Salata de ouă vine în atât de multe forme încât chiar ai de unde alege o rețetă pe placul tău. De la cele mai simple, la cele cu maioneză, curry, sau mai dietetice – cu iaurt sau smântână, fiecare pare să prefere salata de ouă în felul lui.
Pregătește pentru tine sau pentru cei dragi această salată cu ou, castraveți murați și ridichie, sau vezi rețeta de salată libaneză de pătrunjel și rețeta de salată orientală clasică cu cartofi.
Trebuie să recunosc că îmi place nespus salata de ouă cu maioneză. Până la urmă eu sunt omul care poate mânca fără nici cea mai mică urmă de disconfort 5 ouă umplute – da, adică 10 de jumătăți, adică tot platoul. Singură. Dar nu e tocmai sănătos. Așa că am căutat o variantă puțin mai dietetică pentru salata de ouă cu maioneză, iar ca să o fac și mai sănătoasă, am adăugat și câteva legume crocante, care îi conferă un plus în textură, dar și mai multe vitamine.
Pe bune că are un gust super și nu am simțit deloc lipsa maionezei din sos. Mi s-a părut o salată ideală pentru un sendviș de luat la muncă, sau pur și simplu mâncată cu lingura. De asemenea, este un mod excelent prin care poți refolosi ouăle de Paște dacă ți-au rămas prea multe.
Tocmai dietetică nu este această salată pentru că am folosit smântână grasă, dar se compensează cu legumele, nu-i așa?
Să vedem ce ai nevoie pentru o salată de ouă și cum se prepară.
Ingrediente salată de ouă

- Ouă. Bineînteles că ai nevoie de ouă. Am folosit 5 ouă fierte tari, timp de 10 minute.
- Apio. Îmi place apio foarte mult și integrez tulpina de țelină în destul de multe salate, mai ales în salatele de cartofi, dar și în salatele de vară. Îmi place textura crocantă pe care o aduce în joc și mi se pare că este un compliment minunat în salatele cu ingrediente preponderent moi (ouă, cartofi).
- Ceapă roșie și praz. Ceapa roșie este puțin mai dulce decât cea galbenă și îmi place felul în care se întegrează în această salată. Am ales să adaug si 4 centimetri de praz tocat mărunt pentru că îmi place gustul.
- Capere. Caperele au rolul de a aduce gustul acrișor în această salată, care altfel este destul de grea. Îmi place modul în care se integrează aroma caperelor cu celelalte ingrediente.
- Ridichie. Ridichea vine alături de celelalte ingrediente cu aroma sa proaspătă și suculentă pentru a completa salata cu culoare, textură și gust.
- Ceapă verde. Pentru decor și un plus de prospețime salata de ouă se decorează cu ceapă verde.
- Smântână grasă și iaurt. Am folosit atât smântână cât și iaurt grecesc pentru a nu avea un sos prea greu.
- Muștar. Muștarul face parte din sosul acestei salate, care vine să completeze smântâna și iaurtul cu aroma sa distinctă, ușor acrișoară și puțin iute.
Cum se prepară salata de ouă fierte
Este o rețetă simplă, ca majoritatea salatelor. Singurul lucru care durează puțin mai mult este tocatul legumelor, însă cantitatea este destul de mică, așa că poți fi gata cu această salată în maximum 15 minute.
Se fierb ouăle timp de 10 – 12 minute. După ce se scurge acest timp, se transferă într-un vas cu apă rece, se lasă să se răcească câteva minute și se curăță de coajă.
În timp ce fierb ouăle se toacă mărunt tija de apio, ceapa, prazul și ridichile. Se așează într-un castron unde vor aștepta să fie însoțite de ouă.
Se prepară sosul din smântână, iaurt grecesc, muștar, sare și piper.
Ouăle se taie cubulețe mici și se adaugă în castronul cu legumele tocate mărunt, se amestecă și se potrivesc ușor de sare – nu prea mult, pentru că și sosul va fi sărat. (Atenție la muștarul folosit și la cât de sărat este. În funcție de asta, reducem cantitatea de sare).
Se adaugă caperele și sosul.
Se amestecă toate ingredientele și se dau la frigider, acoperite cu folie alimentară, măcar jumătate de oră. Prefer această salată rece, dar dacă dorești o poți mânca imediat ce ai terminat-o de preparat, nu este absolut nimic greșit!
Printeaza
Rețetă salată de ouă fierte
- Timp Total: 30 min
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Această rețetă de salată de ouă este o alternativă minunată la clasica salată de ouă cu maioneză, într-o variantă ceva mai sănătoasă, dar la fel de gustoasă.
Ingrediente
5 ouă
Jumătate de tijă de apio
1 ridichie
Jumătate de ceapă roșie
30 de grame sau 4 cm de praz
100 grame de smântână 30% grăsime
O lingură de iaurt grecesc
Jumătate de lingură de muștar de Dijon
20 de grame de capere
3 grame de sare
Piper
Ceapă verde pentru decor
Instructiuni
- Este o rețetă simplă, ca majoritatea salatelor. Singurul lucru care durează puțin mai mult este tocatul legumelor, însă cantitatea este destul de mică, așa că poți fi gata cu această salată în maximum 15 minute.
- Se fierb ouăle timp de 10 – 12 minute. După ce se scurge acest timp, se transferă într-un vas cu apă rece, se lasă să se răcească câteva minute și se curăță de coajă.
- În timp ce fierb ouăle se toacă mărunt tija de apio, ceapa, prazul și ridichile. Se așează într-un castron unde vor aștepta să fie însoțite de ouă.
- Se prepară sosul din smântână, iaurt grecesc, muștar, sare și piper.
- Ouăle se taie cubulețe mici și se adaugă în castronul cu legumele tocate mărunt, se amestecă și se potrivesc ușor de sare – nu prea mult, pentru că și sosul va fi sărat. (Atenție la muștarul folosit și la cât de sărat este. În funcție de asta, reducem cantitatea de sare).
- Se adaugă caperele și sosul.
- Se amestecă toate ingredientele și se dau la frigider, acoperite cu folie alimentară, măcar jumătate de oră. Prefer această salată rece, dar dacă dorești o poți mânca imediat ce ai terminat-o de preparat, nu este absolut nimic greșit!
- Se decorează cu ceapă verde înainte de servire pentru o aromă proaspătă și o textură crocantă.
- Timp de preparare: 10 min
- Timp de gătire: 20 min
- Categorie: Salate
- Bucătărie: Românească
Nutritie
- Dimensiunea porției: 100 g
- Calorii: 185.2
- Grăsime: 15.5
- Carbohidrați: 2.2
- Fibră: 0
- Proteină: 8.7
Cuvinte: salata de oua fierte
Mai multă inspirație pentru rețete de aperitiv:
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii