunge-l cu o furculiță de câteva ori. Acoperă totul cu folie alimentară și lasă la frigider minim 1 oră. Învelește bucata de aluat pentru decor în folie alimentară și lasă-o și pe aceasta la frigider. O vom întinde înainte de a orna tarta. 

Umplutura de căpșuni și rubarbă se realizează foarte simplu. 

Umplutura de căpșuni și rubarbă

Este nevoie să speli rubarba și să o tai felii de 1 centimetru (dacă firele sunt foarte groase, le poți tăia longitudinal pe jumătate și apoi felii cu grosimea de 1 cm). Asigură-te că arunci frunzele, acestea nu sunt comestibile!

Căpșunile se spală, li se îndepărtează frunzele și codițele și se taie în bucățele de 1 centimetru. 

Se așează fructele într-un castron și se presară cu zahăr și amidon. Se amestecă compoziția și se dă la frigider 30 de minute, sau până când suntem gata să asamblăm tarta.

Peste aluatul de tartă întins în tavă se toarnă toată compoziția de fructe. 

Umplutura de căpșuni și rubarbă peste aluat

Din bucata de aluat care ne-a rămas vom face fâșii late de 1 centimetru și vom forma un decor în carouri. Dacă preferi, poți face orice tip de decor dorești, după cât de creativă ești. 

Batem un gălbenuș de ou și îl amestecăm cu o lingură de apă. Ungem decorul cu compoziția din ou și presărăm o mână de zahăr. 

Tarta se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 20 de minute, iar apoi la 185/190 de grade timp de încă 30-40 de minute. 

Ce este rubarba?

Eu am aflat tare târziu de rubarbă. Habar nu aveam ce este și nici cum se folosește până pe la vreo 20 de ani. Am aflat că, în fapt, este o plantă care se cultivă și la noi, în special în grădinile individuale și este folosită atât în preparate dulci, dar și în salate, sau chiar ciorbe. 

În funcție de zona de pe glob în care te găsești, rubarba poate fi considerată și fruct și legumă – de aici și întrebuințările sale în preparate dulci și sărate, deopotrivă. 

De ce ustensile ai nevoie pentru a realiza această tartă?

 • Robot de bucătărie cu cuțit. Vei avea nevoie de un robot de bucătărie dacă dorești să faci aluatul acasă. Este mult mai simplu de făcut aluatul în acest mod, fiind gata în doar câteva minute. 
 • Tavă pentru tartă. Vei avea nevoie de o tavă pentru tarte, fie din metal, fie din ceramică, adecvată pentru temperaturi înalte. 
 • Făcăleț/sucitor. Vei avea nevoie de un sucitor pentru a întinde aluatul. Fie din lemn, fie din plastic, este alegerea ta. 

Pregătirea tartei în avans

Îmi plac tartele pentru că pot face aluatul cu 1-2 zile înainte de a pregăti tarta efectiv, iar la momentul în care doresc să pregătesc desertul, sau am musafiri, doar scot aluatul din frigider, îl întind, și sunt pe jumătate gata! 

Așadar, dacă dorești, poți pregăti aluatul cu 1-2 zile înainte de prepararea efectivă a tartei. Îl formezi într-o bilă pe care mai apoi o aplatizezi, îl învelești bine în folie alimentară și îl ții la frigider până în momentul în care ai nevoie să pregătești desertul.

Tavă cu tartă cu căpșuni și rubarbă
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta tartă cu căpșuni și rubarbă

Rețetă tartă cu căpșuni și rubarbă


 • Autorul: Mara Marin
 • Timp Total: 1 oră 20 minute
 • Servire: 8 felii 1x

Descriere

Tarta cu căpșuni și rubarbă este prin definiție un festin al verii. Cu aromele sale fresh și parfumul delicios, această tartă îți va încânta fiecare simț și va fi un adevărat răsfăț alături de înghețată de vanilie sau ciocolată.


Ingrediente

Scaleaza

Pentru aluatul de tartă

360 de grame de făină

227 de grame de unt

1 lingură de zahăr

1 linguriță de sare

6090 de ml de apă rece

Pentru umplutură

350 de grame de căpșuni

350 de grame de rubarbă

80 de grame de zahăr

1 linguriță de amidon de porumb


Instructiuni

 1. Într-un robot de bucătărie adaugă 180 de grame de făină, 100 de grame de unt rece, 1 lingură de zahăr, 1 linguriță de sare și un vârf de linguriță de praf de copt. Pulsează până când totul este încorporat.
 2. Adaugă, apoi, restul de 180 de grame de făină, 127 de grame de unt și 30 de ml de apă rece ca gheața. Pulsează din nou până se omogenizează totul, iar untul este complet încorporat.
 3. Mai adaugă încă 30 de ml de apă, pulsează și verifică consistența. În acest moment ar trebui să poți forma cu ușurință o bilă de aluat fără ca acesta să fie lipicios, sau să se sfarme. Dacă încă se sfarmă, adaugă, treptat câte o lingură de apă rece până la consistența dorită. (Vezi nota)
 4. Întinde aluatul și aranjază-l în tava specială pentru tartă. Împunge-l cu o furculiță de câteva ori. Acoperă totul cu folie alimentară și lasă la frigider minim 1 oră. Învelește bucata de aluat pentru decor în folie alimentară și lasă-o și pe aceasta la frigider. O vom întinde înainte de a orna tarta.
 5. Se spală rubarba și se taie felii de 1 centimetru (dacă firele sunt foarte groase, le poți tăia longitudinal pe jumătate și apoi felii cu grosimea de 1 cm). Asigură-te că arunci frunzele, acestea nu sunt comestibile!
 6. Căpșunile se spală, li se îndepărtează frunzele și codițele și se taie în bucățele de 1 centimetru.
 7. Se așează fructele într-un castron și se presară cu zahăr și amidon. Se amestecă compoziția și se dă la frigider 30 de minute, sau până când suntem gata să asamblăm tarta.
 8. Peste aluatul de tartă întins în tavă se toarnă toată compoziția de fructe.
 9. Din bucata de aluat care ne-a rămas vom face fâșii late de 1 centimetru și vom forma un decor în carouri. Dacă preferi, poți face orice tip de decor dorești, după cât de creativă ești.
 10. Batem un gălbenuș de ou și îl amestecăm cu o lingură de apă. Ungem decorul cu compoziția din ou și presărăm o mână de zahăr.
 11. Tarta se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 20 de minute, iar apoi la 185/190 de grade timp de încă 30-40 de minute.

Note

Aluatul realizat din aceste cantități este pretabil pentru 1 tartă cu diametrul de 23 până la maxim 30 de centimetri și înălțimea de 4 cm. Dacă tava ta de tartă are 23-25 de cm vei tăia aluatul pe jumătate (apoximativ 300 cu 300 de grame – jumătate pentru bază și jumătate pentru decor), dacă tava are 28-30 de centimetri atunci vei tăia o bucată de 400 de grame și o a doua de 200 de grame (⅔ din aluat pentru bază și ⅓ pentru decor). 

Dacă nu ai găsit căpșuni prea dulci, poți lua în considerare să suplimentezi canitatea de zahăr pentru a răspunde preferințelor tale. Desertul este ușor acrișor, lucru minunat pentru cei care adoră deserturile nu foarte dulci, însă dacă baclavaua este desertul tău favorit, suplimentează îndulcitorul. 

Chiar dacă folosești un cuptor electric, a cărui coacere este ceva mai uniformă decât a celui pe gaz, este bine să te uiți din când în când la tarta ta și să te asiguri că nu se rumenește prea tare. Dacă vezi că partea superioară este prea rumenă, atunci ia în considerare să o muți puțin mai jos în cuptor, sau să micșorezi temperatura cu 10 grade.

 • Timp de preparare: 20 minute
 • Timp de răcire: 1 oră
 • Timp de gătire: 1 oră
 • Categorie: Desert
 • Bucătărie: Internațională
Categorii: Desert

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.