Descriere
Risotto Carbonara – Un deliciu italian, cremos și savuros, preparat cu pancetta, ou, parmezan și mascarpone. Perfect pentru o cină rapidă și impresionantă.
Ingrediente
Scaleaza
200 de grame de orez arborio
1.2 – 1.5 litri de supă clară
100 de grame de ceapă galbenă
50 de mililitri de vin alb
200 de grame de pancetta
2 gălbenușuri de ou
150 de grame de mascarpone
60 de grame de parmezan ras + 20 de grame pentru servire
Piper proaspăt râșnit
1 lingură de ulei
Instructiuni
- Se taie pancetta fâșii și se rumenește într-o tigaie împreună cu ½ lingură de ulei până când devine crocantă. Când s-a rumenit, se scoate din tigaie pe o farfurie tapetată cu un șervet de hârtie.
- Se toacă ceapa cubulețe mărunte și se călește în tigaia din care am scos pancetta împreună cu ½ lingură de ulei. Când ceapa se înmoaie, adăugăm orezul și le călim împreună 2-3 minute la foc mic.
- Mărim focul și adăugăm vinul alb. Permitem vinului să se evapore complet înainte de a adăuga supa.
- Într-un vas separat, încălzim 1.5 litri de supă de legume sau pasăre. Adăugăm treptat din supă peste orezul din tigaie atât cât să-l acopere. Imediat ce supa se evaporă, continuăm să adăugăm până în momentul în care orezul este fiert.
- Într-un castron amestecăm gălbenușurile de ou cu brânza mascarpone și parmezanul. Amestecăm cu o furculiță până când obținem o cremă omogenă.
- Când orezul este fiert și s-a format un sos dens în tigaie, stingem focul și mutăm tigaia alături. Încorporăm pancetta, iar apoi încorporăm sosul cu ou, mascarpone și parmezan, amestecând viguros și continuu, timp de 2 minute.
- Risotto carbonara se servește cu parmezan ras, piper proaspăt rășnit și felii de pancetta.
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gătire: 30 minute
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Italiană
Cuvinte: Risotto alla carbonara