Tăiței cu lapte

Tăiței cu lapte - o rețetă reinterpretată cu arome bogate și savuroase pentru un desert rapid, dar câtuși de puțin banal. Va fi o bucurie chiar și pentru cei mai mofturoși din casă.

Tăiței cu lapte

Nu am mâncat niciodată tăiței cu lapte în copilărie și, sinceră să fiu, combinația mi se părea destul de ciudată. Așa că am luat rețeta clasică și am reinterpretat-o pentru a fi pe gustul meu și pentru a oferi ceva mai multe arome decât banala rețetă clasică. 

Tăițeii cu lapte sunt delicioși, dar încearcă și rețeta mea de orez cu lapte cremos cu arome bogate și savuroase. Un desert rapid de făcut care se mănâncă și mai rapid 😊.

Descoperă o nouă abordare a clasicilor tăiței cu lapte

Acești tăiței cu lapte sunt chiar speciali. Este o explozie de arome și te vei putea opri cu greu din mâncat. Este un desert bogat, aromat, cu tăieței care își păstrează textura și sunt completați de un lapte aromat, dens, și deosebit de parfumat. Chiar pot să spun cu toată încrederea că este un desert simplu, dar absolut deloc banal. 

Să vedem de ce ingrediente vei avea nevoie pentru a prepara acest desert super rapid și tare delicios. 

Ingediente tăiței cu lapte

  • Tăieței subțiri. Pentru a face această rețetă vei avea nevoie de fidea fină și scurtă. Se găsește la majoritatea magazinelor și nu este deloc scumpă. 
  • Lapte. Este bine să folosești un lapte cu 3.5% grăsime pentru că vei dori ca la final să obții un sos ceva mai dens. Nu am încercat varianta vegană, dar sunt sigură că ar funcționa foarte bine cu lapte de cocos. 
  • Smântână pentru frișcă. Smântâna lichidă va oferi un plus de consistență acestui desert, dar și mai multă savoare. Asemenea, pentru un preparat vegan, poți înlocui smântanta de frișcă cu cremă de cocos în aceeași proporție. 
  • Unt. Vei avea nevoie de puțină grăsime pentru că vom prăji fideaua înainte de a o adăuga în lapte. Îmi place această metodă pentru că oferă un plus de savoare, dar și ajută tăițeii să își păstreze o textură mai fermă. 
  • Cardamom. Vei avea nevoie de cardamom alb sau verde (cel verde se găsește destul de ușor în supermarket). Cardamomul este un ingredient foarte des folosit în deserturile din orient și din sud-estul Asiei. 
  • Zahăr. Sau îndulcitorul tău preferat. Poți folosi sirop de arțar sau ștevia pentru a-ți îndulci desertul dacă vrei să reduci consumul de zaharuri rafinate. 
  • Apă de trandafir. Știu că nu se găsește peste tot și nici nu este foarte ieftină, dar o sticluță îți va ajunge multă vreme și va oferi deserturilor tale o aromă încredibilă. 
  • Fistic. Tocat grosier și presărat la final, fisticul aduce un plus de textură tăițeilor cu lapte. Poți folosi migdale, sau alte nuci după preferință. 

Cum se prepară tăițeii cu lapte

Fierbe laptele – Mai întâi, se încălzește laptele și smântâna pentru frișcă într-o cratiță antiaderentă. Se aduce la fierbere, apoi se reduce la foc mic. (Nu te îngrijora – laptele nu se va lipi atâta timp cât folosești o cratiță antiaderentă).

Prăjește fideaua – În continuare, prăjește fideaua în unt împreună cu păstăile de cardamom timp de aproximativ 5 minute. Culoarea ar trebui să se schimbe semnificativ, fără să se ardă, bineînțeles

Combină – Adaugă fideaua prăjită în laptele care fierbe la foc mic împreună cu zahărul. 

Se fierb împreună – Mărește focul și adu amestecul la fierbere. Se amestecă constant timp de 5-6 minute, până când începe să se îngroașe. Este important să oprești fierberea când desertul este mai lichid decât preferi. Odată ce oprești focul și începe să se răcească, se va îngroșa foarte mult. 

Garnisește – În cele din urmă, se ornează cu fistic și apă de trandafir.

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Taitei cu lapte

Rețetă tăiței cu lapte


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 15 minute
  • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Tăiței cu lapte – o rețetă reinterpretată cu arome bogate și savuroase pentru un desert rapid, dar câtuși de puțin banal. Va fi o bucurie chiar și pentru cei mai mofturoși din casă.


Ingrediente

Scaleaza

500 de ml de lapte

200 de ml de smântână pentru frișcă

1 lingură de unt (aproximativ 10 grame)

5 păstăi de cardamom

70 de grame de fidea

30 de grame de zahăr, sau îndulcitorul preferat

1 lingură de apă de trandafiri

30 de grame de fistic tocat


Instructiuni

  1. Se fierbe laptele – Mai întâi, se încălzește laptele și smântâna pentru frișcă într-o cratiță antiaderentă. Se aduce la fierbere, apoi se reduce la foc mic. (Nu te îngrijora – laptele nu se va lipi atâta timp cât folosești o cratiță antiaderentă).
  2. Se prăjește fideaua – În continuare, prăjește fideaua în unt împreună cu păstăile de cardamom timp de aproximativ 5 minute. Culoarea ar trebui să se schimbe semnificativ, fără să se ardă, bineînțeles
  3. Se combină ingredientele – Adaugă fideaua prăjită în laptele care fierbe la foc mic împreună cu zahărul.
  4. Se fierb împreună – Mărește focul și adu amestecul la fierbere. Se amestecă constant timp de 5-6 minute, până când începe să se îngroașe. Este important să oprești fierberea când desertul este mai lichid decât preferi. Odată ce oprești focul și începe să se răcească, se va îngroșa foarte mult.
  5. Se garnisește – În cele din urmă, se ornează cu fistic și apă de trandafir.
  • Timp de gătire: 15 min
  • Categorie: Desert

Nu mai aștepta!

Încearcă astăzi rețeta de tăiței cu lapte reinterpretată și bucură-te de un desert delicios, sau vezi alte deserturi:

© 2023 Mara Marin

Categorii: Desert

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.