Salam de biscuiți

Salam de biscuiți un desert atât de simplu și, totuși, atât de decadent cu ingredientele la care avem acces în ziua de azi. Dacă în urmă cu 30 de ani era un desert făcut din necesitate și pentru că ingredientele erau disponibile, astăzi avem libertatea să creăm un salam de biscuiți demn de a fi vedetă.

salam de biscuiti

Îmi amintesc că în copilărie bunica mea obișnuia să facă un desert căruia îi zicea „kaki divaki”. Nu am nicio rețetă pentru acest desert și am căutat pe internet fără succes. Se prea poate să îi fi pus bunica mea numele, așa cum făcea cu multe prăjituri și preparate, care ajungeau să aibă denumiri care mai de care mai ciudate fie în baza unui joc de cuvinte sau a vreunui eșec memorabil din timpul preparării. 

În fine, acest „kaki divaki” era un fel de salam de biscuiți dar mult, mult mai crocant și plin de arome și texturi. Așadar, am făcut un salam de biscuiți cu ciocolată neagră care să îmi amintească de desertul pe care îl îndrăgeam atât de mult sâmbăta și duminica la prânz.

Nu este vreo filosofie să prepari un salam de biscuiți, dar trebuie să recunosc că nu m-am dat niciodată în vânt după cel tradițional. Întotdeauna mi s-a părut lipsit de textură și, mai degrabă, anost. 

Așadar hai să vedem de ce ai nevoie și cum se prepară un salam de biscuiți adaptat belșugului și poftelor din ziua de azi. 

Ingrediente salam de biscuiți 

reteta salam de biscuiti
 • Ciocolată neagră. Da, am folosit ciocolată neagră pentru a obține un desert intens, aromat și incredibil de gustos. 
 • Cacao. Am folosit si cacao, raw, neîndulcită, pentru un plus de aromă. 
 • Unt. Pentru a topi ciocolata, am folosit o cantitate cinstită de unt
 • Lapte. O cantitate mică de lapte ne ajută să obținem un salam de biscuiți puțin mai flexibil. 
 • Biscuiți crocanți cu unt. Am sărit peste clasicii biscuiți populari și i-am înlocuit cu urmașii lor mult mai gustoși – biscuiții cu unt. Poți să mergi si mai departe și să folosești biscuiți amaretti. 
 • Nucă. Am folosit multă nucă măcinată mărunt pentru a avea o textură crocantă în fiecare bucătură. 
 • Fistic. Am folosit fistic tăiat grosier pentru o textură crocantă si mai multă aromă. Poți înlocui fisticul cu alune, migdale sau nuci de macadamia. 
 • Rahat. Am folosit rahat în compoziție pentru a echilibra textura crocantă a nucilor și fisticului. Dacă nu faci desertul pentru copii, poți înlocui rahatul cu vișine din vișinată sau cu afine din afinată. 

Cum se prepară salamul de biscuiți

 • Se rupe ciocolata în bucăți grosiere și se pune într-un castron mare împreună cu untul. Se pune castronul deasupra unei oale cu apă fierbinte, asigurându-te că apa nu atinge fundul castronului.
 • Se păstrează cratița la foc mediu, asigurându-te că apa nu fierbe. Se amestecă untul și ciocolata din când în când până când se topesc complet și se omogenizează.
 • Între timp, se adaugă biscuiții într-o pungă și se zdrobesc în bucăți de dimensiuni mici-medii cu ajutorul unui făcăleț.
 • Se ia bolul de pe foc și se adaugă încet laptele amestecând în același timp până când se combină complet. Se adaugă, apoi, pudra de cacao și sarea și se amestecă în ciocolată. 
 • Se adaugă biscuiții zdrobiți și nucile tocate și se amestecă până când sunt complet acoperite de amestecul de ciocolată.
 • Se răstoarnă amestecul pe o hârtie de copt și se rulează. Vei vrea să pui amestecul spre capătul cel mai aropiat al hârtiei de copt pentru a-l putea rula. 
 • Se prinde hărtia de copt de margine și se aduce peste amestec, iar de aici începem să rulăm până obținem un cilindru. După aceea, cilindrul invelit în hârtie de copt, se învelește în folie alimentară și se rulează la capete. 
 • Se pune la frigider timp de 4-6 ore sau peste noapte. La început se întoarce de câteva ori și se rulează ușor cu mâna (altfel va fi puțin mai plat la baza pe care s-a odhnit). După ce s-a întărit, se pudrează cu zahăr pudră și se taie felii de 2 centimetri.
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
salam de biscuiti facuti in casa

Rețetă salam de biscuiți


 • Autorul: Mara Marin
 • Timp Total: 45 min
 • Servire: 6 persoane 1x

Descriere

Salamul de biscuiți este un desert atât de simplu și, totuși, atât de decadent cu ingredientele la care avem acces în ziua de azi. Dacă în urmă cu 30 de ani era un desert făcut din necesitate și pentru că ingredientele erau disponibile, astăzi avem libertatea să creăm un salam de biscuiți demn de a fi vedetă pe masa de Crăciun sau Paște.


Ingrediente

Scaleaza

150 de grame de ciocolată neagră (70-75% cacao)

70 de grame de unt

80 ml de lapte

4 linguri de cacao neîndulcită

100 de grame de biscuiți crocanți

50 de grame de nuci tocate mărunt

50 de grame de fistic (nesărat)

30 de grame de rahat tocat

Zahăr pudră

Un vârf de linguriță de sare


Instructiuni

 1. Se rupe ciocolata în bucăți grosiere și se pune într-un castron mare împreună cu untul. Se pune castronul deasupra unei oale cu apă fierbinte, asigurându-te că apa nu atinge fundul castronului.
 2. Se păstrează cratița la foc mediu, asigurându-te că apa nu fierbe. Se amestecă untul și ciocolata din când în când până când se topesc complet și se omogenizează.
 3. Între timp, se adaugă biscuiții într-o pungă și se zdrobesc în bucăți de dimensiuni mici-medii cu ajutorul unui făcăleț.
 4. Se toacă fisticul grosier, se toacă rahatul și se macină nuca.
 5. Se ia bolul de pe foc și se adaugă încet laptele amestecând în același timp până când se combină complet. Se adaugă, apoi, pudra de cacao și sarea și se amestecă în ciocolată.
 6. Se adaugă biscuiții zdrobiți, nucile tocate și rahatul și se amestecă până când sunt complet acoperite de amestecul de ciocolată.
 7. Se răstoarnă amestecul pe o hârtie de copt și se rulează. Vei vrea să pui amestecul spre capătul cel mai aropiat al hârtiei de copt pentru a-l putea rula.
 8. Se prinde hărtia de copt de margine și se aduce peste amestec, iar de aici începem să rulăm până obținem un cilindru. După aceea, cilindrul invelit în hârtie de copt, se învelește în folie alimentară și se rulează la capete.
 9. Se pune la frigider timp de 4-6 ore sau peste noapte. La început se întoarce de câteva ori și se rulează ușor cu mâna (altfel va fi puțin mai plat la baza pe care s-a odhnit). După ce s-a întărit, se pudrează cu zahăr pudră și se taie felii de 2 centimetri.
 • Timp de preparare: 40 min
 • Timp de gătire: 5 min
 • Categorie: Desert
 • Bucătărie: Românească

Mai multe rețete de desert

© 2023 Mara Marin

Categorii: Desert

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.