Spanac cu smântână și usturoi

Mâncarea de spanac cu smântână și usturoi este delicioasă și sănătosă, perfectă pentru o cină rapidă și satisfăcătoare. Spanacul proaspăt este gătit într-un amestec cremos de smântână și usturoi pentru a crea o gustare moale și aromată.

mancare de spanac cu smantana si usturoi

Spanacul este deosebit de bogat în nutrienți și vitamine. Este o sursă minunată de antioxidanți și are nenumărate beneficii pentru sănătate. Dar cred că știai asta deja, de vreme ce ești aici.

Această mâncare de spanac cu smântână este rețeta clasică, așa cum o făcea bunica mea sâmbata și duminica la prânz. Cu ceapă și usturoi și un roux cu unt și smântână. Este atât de simplu și rapid să te bucuri de un fel de mâncare delicios, hrănitor și sănătos. Servit alături de mămăligă și un ou ochi este o masă completă, fără carne. 

Pontul meu pentru această rețetă este să sotezi spanacul în loc să îl opărești în apă. Poti vedea aici cum se sotează spanacul corect, astfel încât să își păstreze proprietățile, dar și o culoare verde, intensă.

Spanacul este o frunză foarte versatilă – poate fi mâncat crud într-o salată, poate fi folosit în smoothie-uri variate sau poate fi inclus în preparate diverse precum plăcinte cu spanac, omlete cu spanac, paste, quiche-uri sau sosuri pentru carne. 

Ingrediente mâncare de spanac cu smântână

Spanac. Desigur vei avea nevoie de spanac. Mie îmi place să sotez spanacul primăvara și să îl pun în pungi speciale pentru congelator porționate pentru o masă. Alternativ, poți folosi și spanac cumpărat congelat, dar ai grijă să nu fie din cel tocat foarte mărunt. 

Unt, făină și smântână. Pentru a crea roux-ul clasic pentru această rețetă, avem nevoie de aceste ingrediente. 

Ceapă și usturoi. Savoarea acestui preparat este dată de aceste două ingrediente. 

Sare și piper. Desgiur, nu există mâncare bună fără sare, se știe deja. 

Cum se prepară mâncarea de spanac cu smântână

Spanac cu smântână

Spanacul crud, curățat și spălat se sotează într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline. Nu pune prea mult ulei – spanacul se va înmuia destul de repede și va începe să își lase sucurile în tigaie. Poți să arunci un ochi la rețeta mea de spanac sotat. 

După ce am sotat spanacul, îl tocăm potrivit – nu prea mărunt, altfel vom avea un piure de spanac, care este de asemenea delicios. 

Într-o crăticioară se pune ceapa tocată mărunt împreună cu untul. Se lasă 30 de secunde și se adaugă făina. Se prăjește făina timp de 2-3 minute la foc mic, având grijă să nu ardem untul. Dacă cumva ai unt din piață, de la comercianții locali, adaugă puțin ulei alături de unt pentru a preveni arderea. Se toarnă 150 de ml de smântână lichidă peste compoziția din oală și se amestecă. Se potrivește de sare și piper. 

Se adaugă spanacul tocat mărunt și usturoiul presat și se amestecă până la omogenizare. Se mai lasă la foc câteva minute și gata! Asta este tot!

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Rețetă de spanac cu smântână și usturoi


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 30 min
  • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Mâncarea de spanac cu smântână și usturoi este delicioasă și sănătosă, perfectă pentru o cină rapidă și satisfăcătoare.


Ingrediente

Scaleaza

400 de grame de spanac

15 grame de unt

23 grame de făină

150 ml de smântână lichidă sau cremă de gătit

Jumătate de ceapă tocată

23 căței de usturoi zdrobiți

sare

piper


Instructiuni

  1. Spanacul crud, curățat și spălat se sotează într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline. Nu pune prea mult ulei – spanacul se va înmuia destul de repede și va începe să își lase sucurile în tigaie. Poți să arunci un ochi la rețeta mea de spanac sotat.
  2. După ce am sotat spanacul, îl tocăm potrivit – nu prea mărunt, altfel vom avea un piure de spanac, care este de asemenea delicios.
  3. Într-o crăticioară se pune ceapa tocată mărunt împreună cu untul. Se lasă 30 de secunde și se adaugă făina. Se prăjește făina timp de 2-3 minute la foc mic, având grijă să nu ardem untul. Dacă cumva ai unt din piață, de la comercianții locali, adaugă puțin ulei alături de unt pentru a preveni arderea. Se toarnă 150 de ml de smântână lichidă peste compoziția din oală și se amestecă. Se potrivește de sare și piper.
  4. Se adaugă spanacul tocat mărunt și usturoiul presat și se amestecă până la omogenizare. Se mai lasă la foc câteva minute și gata! Asta este tot!
  5. Se poate mânca simplu, dar preferabil alături de un ou ochi și o mămăliguță caldă
  • Timp de preparare: 15 min
  • Timp de gătire: 15 min
  • Categorie: Cină
  • Bucătărie: Românească

Cuvinte: spanac cremos, spanac cu usturoi, mancare de spanac,

Categorii: Cină

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.