Dacă ești în căutarea unor garnituri și proteine pe care să le servești alături de această supă, nu poți da greș cu piureul meu de conopidă, fasole verde și copănele de pui crocante.
Cea mai bună rețetă de cartofi dulci
Cartofii dulci sunt un ingredient cu care mie îmi place nespus să lucrez și să îl incorporez în diverse rețete. De la salatele calde de iarnă cu rădăcinoase și până la piureuri și supe gustoase, cartoful dulce aduce o notă aparte printre colegele sale de breaslă, rădăcinoasele.
Deși în România s-a început cultivarea cartofului dulce încă din anii ’60, nu este încă o cultură foarte răspândită și va fi aproape imposibil să găsești în supermarket cartofi dulci din culturi locale. Cu toate acestea, dacă este o legumă care îți place, poți apela la micii producători, care nu sunt puțini în România. Supa cremă de cartof dulce este fină, catifelată, savuroasă și are un strop de condimente care te va încălzi și bucura în orice zi friguroasă.
Cartoful dulce există în trei variații: cu miez alb, miez mov, sau portocaliu. La noi vei găsi cel mai frecvent cartoful dulce cu miez portocaliu (foarte rar pe cel cu miez alb), care este destul de asemănător ca gust și consistență cu dovleacul.
Cum se prepară supa cremă de cartofi dulci
- Se toacă legumele. Cartofii dulci se taie în cuburi de aproximativ 2×2 cm, morcovii rondele de 1 cm grosime, iar ceapa se toacă grosier.
- Se călește ceapa împreună cu morcovii. Într-o oală de 2.5 litri se adaugă puțin ulei vegetal și se călește ceapa împreună cu morcovii timp de 5-7 minute.
- Se adaugă ghimbirul mărunțit, usturoiul tocat, sare și fulgii de chilli și se călesc în continuare împreună cu legumele timp de 2 minute.
- Se adaugă supa stock de legume și cartofii dulci tăiați cubulețe. Se mărește flacăra, sau temperatura plitei pentru ca supa să ajungă la punctul de fierbere. Se fierbe pentru aproximativ 20 de minute – verifică cu o furculită dacă legumele sunt fierte.
- Se pasează supa cu un blender (mixer cu cuțit) vertical. Se rezervă jumatate din zeama de supă într-o cană sau într-un bol. Legumele se pasează și se adaugă supă până când ajunge la consistența pe care o preferi.
- Se asezonează supa după preferință. Dacă urmezi un stil de viață vegan, poți garnisi această supă cremă cu smântână de cocos. Eu îți recomand să adaugi și un cub generos de unt vegan pentru un plus de savoare. Dacă cosumi proteine de origine animală, acesta este momentul în care transferi supa cremă înapoi pe aragaz la foc mic și adaugi o lingură generoasă de unt și 50 de mililitri de cremă de gătit din smântână.
- Se servește supa. Se garnisește în farfurie cu un strop de smântână și nuci sau fistic tocate și prăjite ușor.
Sfaturi pentru mixarea supei
- Asigură-te că legumele sunt bine fierte. Încearcă-le cu o furculiță și nu lua oala de pe foc până când furculița străpunge cu ușurință cartofii și morcovii.
- Nu adăuga toată zeama de la început – rezervă jumătate într-un bol și adaugă pe parcurs până ajungi la consistența care îți place.
- Supa cremă trebuie să curgă – altfel este piure. Cu toate acestea, pentru ca nu suntem la concurs de stele Michelin, ai libertatea absolută la tine în bucătărie. Astfel, poți alege consistența care îți place ție, personal, sau familiei tale cel mai mult.
- Poți folosi și un robot de bucătărie pentru această supă, dacă îți este mai comod sau nu ai un mixer vertical.
Poți congela supa cremă de cartofi dulci?
Răspunsul este da! Dacă plănuiești să îngheți această supă pentru a o mânca în altă zi ploioasă, o poți depozita într-un recipient rezistent la temperaturi scăzute.
Dacă intenționezi să o păstrezi doar pentru mai târziu în cursul săptămânii, toarnă supa într-un vas sau recipient și pune-o în frigider. Poate fi păstrată astfel, la frigider, timp de 4 zile.
Printeaza
Rețetă supă cremă de cartofi dulci
- Timp Total: 40 min
- Servire: 4 persoane 1x
Descriere
Supa cremă de cartofi dulci este un amestec bogat de cartofi dulci cremoși, morcovi, ghimbir proaspăt și o tentă de condimente! Este catifelată, sățioasă și delicioasă.
Ingrediente
650 g cartofi dulci, curățați de coajă și tăiați în cubulețe
2–3 căței de usturoi, tocați mărunt
1 lingură de ghimbir proaspăt, tocat mărunt
1/4 linguriță de fulgi de ardei roșu (opțional)
1/4 linguriță de boia de ardei iute sau dulce
1.5 litri de supă stock de legume
1 lingură de unt sau un cub de unt vegan
50 ml de cremă de smântână (opțional)
Pentru garnisire:
valeriană
fistic sau nuci
smântână de cocos sau smântână grasă de vacă
fulgi de chilli
piper negru proaspăt râșnit
Instructiuni
- Se încălzește uleiul într-o oală mare la foc mediu-mare. Se adaugă ceapa și morcovii tăiați cubulețe și se amestecă frecvent timp de 6-8 minute, sau până când morcovii s-au înmuiat ușor.
- Se adaugă usturoiul, ghimbirul, fulgii de chilli și paprika. Se amestecă timp de 2-3 minute. Atenție! Boia de ardei nu se prăjește multă vreme – altfel de înnegrește și capătă un gust amar.
- Se adaugă cartoful dulce tăiat cubulețe și supa de legume. Se dă focul la maxim și se aduce la fierbere. Se reduce apoi focul la mic, se pune capacul și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute sau până când cartoful dulce este moale.
- Se pasează supa cu un blender (mixer cu cuțit) vertical.Se rezervă jumatate din zeama de supă într-o cană sau într-un bol. Legumele se pasează și se adaugă supă până când ajunge la consistența pe care o preferi.
- Se asezonează supa după preferință. Dacă urmezi un stil de viață vegan, poți garnisi această supă cremă cu smântână de cocos. Eu îți recomand să adaugi și un cub generos de unt vegan pentru un plus de savoare. Dacă consumi proteine de origine animală, acesta este momentul în care transferi supa cremă înapoi pe aragaz la foc mic și adaugi o lingură generoasă de unt și 50 de mililitri de cremă de gătit din smântână.
Note
Pentru a servi, se pune supa într-un bol cu polonicul și se ornează cu cremă de cocos sau smântână, fistic sau nuci tocate, fulgi de chilli, piper negru și valeriană.
- Timp de preparare: 10 min
- Timp de gătire: 30 min
- Categorie: Supe
0 Comentarii