Salată Tabouleh

Salata tabouleh este un lucru tare, tare simplu de făcut. În ultima vreme am văzut destul de multe variații pe această temă - ba cu castraveți, ba cu ceapă, ba cu apio. Mie îmi place cât mai simplă posibil pentru că mi se pare că pătrunjelul este vedeta în această salată și așa ar trebui să rămână lucrurile.

Salată Tabouleh

Tradițional, salata tabouleh se face cu spărtură de bulgur, care se găsește și la noi, uneori, în raioanele de produse bio. Alternativ, dacă nu ai acces la bulgurul de acest fel, o poți face fără nicio problemă cu cous-cous. Cu toate acestea, bulgurul este un produs din grâu dur, cu valori nutriționale ridicate, în timp ce cuscusul este un tip de pastă făinoasă. Totodată, este și mult mai aromat, fiind un substitut excelent pentru orez în pilafuri, sau în salate. Mie îmi place foarte tare să fac o salată caldă de bulgur alături de un kebab de oaie.  

Încearcă aceasta salata cu ton, porumb, masline, capere sau vezi lista completă de salate sănătoase cu cele mai hrănitoare ingrediente.

Ingrediente salată Tabouleh

Pătrunjel. Mult, mult, mult pătrunjel. Pentru această rețetă eu am folosit 5 legături mari (dintr-acelea de la piață, nu din supermarket). 

Rosie. Roșia are un rol secundar în acest preparat. Așa că, raportul este ideal pentru mine de 1:5. Adică, la 5 legături de pătrunjel folosesc o roșie mare. Poți folosi și roșii cherry, dar având în vedere că ai nevoie de cubulețe mici de roșii, care să nu „epateze” la petrecerea pătrunjelului, vei avea mai mult de lucru tocând roșiile cherry.

Ceapă verde – este preferată pentru aroma sa dulce și crocantă, dar poți folosi și ceapă roșie.

Bulgur. Pentru această rețetă se folosește ceea ce eu numesc spărtură de bulgur – boabe mai mici, dintr-un mix de grâu dur. Asemenea roșiei, bulgurul joacă un rol secundar.

Menta proaspătă – este un alt ingredient pe care îl poți adăuga în salata ta tabouleh pentru aroma și gustul său proaspăt și revigorant. Merge deosebit de bine, mai ales dacă salata va fi garnitură pentru o friptură de miel sau oaie.

Zeamă de lămâie. Lămâia dă viață pătrunjelului și leagă frumos toate aromele din această salată simplă. 

Ulei de măsline. Pentru că ce este o salată fără uleiul de măsline? 

Cum se prepară salata tabouleh

În primul rând se fierbe bulgurul în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Odată ce este fiert se scurge de apa si se lasă să se răcească. 

În acest timp se toacă pătrunjelul mărunt, mărunt. Poți folosi și un robot de bucătărie pentru această operație, dar trebuie să ai mare grijă să nu obții o pastă, în loc de bucăți tocate mărunt. 

Se toacă roșia. Îți recomand să îndepărtezi pulpa de la mijloc, sau, alternativ, să lași cubulețe la scurs într-o sită. Este recomandat, pentru a nu obține o salată lipsită de textură, înecată în zeama de la roșie. 

Amestecăm cele 3 ingrediente – pătrunjelul, roșia și bulgurul. Adăugăm zeama de la jumătate de lămâie, 1/3 linguriță de sare (sau mai mult, după gustul tău), ¼ linguriță de piper și o jumătate de lingură de ulei de măsline. 

Gata! Asta e tot! 

Cum se servește salata Tabouleh

Este o salată foarte fresh dominată de pătrunjel. Așadar, este o garnitură minunată pentru cotlețele de berbecuț sau pentru kebab. 

De asemenea, poate fi adăugată într-un wrap și îi va conferi un plus de prospețime. Dacă ți-a rămas falafel, sau kebab de la cină, a doua zi la prânz poți face un wrap rapid cu humus, tabouleh și carnea rămasă. Este delicios și este un prânz complet și hrănitor. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Salată Tabouleh

Rețetă și Mod de Preparare Salată Tabouleh


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 12 min
  • Servire: 23 porții 1x

Ingrediente

Scaleaza

5 legături mari de pătrunjel

1 legătură de ceapă verde

23 fire de mentă

1 rosie mare

20 de grame de bulgur

Zeama de la jumătate de lămâie

Jumătate de lingură de ulei de măsline

Sare

Piper


Instructiuni

  1. În primul rând se fierbe bulgurul în apă cu sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Odată ce este fiert se scurge de apa si se lasă să se răcească.
  2. În acest timp se toacă pătrunjelul mărunt, mărunt. Poți folosi și un robot de bucătărie pentru această operație, dar trebuie să ai mare grijă să nu obții o pastă, în loc de bucăți tocate mărunt.
  3. Se toacă roșia. Îți recomand să îndepărtezi pulpa de la mijloc, sau, alternativ, să lași cubulețe la scurs într-o sită. Este recomandat, pentru a nu obține o salată lipsită de textură, înecată în zeama de la roșie.
  4. Amestecăm cele 3 ingrediente – pătrunjelul, roșia și bulgurul.
  5. Adăugăm zeama de la jumătate de lămâie, 1/3 linguriță de sare (sau mai mult, după gustul tău), ¼ linguriță de piper și o jumătate de lingură de ulei de măsline.
  • Timp de preparare: 10 min
  • Timp de gătire: 2 min
  • Categorie: Salate
  • Bucătărie: Libaneză
Categorii: Salate | Vegane | Vegetariene

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.