Selectează o Pagină
| Salată de ouă

Salată de ouă

Această rețetă de salată de ouă este o alternativă minunată la clasica salată de ouă cu maioneză, într-o variantă ceva mai sănătoasă, dar la fel de gustoasă. Cu o textură crocantă și un dressing delicios, această salată îi va ferici chiar și pe cei mai mari iubitori ai salatelor de ouă și a ouălor umplute.

Salata de oua

Salata de ouă vine în atât de multe forme încât chiar ai de unde alege o rețetă pe placul tău. De la cele mai simple, la cele cu maioneză, curry, sau mai dietetice – cu iaurt sau smântână, fiecare pare să prefere salata de ouă în felul lui. 

Trebuie să recunosc că îmi place nespus salata de ouă cu maioneză. Până la urmă eu sunt omul care poate mânca fără nici cea mai mică urmă de disconfort 5 ouă umplute – da, adică 10 de jumătăți, adică tot platoul. Singură. Dar nu e tocmai sănătos. Așa că am căutat o variantă puțin mai dietetică pentru salata de ouă cu maioneză, iar ca să o fac și mai sănătoasă, am adăugat și câteva legume crocante, care îi conferă un plus în textură, dar și mai multe vitamine. 

Pe bune că are un gust super și nu am simțit deloc lipsa maionezei din sos. Mi s-a părut o salată ideală pentru un sendviș de luat la muncă, sau pur și simplu mâncată cu lingura. De asemenea, este un mod excelent prin care poți refolosi ouăle de Paște dacă ți-au rămas prea multe. 

Tocmai dietetică nu este această salată pentru că am folosit smântână grasă, dar se compensează cu legumele, nu-i așa? 

Să vedem ce ai nevoie pentru o salată de ouă și cum se prepară. 

Ingrediente salată de ouă

Ingrediente salata de oua

Ouă. Bineînteles că ai nevoie de ouă. Am folosit 5 ouă fierte tari, timp de 10 minute. 

Apio. Îmi place apio foarte mult și integrez tulpina de țelină în destul de multe salate, mai ales în salatele de cartofi, dar și în salatele de vară. Îmi place textura crocantă pe care o aduce în joc și mi se pare că este un compliment minunat în salatele cu ingrediente preponderent moi (ouă, cartofi). 

Ceapă roșie și praz. Ceapa roșie este puțin mai dulce decât cea galbenă și îmi place felul în care se întegrează în această salată. Am ales să adaug si 4 centimetri de praz tocat mărunt pentru că îmi place gustul. 

Capere. Caperele au rolul de a aduce gustul acrișor în această salată, care altfel este destul de grea. Îmi place modul în care se integrează aroma caperelor cu celelalte ingrediente.

Ridichie. Ridichea vine alături de celelalte ingrediente cu aroma sa proaspătă și suculentă pentru a completa salata cu culoare, textură și gust. 

Ceapă verde. Pentru decor și un plus de prospețime salata de ouă se decorează cu ceapă verde.

Smântână grasă și iaurt. Am folosit atât smântână cât și iaurt grecesc pentru a nu avea un sos prea greu. 

Muștar. Muștarul face parte din sosul acestei salate, care vine să completeze smântâna și iaurtul cu aroma sa distinctă, ușor acrișoară și puțin iute. 

Cum se prepară salata de ouă

Este o rețetă simplă, ca majoritatea salatelor. Singurul lucru care durează puțin mai mult este tocatul legumelor, însă cantitatea este destul de mică, așa că poți fi gata cu această salată în maximum 15 minute. 

Se fierb ouăle timp de 10 – 12 minute. După ce se scurge acest timp, se transferă într-un vas cu apă rece, se lasă să se răcească câteva minute și se curăță de coajă. 

În timp ce fierb ouăle se toacă mărunt tija de apio, ceapa, prazul și ridichile. Se așează într-un castron unde vor aștepta să fie însoțite de ouă. 

Se prepară sosul din smântână, iaurt grecesc, muștar, sare și piper. 

Ouăle se taie cubulețe mici și se adaugă în castronul cu legumele tocate mărunt, se amestecă și se potrivesc ușor de sare – nu prea mult, pentru că și sosul va fi sărat. (Atenție la muștarul folosit și la cât de sărat este. În funcție de asta, reducem cantitatea de sare). 

Se adaugă caperele și sosul. 

Se amestecă toate ingredientele și se dau la frigider, acoperite cu folie alimentară, măcar jumătate de oră. Prefer această salată rece, dar dacă dorești o poți mânca imediat ce ai terminat-o de preparat, nu este absolut nimic greșit!

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Salata de oua

Salată de ouă


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 30 min
  • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Această rețetă de salată de ouă este o alternativă minunată la clasica salată de ouă cu maioneză, într-o variantă ceva mai sănătoasă, dar la fel de gustoasă.


Ingrediente

Scaleaza

5 ouă

Jumătate de tijă de apio

1 ridichie

Jumătate de ceapă roșie

30 de grame sau 4 cm de praz

100 grame de smântână 30% grăsime

O lingură de iaurt grecesc

Jumătate de lingură de muștar de Dijon

20 de grame de capere

3 grame de sare

Piper

Ceapă verde pentru decor


Instructiuni

  1. Este o rețetă simplă, ca majoritatea salatelor. Singurul lucru care durează puțin mai mult este tocatul legumelor, însă cantitatea este destul de mică, așa că poți fi gata cu această salată în maximum 15 minute.
  2. Se fierb ouăle timp de 10 – 12 minute. După ce se scurge acest timp, se transferă într-un vas cu apă rece, se lasă să se răcească câteva minute și se curăță de coajă.
  3. În timp ce fierb ouăle se toacă mărunt tija de apio, ceapa, prazul și ridichile. Se așează într-un castron unde vor aștepta să fie însoțite de ouă.
  4. Se prepară sosul din smântână, iaurt grecesc, muștar, sare și piper.
  5. Ouăle se taie cubulețe mici și se adaugă în castronul cu legumele tocate mărunt, se amestecă și se potrivesc ușor de sare – nu prea mult, pentru că și sosul va fi sărat. (Atenție la muștarul folosit și la cât de sărat este. În funcție de asta, reducem cantitatea de sare).
  6. Se adaugă caperele și sosul.
  7. Se amestecă toate ingredientele și se dau la frigider, acoperite cu folie alimentară, măcar jumătate de oră. Prefer această salată rece, dar dacă dorești o poți mânca imediat ce ai terminat-o de preparat, nu este absolut nimic greșit!
  8. Se decorează cu ceapă verde înainte de servire pentru o aromă proaspătă și o textură crocantă.
  • Timp de preparare: 10 min
  • Timp de gătire: 20 min
  • Categorie: Salate
  • Bucătărie: Românească

Nutritie

  • Dimensiunea porției: 100 g
  • Calorii: 185.2
  • Grăsime: 15.5
  • Carbohidrați: 2.2
  • Fibră: 0
  • Proteină: 8.7

Bun venit în micul meu colț de rai!

Sper că ți-a plăcut rețeta și că ai mâncat cu multă multă poftă. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta!

Categorii: Salate | Aperitive

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Iubesc mâncarea, iubesc să mănânc și locul în care mă simt cu adevărat liberă este bucătăria. Îmi place să descopăr gusturi noi, să experimentez și să gătesc din suflet, pentru că am învățat că mâncarea bună se naște nu doar din experiență, dar mai ales din curaj și din atenția și dedicarea cu care creezi un preparat.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.