Îmi amintesc că în copilărie bunica mea obișnuia să facă un desert căruia îi zicea „kaki divaki”. Nu am nicio rețetă pentru acest desert și am căutat pe internet fără succes. Se prea poate să îi fi pus bunica mea numele, așa cum făcea cu multe prăjituri și preparate, care ajungeau să aibă denumiri care mai de care mai ciudate fie în baza unui joc de cuvinte sau a vreunui eșec memorabil din timpul preparării.
În fine, acest „kaki divaki” era un fel de salam de biscuiți dar mult, mult mai crocant și plin de arome și texturi. Așadar, am făcut un salam de biscuiți cu ciocolată neagră care să îmi amintească de desertul pe care îl îndrăgeam atât de mult sâmbăta și duminica la prânz.
Nu este vreo filosofie să prepari un salam de biscuiți, dar trebuie să recunosc că nu m-am dat niciodată în vânt după cel tradițional. Întotdeauna mi s-a părut lipsit de textură și, mai degrabă, anost.
Așadar hai să vedem de ce ai nevoie și cum se prepară un salam de biscuiți adaptat belșugului și poftelor din ziua de azi.
Ingrediente salam de biscuiți

- Ciocolată neagră. Da, am folosit ciocolată neagră pentru a obține un desert intens, aromat și incredibil de gustos.
- Cacao. Am folosit si cacao, raw, neîndulcită, pentru un plus de aromă.
- Unt. Pentru a topi ciocolata, am folosit o cantitate cinstită de unt.
- Lapte. O cantitate mică de lapte ne ajută să obținem un salam de biscuiți puțin mai flexibil.
- Biscuiți crocanți cu unt. Am sărit peste clasicii biscuiți populari și i-am înlocuit cu urmașii lor mult mai gustoși – biscuiții cu unt. Poți să mergi si mai departe și să folosești biscuiți amaretti.
- Nucă. Am folosit multă nucă măcinată mărunt pentru a avea o textură crocantă în fiecare bucătură.
- Fistic. Am folosit fistic tăiat grosier pentru o textură crocantă si mai multă aromă. Poți înlocui fisticul cu alune, migdale sau nuci de macadamia.
- Rahat. Am folosit rahat în compoziție pentru a echilibra textura crocantă a nucilor și fisticului. Dacă nu faci desertul pentru copii, poți înlocui rahatul cu vișine din vișinată sau cu afine din afinată.
Cum se prepară salamul de biscuiți
- Se rupe ciocolata în bucăți grosiere și se pune într-un castron mare împreună cu untul. Se pune castronul deasupra unei oale cu apă fierbinte, asigurându-te că apa nu atinge fundul castronului.
- Se păstrează cratița la foc mediu, asigurându-te că apa nu fierbe. Se amestecă untul și ciocolata din când în când până când se topesc complet și se omogenizează.
- Între timp, se adaugă biscuiții într-o pungă și se zdrobesc în bucăți de dimensiuni mici-medii cu ajutorul unui făcăleț.
- Se ia bolul de pe foc și se adaugă încet laptele amestecând în același timp până când se combină complet. Se adaugă, apoi, pudra de cacao și sarea și se amestecă în ciocolată.
- Se adaugă biscuiții zdrobiți și nucile tocate și se amestecă până când sunt complet acoperite de amestecul de ciocolată.
- Se răstoarnă amestecul pe o hârtie de copt și se rulează. Vei vrea să pui amestecul spre capătul cel mai aropiat al hârtiei de copt pentru a-l putea rula.
- Se prinde hărtia de copt de margine și se aduce peste amestec, iar de aici începem să rulăm până obținem un cilindru. După aceea, cilindrul invelit în hârtie de copt, se învelește în folie alimentară și se rulează la capete.
- Se pune la frigider timp de 4-6 ore sau peste noapte. La început se întoarce de câteva ori și se rulează ușor cu mâna (altfel va fi puțin mai plat la baza pe care s-a odhnit). După ce s-a întărit, se pudrează cu zahăr pudră și se taie felii de 2 centimetri.

Rețetă salam de biscuiți
- Timp Total: 45 min
- Servire: 6 persoane 1x
Descriere
Salamul de biscuiți este un desert atât de simplu și, totuși, atât de decadent cu ingredientele la care avem acces în ziua de azi. Dacă în urmă cu 30 de ani era un desert făcut din necesitate și pentru că ingredientele erau disponibile, astăzi avem libertatea să creăm un salam de biscuiți demn de a fi vedetă pe masa de Crăciun sau Paște.
Ingrediente
150 de grame de ciocolată neagră (70-75% cacao)
70 de grame de unt
80 ml de lapte
4 linguri de cacao neîndulcită
100 de grame de biscuiți crocanți
50 de grame de nuci tocate mărunt
50 de grame de fistic (nesărat)
30 de grame de rahat tocat
Zahăr pudră
Un vârf de linguriță de sare
Instructiuni
- Se rupe ciocolata în bucăți grosiere și se pune într-un castron mare împreună cu untul. Se pune castronul deasupra unei oale cu apă fierbinte, asigurându-te că apa nu atinge fundul castronului.
- Se păstrează cratița la foc mediu, asigurându-te că apa nu fierbe. Se amestecă untul și ciocolata din când în când până când se topesc complet și se omogenizează.
- Între timp, se adaugă biscuiții într-o pungă și se zdrobesc în bucăți de dimensiuni mici-medii cu ajutorul unui făcăleț.
- Se toacă fisticul grosier, se toacă rahatul și se macină nuca.
- Se ia bolul de pe foc și se adaugă încet laptele amestecând în același timp până când se combină complet. Se adaugă, apoi, pudra de cacao și sarea și se amestecă în ciocolată.
- Se adaugă biscuiții zdrobiți, nucile tocate și rahatul și se amestecă până când sunt complet acoperite de amestecul de ciocolată.
- Se răstoarnă amestecul pe o hârtie de copt și se rulează. Vei vrea să pui amestecul spre capătul cel mai aropiat al hârtiei de copt pentru a-l putea rula.
- Se prinde hărtia de copt de margine și se aduce peste amestec, iar de aici începem să rulăm până obținem un cilindru. După aceea, cilindrul invelit în hârtie de copt, se învelește în folie alimentară și se rulează la capete.
- Se pune la frigider timp de 4-6 ore sau peste noapte. La început se întoarce de câteva ori și se rulează ușor cu mâna (altfel va fi puțin mai plat la baza pe care s-a odhnit). După ce s-a întărit, se pudrează cu zahăr pudră și se taie felii de 2 centimetri.
- Timp de preparare: 40 min
- Timp de gătire: 5 min
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Românească
Mai multe rețete de desert
- Cheesecake Pops
- Plăcintă din foi simplă de inspirație orientală
- Bezele cu lămâie
- Prăjitură Mille Feuille Rustică
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii