Salată orientală de vară

Vara este momentul în care putem mânca salate gustoase cu legume de sezon. Am adaptat gustul clasic, consacrat al salatei orientale, înlocuind murăturile cu roșii, castraveți și ardei grași, iar rezultatul este o bucurie în orice zi toridă de vară.

salata orientala de vara

Un preparat atât de constant în bucătăriile din România, încât poți să zici că salata orientală e la fel de românească precum cozonacul, sarmalele, salata boeuf sau tochitură cu mămăliguță. 

Salata orientală de vară înseamnă că ne bucurăm de aromele deja consacrate ale acestui preparat, dar îl îmbogățim cu legume de sezon. Adevărul este că eu una prefer această variantă – mult mai apetisantă și mai interesantă decât salata orientală clasică

Ce legume se folosesc în salata orientală de vară?

Se folosesc toate legumele clasice pentru salata orientală: cartofi, ceapă și măsline. Eu am ales să folosesc cartofi noi pentru că este vremea lor și tare mult îmi plac. În plus, gustul lor este ceva mai dulceag și cred că merg mult mai bine în combinație cu legumele proaspete de vară. 

Pe lângă acestea, se folosesc legume de vară precum castraveții, roșiile, ceapa verde și prazul. În plus față de cele enumerate mai sus poți folosi ridichi, apio, ardei gras sau capia și poți garnisi salata cu ceapă verde proaspătă și pătrunjel. 

Dintre acestea, poți alege fix legumele pe care le ai prin frigider, sau doar acelea care îți plac. Nu aș renunța la roșii și castraveți pentru ca sunt cele care oferă gustul fresh, de primăvară. 

salata orientala de vara cu rosii si castraveti

Cum se fierb cartofii pentru salata orientală? 

Dacă ai ales să folosești cartofi vechi, îi vei fierbe întotdeauna întregi, în coajă. Cartofii se aduc la fierbere întotdeauna în apă rece cu sare. În funcție de mărimea cartofilor, fierberea poate dura oriunde între 25 și 45 de minute. 

Vei știi când sunt fierți cartofii dacă îi înțepi cu o furculiță. Când furculița intră ușor în cartof, sunt fierți și poți opri focul. 

Se scurge apa, iar cartofii se decojesc cât sunt încă calzi. 

Dacă ai ales să folosești cartofi noi, atunci îi vei spăla bine și vei îndepărta coaja mai groasă frecându-i cu mâna sub jet de apă. Îi vei fierbe tot întregi, însă nu va fi nevoie să îi mai decojești, ceea ce mie mi se pare un mare plus. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta salata orientala de vara

Rețetă salată orientală de vară


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 50 minute
  • Servire: 2 porții 1x

Ingrediente

Scaleaza

500 de grame de cartofi 

150 de grame de rosii

100 de grame de castravete

7080 de grame de măsline

3 centimetri de praz tăiat felii și apoi sferturi

1 fir de ceapă verde

½ ceapă albă (50 de grame)

2 ouă

1 ardei capia mic

1 lingură de oțet

1 lingură de ulei

½ linguriță de sare

¼ linguriță de piper

Pătrunjel sau mărar pentru garnisire


Instructiuni

  1. Se fierb cartofii (și se decojesc daca nu sunt noi) și se taie cubulețe potrivite. 
  2. Ouăle se fierb tari și se taie în sferturi sau felii generoase. Pentru un preprat vegan renunță la ouă.
  3. Se toacă roșiile, castraveții, ardeiul capia și prazul cuburi. 
  4. Ceapa se taie julien, iar ceapa verde se toacă mărunt. 
  5. Se amestecă toate ingredientele împreună cu măslinele și se adaugă oțetul sarea și piperul. 
  6. Salata orientală se garnisește cu verdeață proaspătă.
  • Timp de preparare: 30 minute
  • Timp de gătire: 20 minute
  • Categorie: Salate
  • Bucătărie: Românească
Categorii: Salate | Cină | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.