Un preparat atât de constant în bucătăriile din România, încât poți să zici că salata orientală e la fel de românească precum cozonacul, sarmalele, salata boeuf sau tochitură cu mămăliguță.
Salata orientală de vară înseamnă că ne bucurăm de aromele deja consacrate ale acestui preparat, dar îl îmbogățim cu legume de sezon. Adevărul este că eu una prefer această variantă – mult mai apetisantă și mai interesantă decât salata orientală clasică.
Ce legume se folosesc în salata orientală de vară?
Se folosesc toate legumele clasice pentru salata orientală: cartofi, ceapă și măsline. Eu am ales să folosesc cartofi noi pentru că este vremea lor și tare mult îmi plac. În plus, gustul lor este ceva mai dulceag și cred că merg mult mai bine în combinație cu legumele proaspete de vară.
Pe lângă acestea, se folosesc legume de vară precum castraveții, roșiile, ceapa verde și prazul. În plus față de cele enumerate mai sus poți folosi ridichi, apio, ardei gras sau capia și poți garnisi salata cu ceapă verde proaspătă și pătrunjel.
Dintre acestea, poți alege fix legumele pe care le ai prin frigider, sau doar acelea care îți plac. Nu aș renunța la roșii și castraveți pentru ca sunt cele care oferă gustul fresh, de primăvară.

Cum se fierb cartofii pentru salata orientală?
Dacă ai ales să folosești cartofi vechi, îi vei fierbe întotdeauna întregi, în coajă. Cartofii se aduc la fierbere întotdeauna în apă rece cu sare. În funcție de mărimea cartofilor, fierberea poate dura oriunde între 25 și 45 de minute.
Vei știi când sunt fierți cartofii dacă îi înțepi cu o furculiță. Când furculița intră ușor în cartof, sunt fierți și poți opri focul.
Se scurge apa, iar cartofii se decojesc cât sunt încă calzi.
Dacă ai ales să folosești cartofi noi, atunci îi vei spăla bine și vei îndepărta coaja mai groasă frecându-i cu mâna sub jet de apă. Îi vei fierbe tot întregi, însă nu va fi nevoie să îi mai decojești, ceea ce mie mi se pare un mare plus.
Printeaza
Rețetă salată orientală de vară
- Timp Total: 50 minute
- Servire: 2 porții 1x
Ingrediente
500 de grame de cartofi
150 de grame de rosii
100 de grame de castravete
70–80 de grame de măsline
3 centimetri de praz tăiat felii și apoi sferturi
1 fir de ceapă verde
½ ceapă albă (50 de grame)
2 ouă
1 ardei capia mic
1 lingură de oțet
1 lingură de ulei
½ linguriță de sare
¼ linguriță de piper
Pătrunjel sau mărar pentru garnisire
Instructiuni
- Se fierb cartofii (și se decojesc daca nu sunt noi) și se taie cubulețe potrivite.
- Ouăle se fierb tari și se taie în sferturi sau felii generoase. Pentru un preprat vegan renunță la ouă.
- Se toacă roșiile, castraveții, ardeiul capia și prazul cuburi.
- Ceapa se taie julien, iar ceapa verde se toacă mărunt.
- Se amestecă toate ingredientele împreună cu măslinele și se adaugă oțetul sarea și piperul.
- Salata orientală se garnisește cu verdeață proaspătă.
- Timp de preparare: 30 minute
- Timp de gătire: 20 minute
- Categorie: Salate
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii