Supă cremă de ciuperci

Rețeta mea de supă cremă de ciuperci este mai mult decât un simplu prânz, este o încântare culinară care îmbină savoarea unică a ciupercilor cu o textură cremoasă și reconfortantă. Acest preparat este ideal pentru orice moment al anului, fie că vorbim de zilele reci de iarnă sau de cele calde de vară.

supă cremă de ciuperci

Supa cremă de ciuperci este un prânz consistent și delicios aproape oricând.

Din fericire, ciupercile sunt disponibile întreg anul, iar dacă te organizezi, poți usca sau congela ciupercile de pădure (precum hribii, gălbiorii sau ghebele) și le vei avea toată iarna pentru a face preparate minunate și hrănitoare. 

De la sarmale și până la chiftele și de la tocănițe până la borșuri sau supe, ciupercile pot fi integrate în zeci de preparate delicioase, hrănitoare și pline de vitamine. 

Cum faci o supă cremă de ciuperci perfectă?

Secretul unei supe cremă de ciuperci constă în ciupercile pe care le alegi, dar și în modul în care le prepari. 

Este ideal să rumenești ciupercile înainte de a le fierbe. În acest mod te asiguri că supa ta va avea o culoare maronie, plăcută și nu va fi anostă și gri. 

Îți recomand ca pe lângă ciuperci champignon să folosești și alte tipuri de ciuperci, dar mai ales hribii. Sunt ceva mai costisitori, însă poți folosi în proporție de 1:3 hribi și ciuperci champignon brune. 

Pentru un gust cu adevărat fantastic, renunță complet la champignon și folosește în proporții egale hribi, gălbiori sau ghebe. 

De ce îți va plăcea supa cremă de ciuperci

supa crema de ciuperci servire

Este un preparat tare gustos, dar pe lângă asta este minunat chiar și pentru cei care nu sunt fani declarați ai ciupercilor. Combinația cu smântână și unt transformă ciupercile și creează arome mai fine și mai puțin intense decât cele ale ciupercilor sotate sau gătite la cuptor, reținând totuși aroma. 

Este bogată în nutrienți. Ciupercile sunt o sursă bogată de vitamine și minerale iar, în plus, au foarte puține calorii. Sunt bogate în potasiu, iar dacă ciupercile sunt expuse la ultraviolete (inclusiv soare) sunt o sursă bogată de vitamina D. 

Este simplu de făcut. Vei avea un prânz delicios în maxim 30 de minute. Ciupercile sunt foarte hrănitoare, deci te vei și sătura și chiar nu îți va mai fi deloc foame până seara. 

Poți explora texturi variate. Supele cremă sunt ideale pentru a te juca cu texturile. Rumenește felii de ciuperci și adaugă-le în supă, îmbogățește-o cu semințe de tot felul sau alege să o mănânci alături de biscuiți din semințe, crutoane, sau pâine proaspătă. 

Ingrediente supă cremă de ciuperci

  • Ciuperci. Este chiar la latitudinea ta ce soi folosești, însă eu îți recomand pentru un „look” mai apetisant să folosești ciuperci brune – hribi, portobello, champignon brune sau păstrăvi de nuc sau negri dacă ești amator de cules de ciuperci. Alături de ciupercile brune poți folosi și ghebe sau pleurotus dacă dorești. 
  • Unt și smântână lichidă. Ce să zic, nu-i foarte dietetic, dar tare bun mai este! Cred ca orice poate face parte din dietă dacă este consumat cu moderație. Dacă ești vegan, ai soluții tare faine la produsele de origine animală – de la smântână de cocos care nu are niciun gust de cocos, creme de gătit vegane sau unt vegan. Îți recomand să le folosești în această rețetă pentru că îi vor oferi un plus de savoare
  • Sare, piper & cimbru. Am folosit doar aceste 3 condimente, însă poți folosi cu încredere un mix italian (fără sare!) sau un strop de rozmarin, mărar uscat sau pătrunjel.
  • Ceapă și usturoi. Savuroase, aceste două ingrediente sunt, foarte adesea, precum sarea și piperul. 
  • Cartof. Nu sunt un mare fan al îngroșării preparatelor cu făină. În supele creme folosesc cartoful pentru a le conferi o textură mai groasă. 
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta supa crema de ciuperci

Rețetă supă cremă de ciuperci


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 45 minute
  • Servire: 4 porții 1x
  • Dieta: Vegetarian

Descriere

Supa cremă de ciuperci este un prânz consistent și delicios aproape oricând.


Ingrediente

Scaleaza

500 de grame de ciuperci (eu am folosit 300 de grame de champignon și 200 de grame de hribi)

30 de grame de unt sau unt vegan

½ ceapă (60 de grame)

2 căței de usturoi

100 de ml de smântână lichidă sau cremă vegană

250300 de ml de apă

11/2 lingurițe de sare

½ linguriță de piper

½ linguriță de cimbru

1 lingură de ulei

Opțional (pentru servire)

Felii de ciuperci

Semințe de pin


Instructiuni

  1. Se spală și se curăță ciupercile. Se taie felii sau cubulețe potrivite.
  2. Se toacă ceapa și usturoiul, iar cartoful se taie cubulete mici de ½ centimetri.
  3. Într-o oală se încălzește uleiul și se pune ceapa. Se sotează până devine translucidă.
  4. Se adaugă ciupercile, usturoiul și 15 grame de unt.
  5. Potrivim de sare, piper și adăugăm cimbrul.
  6. Se sotează la foc mic până când ciupercile își lasă toată apa. În acest moment, lichidul aproape acoperă ciupercile. Lăsăm să scadă 5-7 minute.
  7. Adăugăm restul de unt, apa și cartoful. Lăsăm totul să fiarbă la foc mic aproximativ 15-20 minute sau până când cartoful este bine fiert.
  8. Cu un blender vertical pasăm supa și adăugăm treptat smântâna lichidă până când supa are consistența dorită.
  9. Se servește cu felii de ciuperci rumenite, semințe de pin și pâine prăjită sau crutoane.

Note

Dacă îți dorești o supă cremă super fină, o poți trece prin sită. Nu este un pas absolut necesar, însă vei obține o cremă mult mai fină.

  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gătire: 25 minute
  • Categorie: Prânz
  • Bucătărie: Internațională

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.