Salată de ouă

Această rețetă de salată de ouă fierte este o alternativă minunată la clasica salată de ouă cu maioneză, într-o variantă ceva mai sănătoasă, dar la fel de gustoasă. Cu o textură crocantă și un dressing delicios, această salată îi va ferici chiar și pe cei mai mari iubitori ai salatelor de ouă și a ouălor umplute.

Salata de oua

Salata de ouă vine în atât de multe forme încât chiar ai de unde alege o rețetă pe placul tău. De la cele mai simple, la cele cu maioneză, curry, sau mai dietetice – cu iaurt sau smântână, fiecare pare să prefere salata de ouă în felul lui. 

Pregătește pentru tine sau pentru cei dragi această salată cu ou, castraveți murați și ridichie, sau vezi rețeta de salată libaneză de pătrunjel și rețeta de salată orientală clasică cu cartofi.

Trebuie să recunosc că îmi place nespus salata de ouă cu maioneză. Până la urmă eu sunt omul care poate mânca fără nici cea mai mică urmă de disconfort 5 ouă umplute – da, adică 10 de jumătăți, adică tot platoul. Singură. Dar nu e tocmai sănătos. Așa că am căutat o variantă puțin mai dietetică pentru salata de ouă cu maioneză, iar ca să o fac și mai sănătoasă, am adăugat și câteva legume crocante, care îi conferă un plus în textură, dar și mai multe vitamine. 

Pe bune că are un gust super și nu am simțit deloc lipsa maionezei din sos. Mi s-a părut o salată ideală pentru un sendviș de luat la muncă, sau pur și simplu mâncată cu lingura. De asemenea, este un mod excelent prin care poți refolosi ouăle de Paște dacă ți-au rămas prea multe. 

Tocmai dietetică nu este această salată pentru că am folosit smântână grasă, dar se compensează cu legumele, nu-i așa? 

Să vedem ce ai nevoie pentru o salată de ouă și cum se prepară. 

Ingrediente salată de ouă

Ingrediente salata de oua
  • Ouă. Bineînteles că ai nevoie de ouă. Am folosit 5 ouă fierte tari, timp de 10 minute. 
  • Apio. Îmi place apio foarte mult și integrez tulpina de țelină în destul de multe salate, mai ales în salatele de cartofi, dar și în salatele de vară. Îmi place textura crocantă pe care o aduce în joc și mi se pare că este un compliment minunat în salatele cu ingrediente preponderent moi (ouă, cartofi). 
  • Ceapă roșie și praz. Ceapa roșie este puțin mai dulce decât cea galbenă și îmi place felul în care se întegrează în această salată. Am ales să adaug si 4 centimetri de praz tocat mărunt pentru că îmi place gustul. 
  • Capere. Caperele au rolul de a aduce gustul acrișor în această salată, care altfel este destul de grea. Îmi place modul în care se integrează aroma caperelor cu celelalte ingrediente.
  • Ridichie. Ridichea vine alături de celelalte ingrediente cu aroma sa proaspătă și suculentă pentru a completa salata cu culoare, textură și gust. 
  • Ceapă verde. Pentru decor și un plus de prospețime salata de ouă se decorează cu ceapă verde.
  • Smântână grasă și iaurt. Am folosit atât smântână cât și iaurt grecesc pentru a nu avea un sos prea greu. 
  • Muștar. Muștarul face parte din sosul acestei salate, care vine să completeze smântâna și iaurtul cu aroma sa distinctă, ușor acrișoară și puțin iute. 

Cum se prepară salata de ouă fierte

Este o rețetă simplă, ca majoritatea salatelor. Singurul lucru care durează puțin mai mult este tocatul legumelor, însă cantitatea este destul de mică, așa că poți fi gata cu această salată în maximum 15 minute. 

Se fierb ouăle timp de 10 – 12 minute. După ce se scurge acest timp, se transferă într-un vas cu apă rece, se lasă să se răcească câteva minute și se curăță de coajă. 

În timp ce fierb ouăle se toacă mărunt tija de apio, ceapa, prazul și ridichile. Se așează într-un castron unde vor aștepta să fie însoțite de ouă. 

Se prepară sosul din smântână, iaurt grecesc, muștar, sare și piper. 

Ouăle se taie cubulețe mici și se adaugă în castronul cu legumele tocate mărunt, se amestecă și se potrivesc ușor de sare – nu prea mult, pentru că și sosul va fi sărat. (Atenție la muștarul folosit și la cât de sărat este. În funcție de asta, reducem cantitatea de sare). 

Se adaugă caperele și sosul. 

Se amestecă toate ingredientele și se dau la frigider, acoperite cu folie alimentară, măcar jumătate de oră. Prefer această salată rece, dar dacă dorești o poți mânca imediat ce ai terminat-o de preparat, nu este absolut nimic greșit!

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta salata de oua fierte

Rețetă salată de ouă fierte


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 30 min
  • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Această rețetă de salată de ouă este o alternativă minunată la clasica salată de ouă cu maioneză, într-o variantă ceva mai sănătoasă, dar la fel de gustoasă.


Ingrediente

Scaleaza

5 ouă

Jumătate de tijă de apio

1 ridichie

Jumătate de ceapă roșie

30 de grame sau 4 cm de praz

100 grame de smântână 30% grăsime

O lingură de iaurt grecesc

Jumătate de lingură de muștar de Dijon

20 de grame de capere

3 grame de sare

Piper

Ceapă verde pentru decor


Instructiuni

  1. Este o rețetă simplă, ca majoritatea salatelor. Singurul lucru care durează puțin mai mult este tocatul legumelor, însă cantitatea este destul de mică, așa că poți fi gata cu această salată în maximum 15 minute.
  2. Se fierb ouăle timp de 10 – 12 minute. După ce se scurge acest timp, se transferă într-un vas cu apă rece, se lasă să se răcească câteva minute și se curăță de coajă.
  3. În timp ce fierb ouăle se toacă mărunt tija de apio, ceapa, prazul și ridichile. Se așează într-un castron unde vor aștepta să fie însoțite de ouă.
  4. Se prepară sosul din smântână, iaurt grecesc, muștar, sare și piper.
  5. Ouăle se taie cubulețe mici și se adaugă în castronul cu legumele tocate mărunt, se amestecă și se potrivesc ușor de sare – nu prea mult, pentru că și sosul va fi sărat. (Atenție la muștarul folosit și la cât de sărat este. În funcție de asta, reducem cantitatea de sare).
  6. Se adaugă caperele și sosul.
  7. Se amestecă toate ingredientele și se dau la frigider, acoperite cu folie alimentară, măcar jumătate de oră. Prefer această salată rece, dar dacă dorești o poți mânca imediat ce ai terminat-o de preparat, nu este absolut nimic greșit!
  8. Se decorează cu ceapă verde înainte de servire pentru o aromă proaspătă și o textură crocantă.
  • Timp de preparare: 10 min
  • Timp de gătire: 20 min
  • Categorie: Salate
  • Bucătărie: Românească

Nutritie

  • Dimensiunea porției: 100 g
  • Calorii: 185.2
  • Grăsime: 15.5
  • Carbohidrați: 2.2
  • Fibră: 0
  • Proteină: 8.7

Cuvinte: salata de oua fierte

Mai multă inspirație pentru rețete de aperitiv:

© 2023 Mara Marin

Categorii: Salate | Aperitive

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.