Salata orientală este mâncarea pe care o gătesc cel mai des când nu am chef să gătesc. Este oarecum o prostie, dacă stai să te gândești, pentru că trebuie să toci mărunt o groază de lucruri, plus să cureți cartofii fierți în coajă și până la urmă sfârșești prin a petrece 45 de minute bune în bucătărie.
Cauți mai multe rețete de salate pentru prânz sau cină? Decoperă salata de cartofi clasică sau alege o delicioasă salată cu ton și porumb.
Cu toate astea, cea mai bună salată orientală are ceva aparte, ceva ce îmi amintește de copilărie. Iar în banalitatea ei, are un gust excelent, aproape umami. Cumva, acrul se îmbină cu iutele cepei și săratul pentru a crea o aromă unică, care se intensifică a doua zi și face din acest banal preparat un prânz atât de savuros.
Eu prefer salata orientală puțin mai acrișoară. Nu știu cum o fac alții, dar îmi place să țin ceapa în zeamă de lămâie sau oțet de mere până fierb cartofii, iar la final să adaug o lingură și jumătate din zeama castraveților murați. Poți, desigur, să faci un dressing clasic din sare, piper, o lingură de oțet sau zeamă de lămâie și 2 linguri de ulei.
Sfat: Dacă alegi și tu să adaugi zeama de la castraveți în salata orientală, ai grijă să nu fie foarte sărată sau dulce. Din punctul meu de vedere, deși în alte situații prefer castraveții murați în saramură, pentru salata orientală cei murați în oțet sunt ideali.
Cel mai mult îmi place salata orientală după ce are timp să se așeze. La câteva ore de la preparare, aromele se vor fi contopit fantastic și fiecare lingură din această salată va fi o explozie de arome.
De asemenea, dacă renunți la ouă, este un minunat preparat vegan sau de post. În plus, permite destul de multe variații de la rețeta originală, din punctul meu de vedere. Poți oricând să înlocuiești castraveciorii murați cu capere, sau să pui fifty-fifty. Poți, de asemenea, pe timp de primăvară să adaugi ridichi sau ceapă verde – mie îmi place variația în texturi și trebuie să recunosc că uneori plec cu gândul să fac salată orientală și ajung să deviez destul de mult de la rețeta clasică.
Dar să vedem ce ai nevoie și cum se face salata orientală.
Salată orientală – Ingrediente

- Cartofi. Este ideal să alegi un soi mai puțin sfărâmicios, preferabil cartofi roșii pentru salată. O altă chestiune relativ importantă este să folosești cartofi care au cât de cât aceeași dimensiune pentru a se fierbe în același timp.
- Ceapă roșie. Prefer ceapa roșie pentru că este puțin mai dulce decât cea albă, dar este ok să folosești ce ai prin cămară. Așa cum ziceam, îmi place să „murez” rapid ceapa pe care o pun în salata orientală.
- Măsline negre. Măslinele negre sunt ideale pentru că cele verzi sau kalamata sunt un pic mai acrișoare sau au un gust intens, eclipsând celelalte ingrediente.
- Castraveți murați. Prefer să folosesc cornichon în oțet – din cei care nu sunt extraordinar de acri și cu siguranță din cei care nu sunt dulci.
- Ouă fierte. Le poți omite, desigur, dacă ești vegan, dar eu așa am crescut cu salata orientală și mi se pare că este incompletă fără ouă.
- Dressing. Salata orientală se face, în mod tradițional cu un dressing simplu din ulei, oțet (sau zeamă de lămâie), sare și piper.
Mod de preparare salată orientală?
- Primul pas este fierberea cartofilor. Cartofii spălați bine se fierb în coajă. Cartofii pentru salata orientală se fierb 20 – 25 de minute – depinde mult de soiul cartofilor și mai ales de dimensiunea lor. Cel mai sigur este să încerci cartofii cu furculița. Atunci când se pătrund ușor, sunt fierți bine.
- Cât timp fierb cartofii tăiem ceapa julien, castraveții murați cubulete, iar măslinele le tăiem felii.
- Punem la fiert ouăle și le lăsăm să fiarbă 5 minute din momentul în care clocotește apa. Vom obține ouă fierte tari, însă nu excesiv, încât să se înnegrească gălbenușul. După ce au fiert ouăle, le lăsăm 10 minute în apă rece, rece.
- După ce au fiert cartofii, îi lăsăm să se răcească puțin și îi curățăm de coajă cu ajutorul unui cuțit micuț. Cât cartofii sunt fierbinți, se curăță mai ușor.
- Tăiem cartofii cubulețe potrivite, aproximativ 1×2 centimetri și îi punem într-un castron împreună cu ouăle tăiate felii, sau cuburi, castraveciorii, ceapa și măslinele.
- Se prepară un dressing din 2 linguri de ulei, 1 lingură de oțet (sau zeamă de lămâie), sare și piper. Se amestecă dressingul cu toate ingredientele. Mie îmi place să adaug 1 lingură și jumătate din zeama castraveților murați în loc de oțet.
- Lăsăm salata să se odihnească jumătate de oră la frigider sau la temperatura camerei și mâncăm cu poftă.

Rețetă Salată Orientală
- Timp Total: 45 minute
- Servire: 2 – 3 porții 1x
Descriere
Salata orientală este mâncarea care ne amintește multora de zilele copilăriei. Este o rețetă ușor de preparat, cu doar câteva ingrediente simple și este tare economică.
Ingrediente
450 de grame de cartofi
1 ceapă medie tocată julien (40 de grame)
45 de grame de măsline negre (după ce am îndepărtat sâmburii)
55 de grame de castraveți murați
2–3 ouă fierte
2 linguri de ulei vegetal
1 lingură de oțet sau zeamă de lămâie
Opțional:
Se înlocuiește oțetul sau zeama de lămâie cu 1 lingură și jumătate de zeamă de la castraveții murați
Instructiuni
- Primul pas este fierberea cartofilor. Cartofii spălați bine se fierb în coajă. Cartofii pentru salata orientală se fierb 20 – 25 de minute – depinde mult de soiul cartofilor și mai ales de dimensiunea lor. Cel mai sigur este să încerci cartofii cu furculița. Atunci când se pătrund ușor, sunt fierți bine.
- Cât timp fierb cartofii tăiem ceapa julien, castraveții murați cubulete, iar măslinele le tăiem felii.
- Punem la fiert ouăle și le lăsăm să fiarbă 10 minute din momentul în care clocotește apa. Vom obține ouă fierte tari, însă nu excesiv, încât să se înnegrească gălbenușul. După ce au fiert ouăle, le lăsăm 10 minute în apă rece, rece.
- După ce au fiert cartofii, îi lăsăm să se răcească puțin și îi curățăm de coajă cu ajutorul unui cuțit micuț. Cât cartofii sunt fierbinți, se curăță mai ușor.
- Tăiem cartofii cubulețe potrivite, aproximativ 1×2 centimetri și îi punem într-un castron împreună cu ouăle tăiate felii, sau cuburi, castraveciorii, ceapa și măslinele.
- Se prepară un dressing din 2 linguri de ulei, 1 lingură de oțet (sau zeamă de lămâie), sare și piper. Se amestecă dressingul cu toate ingredientele. Mie îmi place să adaug 1 lingură și jumătate din zeama castraveților murați în loc de oțet.
- Lăsăm salata să se odihnească jumătate de oră și mâncăm cu poftă.
Note
Pont: Ouăle se curăță cel mai ușor în apă. Sparge oul cât mai aproape de baza lui (acolo unde albușul este plat și se creează un gol de aer. Dacă începi curățarea oului de acolo, îți va fi mult mai ușor să ajungi sub pieliță și să cureți oul frumos. Dacă ai ouă proaspete, de țară, din experiența mea se curăță mult mai greu, însă compensează prin gustul excelent.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 30 minute
- Categorie: Salate
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii