Descriere
Risotto este un mod de preparare minunat al orezului. Îmi place cel mai mult risotto cu hribi, cu gălbiori sau cu ghebe, dar adesea îl prepar asemenea unui pilaf – cu morcovi și dovlecei și este la fel de bun.
Ingrediente
200 grame de orez arborio sau carnaroli
120 de grame de ceapă
15 grame + 30 de grame de unt
250 de grame de hribi
70 ml de vin alb
850 ml de supă clară (stock)
15 grame de parmezan
Piper
Pătrunjel pentru decor
Instructiuni
- În primul rând tocăm mărunt o ceapă galbenă de aproximativ 120 de grame. Într-o tigaie de dimensiuni mari se călește ceapa împreună cu o lingură de ulei de măsline și 15 grame de unt.
- Pe un ochi separat, punem o oală cu supa clară. O vom ține la foc mic pe tot parcursul preparării risotto pentru că avem nevoie să fie caldă și să nu oprească procesul de fierbere al orezului.
- Când ceapa devine translucidă, se adaugă 200 de grame de orez arborio și se călesc împreună pentru 2-3 minute. Se adaugă 70 de ml de vin și se glasează tigaia.
- Odată ce vinul s-a evaporat, cu un polonic, turnăm din supă peste orez. Vom pune supă doar cât să acopere cu un deget orezul, nu mai mult.
- Se așteaptă ca orezul să absoarbă lichidul și apoi se pune un alt polonic din supa clară. Vom repeta acest proces până când orezul este gătit și începe să se formeze un sos dens, cremos, amestecând din când în când.
- La jumătatea gătirii orezului se adaugă 250 de grame de ciuperci tăiate în bucăți potrivite (este important ce tip de ciuperci folosești – eu am folosit din cele congelate de mine, așa că erau deja curățate și opărite – au mai avut nevoie doar de câteva minute de gătire suplimentară).
- În momentul în care orezul este fiert, se adaugă 30 de grame de de unt și se rade parmezan. Așteptăm ca untul să se topească și incorporăm parmezanul.
- În acest moment, ar trebui să fi obținut un sos cremos. Oprește focul înainte să se absoarbă tot lichidul, pentru că orezul va mai absorbi din lichid.
- Se asezonează cu piper și pătrunjel proaspăt și parmezan ras după gust.
Note
*Dacă ai hribi sau orice alte ciuperci de pădure proaspete, este important să le cureți bine de pământ și apoi să le dai în clocot 2-3 minute (le poți congela după ce se răcesc, sau poți continua procesul de gătire). După acest timp, vor fi transferate într-o tigaie, unde vor fi călite în 2 linguri de ulei timp de 3-4 minute împreună cu un praf de sare. Abia acum vor fi pregătite să se alăture orezului, unde vor mai fi gătite încă 5 minute.
*Deseori eu nu adaug sare suplimentară acestui preparat pentru că supa și parmezanul sunt deja suficient de sărate.
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gătire: 25 minute
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Italiană