Descriere
Salata orientală este mâncarea care ne amintește multora de zilele copilăriei. Este o rețetă ușor de preparat, cu doar câteva ingrediente simple și este tare economică.
Ingrediente
450 de grame de cartofi
1 ceapă medie tocată julien (40 de grame)
45 de grame de măsline negre (după ce am îndepărtat sâmburii)
55 de grame de castraveți murați
2–3 ouă fierte
2 linguri de ulei vegetal
1 lingură de oțet sau zeamă de lămâie
Opțional:
Se înlocuiește oțetul sau zeama de lămâie cu 1 lingură și jumătate de zeamă de la castraveții murați
Instructiuni
- Primul pas este fierberea cartofilor. Cartofii spălați bine se fierb în coajă. Cartofii pentru salata orientală se fierb 20 – 25 de minute – depinde mult de soiul cartofilor și mai ales de dimensiunea lor. Cel mai sigur este să încerci cartofii cu furculița. Atunci când se pătrund ușor, sunt fierți bine.
- Cât timp fierb cartofii tăiem ceapa julien, castraveții murați cubulete, iar măslinele le tăiem felii.
- Punem la fiert ouăle și le lăsăm să fiarbă 10 minute din momentul în care clocotește apa. Vom obține ouă fierte tari, însă nu excesiv, încât să se înnegrească gălbenușul. După ce au fiert ouăle, le lăsăm 10 minute în apă rece, rece.
- După ce au fiert cartofii, îi lăsăm să se răcească puțin și îi curățăm de coajă cu ajutorul unui cuțit micuț. Cât cartofii sunt fierbinți, se curăță mai ușor.
- Tăiem cartofii cubulețe potrivite, aproximativ 1×2 centimetri și îi punem într-un castron împreună cu ouăle tăiate felii, sau cuburi, castraveciorii, ceapa și măslinele.
- Se prepară un dressing din 2 linguri de ulei, 1 lingură de oțet (sau zeamă de lămâie), sare și piper. Se amestecă dressingul cu toate ingredientele. Mie îmi place să adaug 1 lingură și jumătate din zeama castraveților murați în loc de oțet.
- Lăsăm salata să se odihnească jumătate de oră și mâncăm cu poftă.
Note
Pont: Ouăle se curăță cel mai ușor în apă. Sparge oul cât mai aproape de baza lui (acolo unde albușul este plat și se creează un gol de aer. Dacă începi curățarea oului de acolo, îți va fi mult mai ușor să ajungi sub pieliță și să cureți oul frumos. Dacă ai ouă proaspete, de țară, din experiența mea se curăță mult mai greu, însă compensează prin gustul excelent.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 30 minute
- Categorie: Salate
- Bucătărie: Românească