Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta salata de vinete

Rețetă românească de salată de vinete


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 40 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Descriere

Salata de vinete este o rețetă tradițională de vară, simplă și vegană, ce pune în valoare aroma autentică a vinetelor coapte. Conține vinete, ceapă, ulei, sare și zeamă de lămâie, oferind o gustare delicioasă și sănătoasă.


Ingrediente

Scaleaza

3 vinete mari (aprox 1.2 kg)

4 linguri de ulei

5060 de grame de ceapă

11/2 linguriță de sare

12 lingurițe de zeamă de lămâie


Instructiuni

  1. Orice salată de vinete începe prin coacerea vinetelor. Vinetele se coc întotdeauna până când coaja este carbonizată și se zbârcește. Atunci pulpa vinetelor este moale și fragedă, perfectă pentru salată.
  2. Când vinetele sunt coapte, se scot într-un vas de ceramică, sau oală emailată, se presară cu sare grunjoasă din belșug și se lasă acoperite să se răcească puțin, până când putem lucra cu ele.
  3. Se scoate câte o vânătă în parte pe un tocător de lemn și i se taie cotorul cu un cuțit din inox. Apoi taie vânăta longitudinal, pe jumătate. Cu o lingură de lemn, scoate pulpa din interiorul cojii, împingând de la vârf, către baza unde era cotorul. Această metodă este infinit mai simplă decât cea a decojirii vinetelor cu mâna și este și mult mai rapidă.
  4. Pulpa vinetelor se așează într-o strecurătoare emailată sau din plastic. Se lasă la scurs minim 2 ore, sau până când observăm că nu mai lasă zeamă.
  5. Poți chiar să lași vinetele acoperite, la scurs, în frigider, peste noapte. Astfel, a doua zi poți prepara rapid salata de vinete și te poți bucura de ea pe loc.
  6. Odată scurse, vinetele se toacă mărunt, mărunt cu un tocător din lemn. Aceste tocătoare sunt special realizate pentru a toca vinetele și sunt un instrument minunat, pe care orice iubitor de vinete ar trebui să îl aibă în bucătărie. Dacă nu ai un astfel de tocător, poți folosi și un cuțit din inox, însă ca regulă generală, este bine ca vinetele să nu intre în contact prelungit cu metalele.
  7. Vinetele tocate se așează într-un castron din plastic, lemn, sau ceramică. Adăugăm câte o lingură de ulei și le frecăm bine de tot cu o lingură de lemn.
  8. Alternativ, poți folosi mixerul electric și este bine să știi că dacă vei face astfel, vei obține o salată asemănătoare unui piure, ceva mai aerata și care își va mări întru câtva volumul inițial.
  9. Vinetele se freacă cu 3-4 linguri de ulei până când obținem o masă compactă. Adăugăm sarea și ceapa tocată foarte foarte mărunt și amestecăm. La final adăugăm 1-2 lingurițe de zeamă de lămâie și amestecăm din nou foarte bine.
  10. Salata de vinete se servește rece, cu pâine proaspătă, roșii și brânză veche de oi sau de vaci. Este o mâncare perfectă pentru zilele toride de vară.
  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de asteptare: 2 ore
  • Timp de gătire: 25 minute
  • Categorie: Salate
  • Bucătărie: Românească