Spre deosebire de mulți alții, eu nu îmi amintesc să fi mâncat vreodată stufat de miel în copilărie. Niciodată nu s-a făcut la noi acasă de Paște. Într-un fel, mai bine, pentru că nu a fost nevoie să recreez vreo amintire a unui gust pierdut, așa cum se întâmplă cu multe dintre preparatele tradiționale pe care le făceau bunicile mele.
Anul acesta mi s-a cerut insistent să fac stufat de Paște așa că m-am conformat. Este o rețetă foarte simplă și m-am bucurat nespus că a fost gata tare repede, mai ales că programul în bucătărie era deja încărcat și fară această solicitare surpriză.
Am luat rețeta din „Marea Carte de Bucate Românești” a Mariei Cristea Șoimu, în fapt o antologie de rețete autohtone și internaționale, care aduce la un loc rețetele Sandei Marin, ale Silviei Jurcovan, dar și ale autoarei, printre alții.
Așadar, rețeta de stufat stufat de miel este deosebit de simplă și foarte rapidă pentru un preparat asimilat gătirii la foc mic. Datorită cărnii de miel tinere, acest preparat este gata în mai puțin de 1 oră și jumătate.
Ingrediente stufat de miel
- Carne de miel. Îți recomand să folosești o carne cu os și nu neapărat dintre cele mai bune bucăți. Poți folosi orice nu este suficient de estetic pentru masa de paște.
- Ceapă verde și usturoi verde. În fapt, acestea două sunt sufletul stufatului. Se pun din belșug și împreună dau viață unui minunat sos.
- Suc de roșii sau roșii tocate. Desigur, pentru sos vei avea nevoie și de suc de roșii sau roșii tocate.
- Condimente. Mirodeniile folosite sunt dintre cele mai de bază și una dintre puținele situații în care cred ca nici nu este o idee bună să folosești mai multe condimente. Aroma verdețurilor de primăvară combinate cu savoarea mielului sunt minunate pentru a fi savurate exact așa cum sunt.
- Pătrunjel și mărar. Stufatul este prin definiție o mâncare a primăverii, iar aroma proaspătă a verdețurilor îi conferă și mai multă savoare.
Mod de preparare stufat de miel
Într-o oală încăpătoare, potrivită și pentru aragaz, dar și pentru cuptor, se așează bucățile de carne împreună cu o lingură de ulei și se rumenesc la foc potrivit pe toate părțile până ce încep să capete culoare.
Se adaugă o ceapă (veche, galbenă) tocate cubulețe și se potrivește totul de sare și piper. Când ceapa devine translucidă, se adaugă 2 lingurițe de boia dulce.
Apoi, se adaugă ceapa și usturoiul verde, tocate grosier. Se călesc câteva minute.
Se adaugă sucul de roșii sau roșiile tocate și un strop de apă pentru a acoperi carnea în proporție de 80-90%.
Se amestecă totul, se acoperă cu un capac și se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 45-50 de minute. După acest timp, se dă capacul de-o parte și se lasă stufatul să scadă, iar carnea să prindă culoare. După încă 15-20 de minute, stufatul este gata!
Se garnisește cu pătrunjel și mărar tocate mărunt și se servește alături de cartofi fierți, sau o mămăligă fierbinte.
Printeaza
Rețetă stufat de miel
- Timp Total: 1 oră 30 minute
- Servire: 4 porții 1x
Ingrediente
600 de grame de carne de miel cu os
300 de grame de ceapă verde
300 de grame de usturoi verde
1 ceapă veche tocată
2 lingurițe de sare
1 linguriță de piper
2 lingurițe de boia dulce
400 de ml de roșii tocate în suc
100–200 de ml de apă (cât lichidul să acopere carnea la 80-90%)
½ legătură de mărar
½ legătură de pătrunjel
Instructiuni
- Într-o oală încăpătoare, potrivită și pentru aragaz, dar și pentru cuptor, se așează bucățile de carne împreună cu o lingură de ulei și se rumenesc la foc potrivit pe toate părțile până ce încep să capete culoare.
- Se adaugă o ceapă (veche, galbenă) tocate cubulețe și se potrivește totul de sare și piper. Când ceapa devine translucidă, se adaugă 2 lingurițe de boia dulce.
- Apoi, se adaugă ceapa și usturoiul verde, tocate grosier. Se călesc câteva minute.
- Se adaugă sucul de roșii sau roșiile tocate și un strop de apă pentru a acoperi carnea în proporție de 80-90%.
- Se amestecă totul, se acoperă cu un capac și se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de 45-50 de minute. După acest timp, se dă capacul de-o parte și se lasă stufatul să scadă, iar carnea să prindă culoare. După încă 15-20 de minute, stufatul este gata!
- Se garnisește cu pătrunjel și mărar tocate mărunt și se servește alături de cartofi fierți, sau o mămăligă fierbinte.
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gătire: 1 oră 20 minute
- Categorie: Prânz, Cină
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii