Selectează o Pagină
| Sos marinara

Sos marinara

Nimic nu se compară cu o porție proaspătă de sos marinara făcut în casă. Bonus – este super ușor de făcut, cu doar 5 ingrediente simple!  Încurajez prepararea a cât mai multe sosuri în casă! Sigur, este ușor să iei un borcan de la magazin, dar prepararea lui chiar de tine va face o mare […]

Nimic nu se compară cu o porție proaspătă de sos marinara făcut în casă. Bonus – este super ușor de făcut, cu doar 5 ingrediente simple! 

Încurajez prepararea a cât mai multe sosuri în casă! Sigur, este ușor să iei un borcan de la magazin, dar prepararea lui chiar de tine va face o mare diferență nu doar în ceea ce privește gustul, dar și în privința adaosului de zahăr, sare și alți conservanți. Gustul sosurilor preparate acasă este pur și simplu… mai proaspăt, mai natural. Iar aceste lucruri sunt întotdeauna sinonime cu mai bun. 

În sosul marinara pe care îl prepar eu – roșiile, ceapa, usturoiul, cimbrul și busuiocul se îmbină minunat pentru a crea un preparat ușor, extrem de aromat și foarte versatil în bucătărie. 

Vedeți mai jos modalitățile mele de utilizare!

Ingrediente pentru sos marinara

Motivul pentru care îmi plac rețetele italiene este pentru că folosesc, adesea, ingrediente proaspete, savuroase și relativ accesibile, chiar dacă unele sunt specifice bazinului mediteraneean. Cumva, gastronomia italiană este un omagiu adus naturii și celor mai simple ingrediente disponibile în grădină sau la piață pentru a crea preparate care surpind prin intensitatea și complexitatea gustului și a texturilor. 

Roșii zdrobite: Roșiile zdrobite, mai degrabă decât roșiile întregi, creează un sos marinara mai fin. 

Ceapă și usturoi: Duo-ul suprem care dă sosului marinara un gust profund.

Cimbru și busuioc: Cimbrul proaspăt și busuiocul au o aromă blândă, dar în același timp pronunțată, care conferă acea aromă autentică.

Cele mai bune roșii pentru sos marinara

Eu una prefer roșiile zdrobite la conservă (dacă se poate să fie organice bine, dacă nu, asta este), deoarece sunt ușor de găsit și permit obținerea unui sos omogen. Poți folosi și o conservă cu roșii întregi, doar că îți recomand să „pescuiești” mai întâi fiecare roșie în parte din conservă și să o strivești serios în pumn (deasupra tigăii în care vei face sosul, bineînteles) și apoi adaugi zeama din conservă. Dacă vei folosi roșiile întregi, sosul va avea și bucăți mai mari de roșii, dar nu este nimic rau, mai ales dacă preferi asta. 

De asemenea, poți face sos marinara din roșii întregi proaspete, doar că durează ceva mai mult și iarna nu este tocmai o opțiune. Roșiile se decojesc mai întâi. Pentru a face acest lucru, le crestăm în cruce în partea opusă cotorului și le opărim câteva minute. Apoi, se taie cubulețe ți se adaugă într-o oală alături de ingredientele de mai sus. Dacă ți se pare că roșiile nu s-au descompus suficient pentru a forma un sos, folosește un blender vertical pentru a omogeniza totul.

Cum se prepară sosul marinara

Treaba fantastică la această rețetă este că după ce ai terminat de tocat ceapa și ardeii, ai timp să savurezi un pahar de vin sau un aperol spritz în timp ce fierbe sosul. Și dacă e să facem sosul marinara în stil cu adevărat italian, trebuie să ne și relaxăm. 

Prima dată pregătește ceapa. Se călește ceapa cu un pic de ulei de măsline. Apoi se adaugă usturoiul pisat și se sotează timp de aproximativ 30 de secunde. Nu lăsa usturioul prea mult, altfel se poate arde!

Adaugă roșiile. Încorporează roșiile zdrobite, sarea și cimbrul și lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute. Sosul va începe să se îngroașe încet, pe măsură ce amesteci din când în când.

Adaugă busuiocul. Ia sosul de pe foc și adaugă busuiocul tocat (busuiocul se adaugă la final deoarece aroma sa este potențată de căldură, însă prin fierbere aceasta se diminuează). 

Moduri de utilizare a sosului marinara

  • Poți folosi sosul marinara pentru a pregăti cele mai delicioase chifteluțe marinate pe care le poți servi alături de paste sau un piure cremos.
  • Sosul marinara este o bază excelentă pentru pizza. Mai ales cel preparat acasă, te va ajuta să obții o pizza absolut minunată. 
  • Mai poți folosi acest sos pentru a prepara aperitive din foietaj, precum pernuțele din foietaj cu mozarella și sos marinara.

Mod de depozitare

Refrigerare: Dacă vrei să păstrezi sosul marinara pentru a-l folosi în mai multe preparate in decursul săptămânii, depozitează-l într-un borcan de sticlă care se închide ermetic și dă-l la frigider pentru 3-4 zile. Îl poți folosi ca bază pentru pizza, sos pentru paste, sau sos pentru carne de pui. 

Congelare: Dacă ai făcut prea mult sos marinara și nu ai în plan să îl folosești în viitorul foarte apropiat, îl poți depozita la congelator până la 2 luni. Când vrei să îl folosești, lasă-l peste noapte în frigider să se decongeleze.

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sos marinara


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 30 min
  • Servire: 8 porții 1x

Descriere

Nimic nu eclipsează un lot proaspăt din acest sos marinara de casă. Bonus – este super ușor de preparat, cu doar 5 ingrediente simple!

 


Ingrediente

Scaleaza

1 lingură de ulei de măsline

800 g roșii zdrobite (2 conserve)

1 ceapă mare tăiată mărunt

4 căței de usturoi, tocați mărunt

1/4 linguriță de sare

1 lingură de cimbru proaspăt, tocat

1 lingură de busuioc proaspăt, tocat

Câteva firicele de zahăr (cât prinzi cu vârful degetelor) – opțional, dar recomandat


Instructiuni

  1. Se încălzește uleiul într-o oală de dimensiuni medii la foc mediu-mare. Se adaugă ceapa și se călește timp de 3-4 minute până când devine translucidă. Se adaugă usturoiul și se sotează încă 30 de secunde.
  2. Se adaugă conservele de roșii zdrobite, sarea și cimbrul. (Nu adăugăm busuiocul, deoarece își va pierde aroma în timpul fierberii). După ce roșiile au început să fiarbă, se reduce focul minim. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute sau până când sosul s-a îngroșat ușor.
  3. Se ia sosul de pe foc, se amestecă busuiocul și se savurează.
  4. Se ia sosul de pe foc, se amestecă busuiocul și se savurează.

 

Note

Pentru iubitorii de usturoi, ca mine. La rețetele care cer usturoi, îmi place să adaug și spre finalul fierberii/gătirii un strop de usturoi. În acest caz, îmi place să adaug 1 cătel de usturoi zdrobit cu 2-3 minute înainte de a opri focul – aroma va fi mai intensă! Un alt sfat sau recomandare este ca întotdeauna, în sosurile de roșii să adaugi puțin zahăr. Nu mult, doar câteva firicele. Acesta potențează extraordinar aroma sosurilor pe bază de rosii.

  • Timp de preparare: 5 min
  • Timp de gătire: 25 min
  • Categorie: Sosuri
  • Bucătărie: Italiană

Bun venit în micul meu colț de rai!

Sper că ți-a plăcut rețeta și că ai mâncat cu multă multă poftă. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta!

Categorii: Sosuri

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Iubesc mâncarea, iubesc să mănânc și locul în care mă simt cu adevărat liberă este bucătăria. Îmi place să descopăr gusturi noi, să experimentez și să gătesc din suflet, pentru că am învățat că mâncarea bună se naște nu doar din experiență, dar mai ales din curaj și din atenția și dedicarea cu care creezi un preparat.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.