Spanacul este deosebit de bogat în nutrienți și vitamine. Este o sursă minunată de antioxidanți și are nenumărate beneficii pentru sănătate. Dar cred că știai asta deja, de vreme ce ești aici.
Această mâncare de spanac cu smântână este rețeta clasică, așa cum o făcea bunica mea sâmbata și duminica la prânz. Cu ceapă și usturoi și un roux cu unt și smântână. Este atât de simplu și rapid să te bucuri de un fel de mâncare delicios, hrănitor și sănătos. Servit alături de mămăligă și un ou ochi este o masă completă, fără carne.
Pontul meu pentru această rețetă este să sotezi spanacul în loc să îl opărești în apă. Poti vedea aici cum se sotează spanacul corect, astfel încât să își păstreze proprietățile, dar și o culoare verde, intensă.
Spanacul este o frunză foarte versatilă – poate fi mâncat crud într-o salată, poate fi folosit în smoothie-uri variate sau poate fi inclus în preparate diverse precum plăcinte cu spanac, omlete cu spanac, paste, quiche-uri sau sosuri pentru carne.
Ingrediente mâncare de spanac cu smântână
Spanac. Desigur vei avea nevoie de spanac. Mie îmi place să sotez spanacul primăvara și să îl pun în pungi speciale pentru congelator porționate pentru o masă. Alternativ, poți folosi și spanac cumpărat congelat, dar ai grijă să nu fie din cel tocat foarte mărunt.
Unt, făină și smântână. Pentru a crea roux-ul clasic pentru această rețetă, avem nevoie de aceste ingrediente.
Ceapă și usturoi. Savoarea acestui preparat este dată de aceste două ingrediente.
Sare și piper. Desgiur, nu există mâncare bună fără sare, se știe deja.
Cum se prepară mâncarea de spanac cu smântână

Spanacul crud, curățat și spălat se sotează într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline. Nu pune prea mult ulei – spanacul se va înmuia destul de repede și va începe să își lase sucurile în tigaie. Poți să arunci un ochi la rețeta mea de spanac sotat.
După ce am sotat spanacul, îl tocăm potrivit – nu prea mărunt, altfel vom avea un piure de spanac, care este de asemenea delicios.
Într-o crăticioară se pune ceapa tocată mărunt împreună cu untul. Se lasă 30 de secunde și se adaugă făina. Se prăjește făina timp de 2-3 minute la foc mic, având grijă să nu ardem untul. Dacă cumva ai unt din piață, de la comercianții locali, adaugă puțin ulei alături de unt pentru a preveni arderea. Se toarnă 150 de ml de smântână lichidă peste compoziția din oală și se amestecă. Se potrivește de sare și piper.
Se adaugă spanacul tocat mărunt și usturoiul presat și se amestecă până la omogenizare. Se mai lasă la foc câteva minute și gata! Asta este tot!
Printeaza
Rețetă de spanac cu smântână și usturoi
- Timp Total: 30 min
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Mâncarea de spanac cu smântână și usturoi este delicioasă și sănătosă, perfectă pentru o cină rapidă și satisfăcătoare.
Ingrediente
400 de grame de spanac
15 grame de unt
2–3 grame de făină
150 ml de smântână lichidă sau cremă de gătit
Jumătate de ceapă tocată
2–3 căței de usturoi zdrobiți
sare
piper
Instructiuni
- Spanacul crud, curățat și spălat se sotează într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline. Nu pune prea mult ulei – spanacul se va înmuia destul de repede și va începe să își lase sucurile în tigaie. Poți să arunci un ochi la rețeta mea de spanac sotat.
- După ce am sotat spanacul, îl tocăm potrivit – nu prea mărunt, altfel vom avea un piure de spanac, care este de asemenea delicios.
- Într-o crăticioară se pune ceapa tocată mărunt împreună cu untul. Se lasă 30 de secunde și se adaugă făina. Se prăjește făina timp de 2-3 minute la foc mic, având grijă să nu ardem untul. Dacă cumva ai unt din piață, de la comercianții locali, adaugă puțin ulei alături de unt pentru a preveni arderea. Se toarnă 150 de ml de smântână lichidă peste compoziția din oală și se amestecă. Se potrivește de sare și piper.
- Se adaugă spanacul tocat mărunt și usturoiul presat și se amestecă până la omogenizare. Se mai lasă la foc câteva minute și gata! Asta este tot!
- Se poate mânca simplu, dar preferabil alături de un ou ochi și o mămăliguță caldă
- Timp de preparare: 15 min
- Timp de gătire: 15 min
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Românească
Cuvinte: spanac cremos, spanac cu usturoi, mancare de spanac,
0 Comentarii