Aș mânca salată de vinete în continuu toată vara! Vinetele sunt printre legumele mele favorite, iar salata de vinete este preparatul care le pune extraordinar de bine gustul în valoare.
Salata de vinete este un preparat tare simplu. Singurul neajuns este coptul vinetelor, mai ales atunci când nu ai acces la un grătar sau o plită în aer liber și trebuie să faci totul într-o bucătărie închisă. Cu toate astea, deși nu este o metodă ideală, poți coace vinetele în cuptor – este mai curat și mai simplu decât să le coci pe flacăra de la aragaz, deși gustul nu se compară cu cel al vinetelor coapte pe grătar sau plită.
De această dată am copt vinetele afară, pe plită. Preparatele din vinete coapte astfel, a căror coajă se carbonizează ușor și prinde miros de fum sunt mult mai gustoase. Cu toate acestea, așa cum ziceam, dacă nu ai acces la o astfel de metodă de coacere, cuptorul este o soluție decentă, pentru care și eu optez adesea, din lipsă de alternative.
Rețeta pe care ți-o prezint aici este cea de salată de vinete clasică. Adică doar vinete, ceapă, ulei, sare și zeamă de lămâie. Eu nu agreez salata de vinete cu maioneză pentru că mi se pare că maioneza eclipsează gustul vinetelor, însă uneori, adaug un gălbenuș de ou și amestec salata de vinete cu mixerul. Așa face mama mea salata de vinete și este gustul cu care am fost obișnuită dintotdeauna.
Ingrediente salată de vinete
- Vinete. Alege vinetele cu mare atenție. Ideal este să optezi pentru unele mai măricele și bine coapte. Vinetele bine coapte trebuie să aibă coaja destul de fermă și să fie grele – mai grele decât te-ai aștepta atunci când te uiți la ele. Vinetele trebuie să aibă o oarecare elasticitate crude, însă nu să fie moi.
- Ceapă. Ceapa pentru salata de vinete trebuie să fie tocată foarte foarte mărunt. De asemenea, eu prefer să folosesc o ceapă mai dulceagă pentru ca iuțeala să nu eclipseze gustul vinetelor.
- Zeamă de lămâie. Zeama de lămâie nu are doar rolul de a preveni oxidarea vinetelor, ci și de a echilibra preparatul, conferindu-i un plus de aciditate.
- Ulei de floarea soarelui. Vinetele se freacă cu ulei pentru a le transforma în acea pastă cremoasă atât de delicios de întins pe pâine (sau mâncat cu lingura, fiecare după câtă poftă are, sau după cum poate rezista poftelor).
- Sare. Este foarte important să sărezi corespunzător salata de vinete. Dacă nu vei pune suficientă sare, atunci preparatul va fi tern și destul de plictisitor. Este bine să găsești echilibrul perfect dintre aciditate și sare și atunci vei avea o salată de vinete extraordinară.
Mod de preparare
Orice salată de vinete începe prin coacerea vinetelor. Vinetele se coc întotdeauna până când coaja este carbonizată și se zbârcește. Atunci pulpa vinetelor este moale și fragedă, perfectă pentru salată.
Când vinetele sunt coapte, se scot într-un vas de ceramică, sau oală emailată, se presară cu sare grunjoasă din belșug și se lasă acoperite să se răcească puțin, până când putem lucra cu ele.
Se scoate câte o vânătă în parte pe un tocător de lemn și i se taie cotorul cu un cuțit din inox. Apoi taie vânăta longitudinal, pe jumătate. Cu o lingură de lemn, scoate pulpa din interiorul cojii, împingând de la vârf, către baza unde era cotorul. Această metodă este infinit mai simplă decât cea a decojirii vinetelor cu mâna și este și mult mai rapidă.
Pulpa vinetelor se așează într-o strecurătoare emailată sau din plastic. Se lasă la scurs minim 2 ore, sau până când observăm că nu mai lasă zeamă.
Poți chiar să lași vinetele acoperite, la scurs, în frigider, peste noapte. Astfel, a doua zi poți prepara rapid salata de vinete și te poți bucura de ea pe loc.
Odată scurse, vinetele se toacă mărunt, mărunt cu un tocător din lemn. Aceste tocătoare sunt special realizate pentru a toca vinetele și sunt un instrument minunat, pe care orice iubitor de vinete ar trebui să îl aibă în bucătărie. Dacă nu ai un astfel de tocător, poți folosi și un cuțit din inox, însă ca regulă generală, este bine ca vinetele să nu intre în contact prelungit cu metalele.
Vinetele tocate se așează într-un castron din plastic, lemn, sau ceramică. Adăugăm câte o lingură de ulei și le frecăm bine de tot cu o lingură de lemn.
Alternativ, poți folosi mixerul electric și este bine să știi că dacă vei face astfel, vei obține o salată asemănătoare unui piure, ceva mai aerata și care își va mări întru câtva volumul inițial.
Vinetele se freacă cu 3-4 linguri de ulei până când obținem o masă compactă. Adăugăm sarea și ceapa tocată foarte foarte mărunt și amestecăm. La final adăugăm 1-2 lingurițe de zeamă de lămâie și amestecăm din nou foarte bine.
Salata de vinete se servește rece, cu pâine proaspătă, roșii și brânză veche de oi sau de vaci. Este o mâncare perfectă pentru zilele toride de vară.
Variații ale rețetei de salată de vinete
Salata de vinete este unul dintre acele preparate care respectă întocmai zicala „câte bordeie, atâtea obiceie” (sic!). Așadar, este un preparat răspândit nu doar în România, ci și în Turcia și orientul apropiat.
Baba ganoush. Este o salată de vinete care provine din orientul apropiat. Se face folosind tahini (pastă de susan) și este absolut delicioasă. Adesea, se folosește un topping de rodie care echilibrează perfect întregul preparat. Pe lângă ceapă, baba ganoush conține usturoi, ceea ce mie una mi se pare minunat!
Salată de vinete cu maioneză. Sunt multe persoane care preferă salata de vinete cu maioneză. Este perfect ok dacă îți place și ție și este cel puțin la fel de simplu de realizat precum cea clasică. Atât doar, eu îți recomand să folosești maioneză făcută în casă.
Cu gălbenuș de ou. O alternativă ceva mai „ușoară” la salata de vinete cu maioneză este cea cu gălbenuș de ou. Este și mult mai simplu de făcut. Dacă vrei sa adaugi un gălbenuș de ou la salata ta de vinete, îți recomand să o amesteci folosind un mixer. Gălbenușul se adaugă la începutul preparării, împreună cu o linguriță de sare, iar uleiul se adaugă treptat. Salata de vinete făcută în acest mod va fi mai albă și mai aerată, mărindu-și volumul destul de mult pe măsură ce este amestecată cu mixerul.
Cu usturoi. Poți adăuga, alături de ceapă și un cățel de usturoi. Este absolut delicioasă, mai ales pentru iubitorii de usturoi.
Cu ardei copți. În salata de vinete poți adăuga și ardei copt roșu. Pe lângă contrastul vizual foarte plăcut, gustul salatei de vinete cu ardei copți este extraordinar. Atunci când fac această salată de vinete, eu aleg întotdeauna să folosesc și un cățel de usturoi zdrobit.


Rețetă românească de salată de vinete
- Timp Total: 40 minute
- Servire: 4 porții 1x
Descriere
Salata de vinete este o rețetă tradițională de vară, simplă și vegană, ce pune în valoare aroma autentică a vinetelor coapte. Conține vinete, ceapă, ulei, sare și zeamă de lămâie, oferind o gustare delicioasă și sănătoasă.
Ingrediente
3 vinete mari (aprox 1.2 kg)
4 linguri de ulei
50–60 de grame de ceapă
11/2 linguriță de sare
1–2 lingurițe de zeamă de lămâie
Instructiuni
- Orice salată de vinete începe prin coacerea vinetelor. Vinetele se coc întotdeauna până când coaja este carbonizată și se zbârcește. Atunci pulpa vinetelor este moale și fragedă, perfectă pentru salată.
- Când vinetele sunt coapte, se scot într-un vas de ceramică, sau oală emailată, se presară cu sare grunjoasă din belșug și se lasă acoperite să se răcească puțin, până când putem lucra cu ele.
- Se scoate câte o vânătă în parte pe un tocător de lemn și i se taie cotorul cu un cuțit din inox. Apoi taie vânăta longitudinal, pe jumătate. Cu o lingură de lemn, scoate pulpa din interiorul cojii, împingând de la vârf, către baza unde era cotorul. Această metodă este infinit mai simplă decât cea a decojirii vinetelor cu mâna și este și mult mai rapidă.
- Pulpa vinetelor se așează într-o strecurătoare emailată sau din plastic. Se lasă la scurs minim 2 ore, sau până când observăm că nu mai lasă zeamă.
- Poți chiar să lași vinetele acoperite, la scurs, în frigider, peste noapte. Astfel, a doua zi poți prepara rapid salata de vinete și te poți bucura de ea pe loc.
- Odată scurse, vinetele se toacă mărunt, mărunt cu un tocător din lemn. Aceste tocătoare sunt special realizate pentru a toca vinetele și sunt un instrument minunat, pe care orice iubitor de vinete ar trebui să îl aibă în bucătărie. Dacă nu ai un astfel de tocător, poți folosi și un cuțit din inox, însă ca regulă generală, este bine ca vinetele să nu intre în contact prelungit cu metalele.
- Vinetele tocate se așează într-un castron din plastic, lemn, sau ceramică. Adăugăm câte o lingură de ulei și le frecăm bine de tot cu o lingură de lemn.
- Alternativ, poți folosi mixerul electric și este bine să știi că dacă vei face astfel, vei obține o salată asemănătoare unui piure, ceva mai aerata și care își va mări întru câtva volumul inițial.
- Vinetele se freacă cu 3-4 linguri de ulei până când obținem o masă compactă. Adăugăm sarea și ceapa tocată foarte foarte mărunt și amestecăm. La final adăugăm 1-2 lingurițe de zeamă de lămâie și amestecăm din nou foarte bine.
- Salata de vinete se servește rece, cu pâine proaspătă, roșii și brânză veche de oi sau de vaci. Este o mâncare perfectă pentru zilele toride de vară.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de asteptare: 2 ore
- Timp de gătire: 25 minute
- Categorie: Salate
- Bucătărie: Românească
0 Comentarii