Pentru toți cei care iubesc pastele carbonara, am preparat un delicios risotto carbonara care aduce împreună savoarea inconfundabilă și bogată de pancetta, ou și parmezan și textura cremoasă a unui risotto bine preparat.
Cu un sos cremos din parmezan, gălbenuș de ou și mascarpone, alături de fâșii de pancetta crocante, risotto carbonara aduce la un loc tot ce ne bucură sufletul din bucătăria italiană: orez cremos, pancetta sau guanciale maturate, brânzeturi maturate precum parmezanul sau pecorino și sosul cremos din gălbenuș de ou!
Acest risotto este bogat, delicios și destul de ușor de preparat. Spre deosebire de pastele carbonara, este mult mai puțin probabil să greșești sosul, iar acesta să se transforme într-o nefericită omletă. În plus, este un preparat de tipul „one pan” – ceea ce înseamnă că nu vei petrece ore în șir spălând oale și tigăi.
Ingrediente risotto carbonara
- Orez pentru ristto. Este recomandat să folosești un orez special pentru risotto, fie arborio, fie carnaroli. Aceste tipuri de orez au un conținut mai mare de amidon și, deci, vor crea un sos mai cremos.
- Supă clară de pasăre sau legume. Orezul pentru risotto, asemenea pilafului, se fierbe în supă clară și nu în apă.
- Ceapă. Baza pentru risotto bianco este întotdeauna formată din ceapă călită ușor până ce devine translucidă. Acest pas nu este opțional în prepararea unui risotto.
- Vin alb. Vinul alb de bună calitate conferă o aromă distinctă orezului risotto și nu poate lipsi – fără vin am avea pur și simplu un orez cremos.
- Gălbenuș de ou. Pentru că este risotto carbonara, desigur oul nu putea lipsi din sosul final.
- Mascarpone & parmezan. Ouăle se amestecă cu parmezan și mascarpone pentru a crea un sos delicios care va fi încorporat la final în orezul nostru risotto carbonara.
- Pancetta sau guanciale. Îți recomand să folosești una dintre aceste variante în prepararea risotto carbonara. Dacă însă nu ai cum să le găsești, optează pentru un bacon maturat sau foarte puțin afumat.
Atenție! Dacă ești însărcinată, evită rețetele care conțin alimente precum ouăle sau peștele care nu sunt gătite 100%. Nu este recomandat să consumi maioneză de casă cu gălbenuș crud, sosuri precum cele carbonara în care oul nu este gătit complet și nici sushi sau alte preparate cu pește crud. Dacă totuși îți este poftă, scoate gălbenușul din compoziție si păstrează restul ingredientelor.
Metodă de preparare ristotto carbonara
Se taie pancetta fâșii și se rumenește într-o tigaie împreună cu ½ lingură de ulei până când devine crocantă. Când s-a rumenit, se scoate din tigaie pe o farfurie tapetată cu un șervet de hârtie.
Se toacă ceapa cubulețe mărunte și se călește în tigaia din care am scos pancetta împreună cu ½ lingură de ulei. Când ceapa se înmoaie, adăugăm orezul și le călim împreună 2-3 minute la foc mic.
Mărim focul și adăugăm vinul alb. Permitem vinului să se evapore complet înainte de a adăuga supa.
Într-un vas separat, încălzim 1.5 litri de supă de legume sau pasăre. Adăugăm treptat din supă peste orezul din tigaie atât cât să-l acopere. Imediat ce supa se evaporă, continuăm să adăugăm până în momentul în care orezul este fiert.
Într-un castron amestecăm gălbenușurile de ou cu brânza mascarpone și parmezanul. Amestecăm cu o furculiță până când obținem o cremă omogenă.
Când orezul este fiert și s-a format un sos dens în tigaie, stingem focul și mutăm tigaia alături. Încorporăm pancetta, iar apoi încorporăm sosul cu ou, mascarpone și parmezan, amestecând viguros și continuu, timp de 2 minute.
Risotto carbonara se servește cu parmezan ras, piper proaspăt rășnit și felii de pancetta.
De ce îmi place rețeta de risotto carbonara
Este o cină rapidă. Prepararea unui risotto nu durează mai mult de 35-40 de minute și nici nu se murdăresc foarte multe vase în timpul preparării, ceea ce înseamnă că te bucuri de cină fără corvoada unei chiuvete pline de oale și tigăi.
Tehnică mai simplă. Spre deosebire de pastele carbonara, sosul pentru risotto este ceva mai simplu. Va fi destul de dificil să greșești si să te alegi cu omletă în loc de sos cremos. Mai mult, dacă nu stăpânești foarte bine tehnica de preparare a unui risotto cremos, sosul din această rețetă te va ajuta destul de mult.
Reducerea risipei alimentare. Dacă ai fiert o găină de țară, sau ai făcut prea multă supă și ți-a mai rămas, risotto este un mod minunat și delicios prin care poți utiliza surplusul de supă clară.
Sfaturi utile în prepararea unui risotto delicios
- Nu sări niciun pas. Dacă ți se pare inutil să călești ceapa sau să glasezi tigaia cu vin alb, este bine să știi că fiecare dintre acești pași contribuie la gustul specific al risotto. Mai ales vinul alb.
- Nu încorpora sosul final cât preparatul este pe foc. Este bine ca orezul să fie fierbinte, însă este important să iei tigaia de pe foc și să încoroporezi sosul fără a-l fierbe. Oul se va găti blând în următoarele 2-3 minute, cât amesteci, formând un sos corpolent.
- Adaugă supa treptat. În prepararea oricărui risotto este musai să torni supa treptat pe măsură ce se evaporă. Pune supă doar cât să acopere orezul și suplimentează de câte ori este nevoie până când orezul este fiert.


Rețetă Risotto Carbonara
- Timp Total: 35 minute
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Risotto Carbonara – Un deliciu italian, cremos și savuros, preparat cu pancetta, ou, parmezan și mascarpone. Perfect pentru o cină rapidă și impresionantă.
Ingrediente
200 de grame de orez arborio
1.2 – 1.5 litri de supă clară
100 de grame de ceapă galbenă
50 de mililitri de vin alb
200 de grame de pancetta
2 gălbenușuri de ou
150 de grame de mascarpone
60 de grame de parmezan ras + 20 de grame pentru servire
Piper proaspăt râșnit
1 lingură de ulei
Instructiuni
- Se taie pancetta fâșii și se rumenește într-o tigaie împreună cu ½ lingură de ulei până când devine crocantă. Când s-a rumenit, se scoate din tigaie pe o farfurie tapetată cu un șervet de hârtie.
- Se toacă ceapa cubulețe mărunte și se călește în tigaia din care am scos pancetta împreună cu ½ lingură de ulei. Când ceapa se înmoaie, adăugăm orezul și le călim împreună 2-3 minute la foc mic.
- Mărim focul și adăugăm vinul alb. Permitem vinului să se evapore complet înainte de a adăuga supa.
- Într-un vas separat, încălzim 1.5 litri de supă de legume sau pasăre. Adăugăm treptat din supă peste orezul din tigaie atât cât să-l acopere. Imediat ce supa se evaporă, continuăm să adăugăm până în momentul în care orezul este fiert.
- Într-un castron amestecăm gălbenușurile de ou cu brânza mascarpone și parmezanul. Amestecăm cu o furculiță până când obținem o cremă omogenă.
- Când orezul este fiert și s-a format un sos dens în tigaie, stingem focul și mutăm tigaia alături. Încorporăm pancetta, iar apoi încorporăm sosul cu ou, mascarpone și parmezan, amestecând viguros și continuu, timp de 2 minute.
- Risotto carbonara se servește cu parmezan ras, piper proaspăt rășnit și felii de pancetta.
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gătire: 30 minute
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Italiană
Cuvinte: Risotto alla carbonara
0 Comentarii