Cine are nevoie de o rețetă pentru sote de spanac? Mare brânză nu este, așa-i? Probabil de o rețetă nu-i musai nevoie, dar câteva ponturi sunt binevenite. Mai ales dacă vrei să ai un sote de spanac delicios, de un verde sănătos, care își păstrează toate vitaminele și nutrienții după gătire.
În primul rând, o să încep prin a-ți povesti cum curăț eu spanacul. Nu de alta, dar mă gândesc că și ție ți-e lehamite de curățatul spancului și poate te ajută să îl gătești mai des, mai ales în plin sezon.
Unii zic că leneșul mai mult aleargă, dar să știi că uneori leneșul vine și cu soluții pentru a economisi cât mai mult timp și a munci cât mai puțin. Asta a fost povestea mea cu spanacul. Așadar, am fost la piață și am cumpărat o legătură uriașă de un kilogram de spanac. Am sosit cu ea acasa și nu aveam niciun chef să mă apuc să pigol frunze.
Drept urmare, am luat o oală încăpătoare și am așezat-o pe masa de lucru. Lângă ea am pus o bucată de hârtie de copt pe care am așezat legătura imensă de spanac. În legătură sunt, din fericire, mai multe snopuri de spanac, pentru că e mai eficient să îți cântărească la piață și rădăcina plină de țărână, nu?
Ei bine, am luat câte un snop în mână și cu o foarfecă am tăiat frunzele verzi și le-am omis pe cele ofilite sau mâncate prea tare de melci. Restul tulpinilor și ce nu era bun a mers direct în coșul de gunoi amplasat strategic lângă masă. Mi-a luat maxim 10 minute să rezolv 1 kilogram de spanac în felul acesta.
De spălat, îl spăl într-o oală mare sub jet de apă, până când nu mai este niciun fir de nisip pe fund. Apoi, tot sub jet de apă, iau un pumn de spanac și îl răsfir pe toate părțile să mă asigur că nu mai rămâne niciun strop de nisip pe frunze.
Voila! Ai spanac curat, gata de gătit, în maxim 20 de minute!
Ingrediente pentru sote de spanac

- Spanac proaspăt, bineînțeles! Eu folosesc spanac din piață în sezon, altfel din cel preambalat la pungă mare.
- Ulei de măsline extravirgin – Ajută spanacul să devină fraged și mătăsos pe măsură ce se gătește.
- Usturoi – Oferă un plus de savoare
- Suc proaspăt de lămâie – Pentru un plus de strălucire
- Și sare și piper – Pentru a face ca toate aromele să iasă în evidență!
Acum, să trecem la tehnica de sotare a spanacului.
Atunci când sotezi spanacul cum trebuie, are un gust atât de bun încât îți vine să-l mănânci direct din tigaie. Frunzele sunt fragede, catifelate și parfumate cu lămâie. Au o aromă savuroasă, îmbietoare de usturoi. Este o mâncare de legume de sine stătătoare, dar poate fi folosită și într-o frittata, într-un sendviș, într-o omletă sau într-un buddha bowl delicios. Pe scurt, dacă nu ați stăpânit deja arta spanacului sotat perfect, acum este momentul. Această rețetă de spanac sauté este simplă, versatilă și gustoasă.
Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă usturoiul și se gătește până când devine parfumat, aproximativ 30 de secunde, apoi se adaugă spanacul și sarea și se gătește, amestecând, până când spanacul este doar înăbușit, 1 până la 2 minute. Se ia tigaia de pe foc și se amestecă spanacul cu un strop de lămâie. Apoi, se asezonează după gust cu sare și piper. Gata!
Cum se servește spanacul sotat
Îl poți mânca ca atare. Este delicios și bogat în vitamine. Poți pregăti alături un mușchiuleț de vită sau un piept de pui, după preferință, dar uneori, din comoditate, eu prefer un ou fiert și o felie de pâine prăjită.
Este ideal în omlete. Fie că sunt ouă învărtite în tigaie, omletă clasică, sau omletă la cuptor, spanacul sote se va integra cu succes alături de roșii, telemea de vacă sau oaie și mărar savuros.
Îl mai poți folosi și ca topping pentru pizza sau într-un buddha bowl bogat, alături de alte legume sotate și o bază de orez, bulgur sau quinoa.
Printeaza
Rețetă sote de spanac
- Timp Total: 13 min
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Rețetă delicioasă și sănătoasă de sote de spanac. Dacă sunteți în căutarea unei mâncăruri rapide și ușoare, care să fie plină de nutrienți și gustos, atunci această rețetă este perfectă. Soteul de spanac este o mâncare versatilă și poate fi servită ca o gustare sănătoasă, alături de o porție de orez, bulgur, quinoa sau ca un acompaniament la felurile principale.
Ingrediente
300 de grame de spanac
2–2.5 grame de sare (jumătate de linguriță)
2 căței de usturoi
1 lingură de ulei de măsline
O linguriță de zeamă de lămâie
Piper proaspăt măcinat
Instructiuni
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă usturoiul și se călește timp de 30 de secunde sau până când este parfumat, dar nu este deloc rumenit. Se adaugă spanacul și sarea și se gătește, amestecând, timp de 1-2 minute, sau până când spanacul este doar frăgezit.
Se ia de pe foc și se asezonează după gust cu suc de lămâie și piper negru proaspăt măcinat.
- Timp de preparare: 10 min
- Timp de gătire: 3 min
- Categorie: Prânz
0 Comentarii