Sigur știi ce este sosul tzatziki și, probabil, nu are nevoie de vreo introducere amplă. Este un sos destul de versatil fiind minunat alături de carne, ca parte a unui platou de aperitive, sau mâncat alături de o salată grecească clasică.
Îl poți folosi chiar și pe masa de paște pentru că merge extraordinar alături de carnea de miel și alături de orice carne preparată la grătar. Mie îmi place atat de mult sosul tzatziki, încât îl mănânc pur și simplu, alături de câteva lipii rapide și este o gustare răcoritoare și super gustoasă.
Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara tzatziki sunt puține și accesibile. Este un sos care se prepară foarte rapid și nu este bazat pe vreo știință complexă.
Ingrediente sos Tzatziki
- Castravete. Castravetele este cel care îi oferă sosului tzatziki aroma sa răcoritoare. Important este doar să îl scurgi bine înainte de a face sosul.
- Iaurt grecesc. Folosim un iaurt consistent cu 10% grăsime. Nu e musai să fie iaurt grecesc, dar e bine să alegi un iaurt cremos.
- Mărar. Tradițional, se pune mărar în sosul tzatziki, ceea ce îți recomand și ție. Mărarul complimentează foarte bine castravetele.
- Usturoi. Desigur, usturoiul este nelipsit din sosul tzatziki.
- Sare, piper & ulei de măsline. Codimentarea acestui sos este de bază – aromele vin din celelalte ingrediente pe care nu dorim să le umbrim.
Cum se prepară sosul Tzatziki
Castravetele se dă pe răzătoare, se sărează și se lasă 10-15 minute. Apoi, se stoarce cât mai bine posibil apa. Se pun castraveții scurși bine într-un castron.
Se adaugă jumătate de legătură de mărar tocat mărunt. Opțional, poți adăuga și câteva frunze de mentă pentru o aromă și mai fresh.
Se adaugă un cățel de usturoi zdrobit.
Peste toate aceste ingrediente de adaugă iaurtul cremos și se amestecă până ce sosul este omogen. Se potrivește de sare și piper și se asezonează cu puțin ulei de măsline.
Printeaza
Sos Tzatziki
- Timp Total: 15 minute
- Servire: 2 porții 1x
Ingrediente
150 de grame de castravete
200 de grame iaurt grecesc
½ legătură de mărar
1 cățel de usturoi
Sare
Piper
Ulei de măsline
Instructiuni
Castravetele se dă pe răzătoare, se sărează și se lasă 10-15 minute. Apoi, se stoarce cât mai bine posibil apa. Se pun castraveții scurși bine într-un castron.
Se adaugă jumătate de legătură de mărar tocat mărunt. Opțional, poți adăuga și câteva frunze de mentă pentru o aromă și mai fresh.
Se adaugă un cățel de usturoi zdrobit.
Peste toate aceste ingrediente de adaugă iaurtul cremos și se amestecă până ce sosul este omogen. Se potrivește de sare și piper și se asezonează cu puțin ulei de măsline.
- Timp de gătire: 15 minute
- Categorie: Sosuri
- Bucătărie: Grecească
0 Comentarii