Salată de cartofi

Salata de cartofi este un preparat simplu și rapid pe care îl poți face în serile aglomerate din timpul săptămânii. Este un preparat economic care utilizează legume simple și un dressing de bază din ingrediente accesibile. În plus, este ceva mai dietetic decât clasica salată nemțească de cartofi cu maioneză, dar cel puțin la fel de delicios.

Salata de cartofi

Acest preparat nu este deloc complicat, singurul lucru care durează este timpul de fierbere al cartofilor, însă va fi o cină în toată regula pe care o poți prepara fără prea mari bătăi de cap în timpul săptămânii. Dacă îți mai rămâne, o poți mânca la prânz a doua zi, deoarece este delicioasă mai ales rece. 

Prepară această salată delicioasă de cartofi cu iaurt grecesc și smântână sau alege dintre: rețeta clasică de salată orientală ușor de preparat și cartofi la cuptor zdrobiti. Pentru mai multă inspirație accesează pagina cu toate salatele.

Cartofii sunt una dintre marile mele iubiri – prăjiți, copți, umpluți, piure, la tigaie, țărănești sau gratinați, sunt absolut minunați. Ca să nu mai vorbim de crochetele, plăcintele sau gnocchi pe care îi facem cu cartofi. Ce-i drept, din punct de vedere culinar am destul de multe idile cu multe ingrediente și cu și mai multe preparate, dar de data aceasta povestea este despre cartofi. 

Personal, sunt o mare fană a salatei de cartofi nemțești – cu multă maioneză și puțin acrișoară, dar la mine în casă sunt cam singură, așa că am luat aminte și am făcut o rețetă de salată de cartofi care să fie pe placul tuturor. 

Să vedem de ce ingrediente avem nevoie și cum se prepară salata de cartofi. 

Ingrediente salată de cartofi

  • Cartofi. E de la sine înțeles că în această salată cartofii sunt vedeta! 
  • Ridichi. Ridichiile sunt minunate în această rețetă și oferă o textură crocantă și o aromă fresh. 
  • Ceapă. Atăt ceapa roșie cât și ceapa verde aduc un plus de savoare, dar mai ales de culoare acestei salate de cartofi. 
  • Apio. Îmi place apio foarte mult și integrez tulpina de țelină în destul de multe salate, mai ales în salatele de cartofi, dar și în salatele de vară. Îmi place textura crocantă pe care o aduce în joc și mi se pare că este un compliment minunat în salatele cu ingrediente preponderent moi (ouă, cartofi). 
  • Praz. Pur și simplu pentru că îmi place prazul, îl pun pe unde apuc. Îl poți omite dacă dorești, însă aroma complimentează foarte bine celelalte ingrediente. 
  • Capere. Pentru gustul lor acrișor și sărat, completează perfect această salată. 
  • Smântână grasă și iaurt. Am folosit atât smântână cât și iaurt grecesc pentru a nu avea un sos prea greu. 
  • Muștar. Muștarul face parte din sosul acestei salate, care vine să completeze smântâna și iaurtul cu aroma sa distinctă, ușor acrișoară și puțin iute. 

Cum se prepară salata de cartofi

  • Primul pas este fierberea cartofilor. Cartofii spălați bine se fierb în coajă. Timpul de fierbere este o chestiune destul de relativă – depinde mult de soiul cartofilor și mai ales de dimensiunea lor. Cel mai sigur este să încerci cartofii cu furculița. Atunci când se pătrund ușor, sunt fierți bine. 
  • În timp ce fierb cartofii se toacă mărunt apio, ceapa și prazul, iar ridichile se taie felii. Se așează într-un castron unde vor aștepta să fie însoțite de cartofi. 
  • Se prepară sosul din smântână, iaurt grecesc, muștar, sare și piper. 
  • Cartofii se taie pe jumătate și apoi felii de 1 cm grosime și se adaugă în castronul cu legumele tocate, se amestecă și se potrivesc ușor de sare – nu prea mult, pentru că și sosul va fi sărat. (Atenție la muștarul folosit și la cât de sărat este. În funcție de asta, reducem cantitatea de sare). 
  • Se adaugă caperele și sosul. 
  • Se amestecă toate ingredientele și se dau la frigider, acoperite cu folie alimentară, măcar jumătate de oră. Prefer această salată rece, dar dacă dorești o poți mânca imediat ce ai terminat-o de preparat.
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Salata de cartofi

Rețetă salată de cartofi


Descriere

Salata de cartofi este un preparat simplu și rapid pe care îl poți face în serile aglomerate din timpul săptămânii. Este un preparat economic care utilizează legume simple și un dressing de bază din ingrediente accesibile.


Ingrediente

Scaleaza

500 grame de cartofi

Jumătate de tijă de apio

2 ridichii

O ceapă roșie

30 de grame sau 4 cm de praz

100 grame de smântână 30% grăsime

O lingură de iaurt grecesc

Jumătate de lingură de muștar de Dijon

30 de grame de capere

3 grame de sare (sau după gust)

Piper


Instructiuni

  1. Primul pas este fierberea cartofilor. Cartofii spălați bine se fierb în coajă. Timpul de fierbere este o chestiune destul de relativă – depinde mult de soiul cartofilor și mai ales de dimensiunea lor. Cel mai sigur este să încerci cartofii cu furculița. Atunci când se pătrund ușor, sunt fierți bine.
  2. În timp ce fierb cartofii se toacă mărunt apio, ceapa și prazul, iar ridichile se taie felii. Se așează într-un castron unde vor aștepta să fie însoțite de cartofi.
  3. Se prepară sosul din smântână, iaurt grecesc, muștar, sare și piper.
  4. Cartofii se taie pe jumătate și apoi felii de 1 cm grosime și se adaugă în castronul cu legumele tocate, se amestecă și se potrivesc ușor de sare – nu prea mult, pentru că și sosul va fi sărat. (Atenție la muștarul folosit și la cât de sărat este. În funcție de asta, reducem cantitatea de sare).
  5. Se adaugă caperele și sosul.
  6. Se amestecă toate ingredientele și se dau la frigider, acoperite cu folie alimentară, măcar jumătate de oră. Prefer această salată rece, dar dacă dorești o poți mânca imediat ce ai terminat-o de preparat, nu este absolut nimic greșit!

 

  • Timp de preparare: 10 min
  • Timp de gătire: 20 min
  • Categorie: Salate
  • Bucătărie: Românească
Categorii: Salate | Cină

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.