Bucătăria turcească, dar și cea orientală, în general, se numără printre favoritele mele. Deși am multe multe multe preparate pe care le iubesc din toate bucătăriile, chiar și cele mai îndepărtate, aromele orientale mi-au bucurat întotdeauna sufletul.
Alimentele cu gust amar contribuie la o sănătate mai bună, dar, din păcate, aceste alimente sunt în mare parte absente din dieta occidentală tipică. În cadrul sistemului nostru digestiv, alimentele cu gust amar fac minuni! Ele reduc retenția de apă în corpul nostru, în timp ce ne curăță organele interne și sângele. Nu te îngrijora, nu trebuie să începi să ronțăi anghinare crude pentru a include alimente cu gust amar în dieta ta! Multe tipuri diferite de frunze verzi, condimente precum turmericul și semințele de schinduf, toate acestea oferă amăreala ” internă” de care are nevoie corpul tău.
Ingrediente pentru supă cremă de linte
Pentru a prepara această supă tradițională turcească de linte (mercimek çorbası), veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
Legume: Această rețetă de supă de linte se face cu o bază simplă de ceapă (albă sau galbenă), morcov și un cartof mic.
Supă: Un stock de legume sau de pui – cum preferi tu.
Linte roșie: Care fierbe rapid și se descompune bine în această supă.
Pastă de tomate: Cele mai multe dintre supele de linte turcești sunt făcute și cu pastă de tomate, care conferă o aromă deosebită și face ca supa să aibă o culoare mai mult portocalie (față de galben deschis).
Condimente: Un amestec de chimen măcinat, sare de mare, piper negru și piper de Alep. (Dacă nu ai la îndemână piper de Alep, poți înlocui cu paprika dulce sau afumată, plus un pic de boia de ardei iute).
La final, se adaugă felii de lămâie proaspătă și mentă proaspătă: Multă zeamă de lămâie proaspăt stoarsă este esențială pentru a însufleți această supă.

Cum se prepară supa cremă de linte turcească:
Pentru a prepara această rețetă de supă de linte turcească, iată ce trebuie să faci:
Sotează legumele. Sotează niște ceapă și morcovi tăiați cubulețe în ulei de măsline până se înmoaie. Apoi se adaugă pasta de roșii, chimenul și boia și se mai sotează puțin pentru a le scoate în evidență aromele.
Se fierbe la foc mic. După aceea, adaugă stocul, lintea roșie și cartoful. Și se fierbe supa până când lintea se înmoaie, aproximativ 15 minute.
Se pasează (opțional). Preferința mea este să folosesc un blender de mână vertical pentru a pasa supa chiar în oală, până când este fină și toate ingredientele sunt omogene. Sau, dacă nu ai un blender de imersie, poți transfera supa în două reprize într-un blender tradițional și să o pasezi până când este complet omogenă. (Ca întotdeauna, însă, ai mare grijă când mixezi lichide fierbinți într-un blender tradițional, deoarece acestea se umflă atunci când sunt amestecate. Îți recomand să împarți supa în două și să o mixezi în două reprize separate).
Se condimentează. Nu uita să guști și să asezonezi cu sare și piper, după caz.
Se servește. Serveștesupa caldă, presărată cu ierburi proaspete tocate și câteva lingurițe generoase de suc proaspăt de lămâie.
Variații pe aceeași temă
- Nu este obligatoriu să folosești doar condimentele tradiționale sau cele enumerate în această rețetă. Poți experimenta cu semințe de coriandru și anason măcinate. De asemenea, dacă apreciezi gustul mai intens, poți folosi semințe de chimen întregi.
*Secretul semințelor de chimen este să fie călite în ulei la începutul oricărui preparat. Acest lucru face ca aroma să se elibereze, dând gust mâncării.
- Deși nu este parte din rețeta tradițională, poți adăuga 1-2 căței de usturoi pe care îi zdrobești și îi călești la început, odată cu condimentele.
- Dacă apreciezi mâncarea picantă, poți face un ulei rapid de chilli – excelent pentru a garnisi preparate variate, de la orez, la supe creme.
Supă cremă de linte turcească
- Timp Total: 20 min
- Servire: 4 – 6 porții 1x
Descriere
Această rețetă de supă de linte turcească este foarte simplă și îmbietoare, și se prepară ușor în mai puțin de 30 de minute.
Ingrediente
1 lingură de ulei de măsline
1 ceapă albă (sau galbenă) medie, curățată și tăiată în cubulețe
1 morcov, tăiat cubulețe
1 lingură de pastă de tomate
1 linguriță de chimen măcinat
1/2 linguriță de boia dulce
1.5 litri de supă de legume sau de pui
1 cană de linte roșie, spălată și curățată
1 cartof mic , tăiat în cuburi de 1 centimetru
sare de mare fină și piper negru proaspăt măcinat, după gust
felii de lămâie proaspătă și ierburi aromatice proaspăt tocate (coriandru și/sau mentă), pentru servire
Instructiuni
- Se călesc legumele. Se încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu-mare. Se adaugă ceapa și morcovul și se călesc timp de 5 minute, până se înmoaie, amestecând ocazional. Se adaugă pasta de roșii, chimenul și boia. Se călește încă 1 minut, amestecând din când în când.
- Se fierbe la foc mic. Adaugă supa, lintea roșie, cartoful și amestecă pentru a le combina. Continuă să gătești până când supa ajunge la fierbere. Se reduce focul spre minim pentru a menține fierberea, se acoperă și se fierbe timp de 15-20 minute sau până când lintea este moale.
- Se pasează (opțional). Dacă dorești să pasezi supa, folosește un blender vertical pentru a o pasa până când este complet omogenă. Alternativ, transferă supa într-un blender tradițional și pasează cu grijă până la omogenizare.
- Se condimentează. Se potrivește de sare și piper după gust.
- Se servește. Servește supa caldă, ornată cu ierburi proaspăt tocate, cu zeamă de lămâie și cu felii de lămâie.
Note
Sfaturi pentru păstrare
Supa de linte se păstrează la frigider pentru maximum 3 zile.
- Timp de preparare: 10 min
- Timp de gătire: 10 min
- Bucătărie: Turcească
Cuvinte: supa de linte rosie
0 Comentarii