Sigur toată lumea a mâncat șnițele de pui. Mai mult decât atât, sunt sigură că tare mulți dintre voi au propria lor rețetă de șnițele și modul de preprarare deja cunoscut și preferat de cei dragi din familiile voastre.
Cu toate acestea, puiul, deși nu este o carne pretențioasă, este tare fad. Mai ales pieptul din care facem șnițelele. Din acest motiv, este bine să știi că există câteva trucuri pentru a obține șnițele din piept de pui cu o carne suculentă, gătită corect și un exterior super crocant care va fi adorat de cei mici și mari, deoportivă.
Tradițional, șnițelele sunt preparate folosind mușchi de vițel. Cu toate acestea, știm cu toții prea bine povestea (sau să îi zicem, mai degrabă, epopeea) găsirii și alegerii unei bucăți de carne de vită decentă în România. Sigur, dacă bugetul îți permite, vei găsi mușchiuleț de vită delicios, însă puiul este accesibil din toate punctele de vedere.
Ingrediente șnițele de pui
- Piept de pui. Vei avea nevoie de piept de pui – dacă este gătit corect, va fi suculent și delicios și nu va avea deloc o textură uscată.
- Făină. Făina este cea în care îmbrăcăm carnea pentru șnițele prima dată.
- Ouă. Ouăle bătute ajută ultimul ingredient, pesmetul să formeze acea crustă crocantă și omogenă.
- Pesmet. Crusta crocantă a șnițelelor este formată din pesmet. Poți opta pentru pesmet cumpărat sau îl poți face acasă din pâine ceva mai veche pe care o mărunțești în robotul de bucătărie.
- Condimente. Pentru condimentarea cărnii, dar și a crustei, mie îmi place să folosesc o combinație de condimente printre care se numără cimbrul, boia dulce, sarea și piperul.
Metodă de preparare șnițele din piept de pui
Dacă este întreg, pieptul se taie pe jumătate – ne va fi mult mai ușor să lucrăm cu el astfel.
Fiecare jumătate de piept de pui se taie în felii subțiri de 3-4 milimetri. Acest lucru înseamnă că nu vom bate carnea de pui, iar astfel va fi mult mai suculentă.
Feliile de carne se condimentează cu sare, piper, boia dulce și cimbru măcinat. Fiecare felie se trece prin făină și se lasă la odihnit pe o farfurie sau un tocător timp de 10-15 minute.
În acest timp batem ouăle într-un caston larg împreună cu ½ linguriță de sare.
Pesmetul îl așezăm într-o farfurie adâncă ce ne va permite să lucrăm mai ușor cu el. Eu amestec pesmetul cu cimbru măcinat și puțină sare și piper.
Într-o tigaie încingem aproximativ 3 centimetri de ulei. Ideal, uleiul ar trebui să aibă o temperatură de 170 de grade celsius atunci când adăugăm șnițelele. Cu toate acestea, dacă nu ai un termometru, poți testa uleiul cu câteva bucățele de pesmet. Dacă acestea rămân pe fundul tigăii și nu se ridică, înseamnă că uleiul este încă rece. Dacă se ridică și se înnegresc foarte repede, atunci uleiul este prea încins și vei dori să dai flacăra puțin mai mică și să aștepți 2-3 minute. Ideal, pesmetul se ridică ușor la suprafață și sfârâie moderat – acum este timpul să adaugi șnițelele.
Focul ar trebui să fie mediu în timpul prăjirii – vei vrea ca pieptul să se gătească complet înainte ca pesmetul să se rumenească prea tare.
Vom prăji șnițelele 4-5 minute pe fiecare parte.
Scoatem fiecare șnițel cu o spumieră și îl așezăm pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie, sau pe un grătar. Dacă vei așeza șnițelele pe un grătar, ele vor fi mai crocante pentru că nu se va forma condens.
Șnițelele se servesc după preferință cu cartofi la cuptor, piure, salată de cartofi, murături sau o salată de roșii.
Ponturi pentru șnițele de pui suculente și aromate
Nu bate pieptul de pui. Pieptul de pui este o carne care se gătește repede și care nu este fibroasă în sine. Dacă o bați, vei obține o felie de carne foarte subțire, care se va întări în timpul gătirii.
Lasă carnea să se odihnească. După ce ai pus condimentele și ai dat bucățile de carne prin făină, lasă-le să se odihnească câteva minute înainte de a le găti. Ai grijă ca întotdeauna carnea să fie la temperatura camerei atunci când începi să o prăjești.
Folosește condimente. Condimentează fiecare componentă a șnițelelor, nu doar carnea. Astfel, fiecare strat va fi aromat și plin de savoare.
Nu aglomera șnițelele în tigaie. Aceasta este o regulă pentru orice tip de preparat prăjit. Nu este bine să aglomerezi tigaia. În momentul în care punem carnea, temperatura uleiului scade, iar dacă aglomerăm bucățile de carne foarte tare, timpul până când uleiul ajunge din nou la temperatura dorită va fi mai mare, iar exteriorul nu va fi crocant.
Printeaza
Rețetă șnițele de pui
- Timp Total: 45 minute
- Servire: 3 porții 1x
Descriere
Eu îți propun clasica rețetă de șnițele de pui și îți ofer câteva ponturi pentru a obține șnițele super crocante la exterior și o carne fragedă și suculentă în interior.
Ingrediente
600 de grame de piept de pui
Făină
2 ouă
Pesmet
Sare
Piper
Cimbru
Boia dulce
Ulei vegetal pentru prăjit
Instructiuni
- Dacă este întreg, pieptul se taie pe jumătate – ne va fi mult mai ușor să lucrăm cu el astfel.
- Fiecare jumătate de piept de pui se taie în felii subțiri de 3-4 milimetri. Acest lucru înseamnă că nu vom bate carnea de pui, iar astfel va fi mult mai suculentă.
- Feliile de carne se condimentează cu sare, piper, boia dulce și cimbru măcinat. Fiecare felie se trece prin făină și se lasă la odihnit pe o farfurie sau un tocător timp de 10-15 minute.
- În acest timp batem ouăle într-un caston larg împreună cu ½ linguriță de sare.
- Pesmetul îl așezăm într-o farfurie adâncă ce ne va permite să lucrăm mai ușor cu el. Eu amestec pesmetul cu cimbru măcinat și puțină sare și piper.
- Într-o tigaie încingem aproximativ 3 centimetri de ulei. Ideal, uleiul ar trebui să aibă o temperatură de 170 de grade celsius atunci când adăugăm șnițelele. Cu toate acestea, dacă nu ai un termometru, poți testa uleiul cu câteva bucățele de pesmet. Dacă acestea rămân pe fundul tigăii și nu se ridică, înseamnă că uleiul este încă rece. Dacă se ridică și se înnegresc foarte repede, atunci uleiul este prea încins și vei dori să dai flacăra puțin mai mică și să aștepți 2-3 minute. Ideal, pesmetul se ridică ușor la suprafață și sfârâie moderat – acum este timpul să adaugi șnițelele.
- Focul ar trebui să fie mediu în timpul prăjirii – vei vrea ca pieptul să se gătească complet înainte ca pesmetul să se rumenească prea tare.
- Vom prăji șnițelele 4-5 minute pe fiecare parte.
- Scoatem fiecare șnițel cu o spumieră și îl așezăm pe o farfurie tapetată cu un prosop de hîrtie, sau pe un grătar. Dacă vei așeza șnițelele pe un grătar, ele vor fi mai crocante pentru că nu se va forma condens.
- Șnițelele se servesc după preferință cu cartofi la cuptor, piure, salată de cartofi, murături sau o salată de roșii.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 30 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Internațională
Citești gânduri? Chiar ieri îi spuneam lui L. că aș mânca șnițele😁 În spiritul ultimelor zile, în care am gătit inspirați strict de rețetele tale, hai că ne-ați dat iar de lucru. Mulțumim!
Mă bucur tare mult ca a venit la țanc rețeta de șnițele! Poftă bună și abia aștept să aud cum ți-au ieșit!