Shakshuka este o rețetă ușoară și sănătoasă pentru micul dejun (sau în orice moment al zilei) în Israel și în alte părți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Acestă minunăție compusă din ouă gătite într-un sos de roșii delicios este de sorginte nord africană, însă este un fel de mâncare deosebit de popular în orient (în speță în Israel), dar are și corespondent în bucătăria turcească. Există destul de multe variații pe tema acestui fel de mâncare, fiecare alegând să îl îmbogățească cu ingrediente complementare, după preferință. Mie una îmi place toppingul de feta si avocado, la fel de mult cum îmi place rețeta originală exact așa cum este.
Prepară aceste această rețetă, recreează după preferință sau încearcă Rețeta modernă de ouă turcești (Çilbir). Pentru un mic dejun savuros îți recomand Omleta cu spanac, roșii cherry și telemea.
Având în vedere versatilitatea acestui preparat, este ușor de înțeles de ce a devenit atât de popular. Este rapid, este simplu, este ușor de modificat și este la fel de simplu să faci 2 porții sau 10 porții.
Ce este Shakshuka?
Shakshuka își are orginile în Africa de Nord și este un preparat minunat pentru micul dejun, brunch, prânz și chiar cină. Este o rețetă de ouă gătite într-un sos pe bază de roșii și ardei, deosebit de simplă și accesibilă pentru oricine.
Mie personal chiar îmi place să fac Shakshuka la cină, la fel de mult cum îmi place să o mănânc duminica dimineața, pentru că este gata in mai puțin de 30 de minute, conține ingrediente simple pe care în general le am prin casă și este tare sățioasă). Îmi place această rețetă pentru că este deosebit de intuitivă și este imposibil să o strici – aproape orice ai adăuga și oricum ai improviza, va fi un preparat delicios.
Fiecare rețetă de Shakshuka este puțin diferită. Mie îmi place să pun mult ardei gras, asemenea lui Yotam Ottolenghi, dar prefer să îi tai cubulețe. Pun atât capia, cât și ardei gras roșu. Pentru că ador mâncarea picantă, îmi place să sotez și ¼ ardei iute tocat mărunt alături de ardei și ceapă. Iar, așa cum te sfătuiesc în toate rețetele cu sos de roșii, îmi place să adaug câteva firicele de zahăr pentru a potența aromele.
Este Shakshuka picantă?
Shakshuka nu este neapărat un preparat picant. Dacă vrei poți adăuga fulgi de chilli, sau chiar câteva feliuțe de ardei iute proaspăt, dar nu este obligatoriu. Acesta este, mai degrabă, un preparat foarte aromat, în funcție de condimentele pentru care optezi. Mie îmi place cel mai mult să folosesc amestec de condimente 7 pipere pentru a aromatiza acest preparat, dar poți folosi și o combinație între boia de ardei dulce (paprika), praf de chimen, boabe de coriandru și chimen măcinat, alături de sare și piper, desigur.

Cum se prepară Shakshuka
Este foarte ușor să faci shakshuka, mai ales dacă folosești roșii din conservă (deși poți folosi întotdeauna și roșii proaspete, mai ales vara). Taie în cubulețe o ceapă, un ardei gras roșu mare și un ardei capia și adaugă-le într-o tigaie cu puțin ulei de măsline la foc mediu. Călește legumele timp de aproximativ 5 minute sau până când ceapa devine translucidă.
Apoi adaugă condimentele și amestecă încă un minut. Toarnă o conservă de 400 de grame de roșii cuburi în suc, sau chiar roșii întregi (pe care trebuie să le zdrobești în mână sau să le mărunțești cu spatula în tigaie). Odată ce amestecul acesta a scăzut, creează niște cuiburi cu o lingură și sparge câte un ou în fiecare cuib. Se pune capacul și se mai ține pe foc încă 5-8 minute în funcție de cum îți plac ouăle.
La final se asezonează cu pătrunjel proaspăt tocat și, dacă preferi, feta mărunțită, ceapă verde tocată, avocado, sau un strop de ricotta. Eu cred că este absolut delicioasă și simplă.
Pentru aceste cantități, eu folosesc o tigaie cu diametrul de 29 de centimetri și 5 ouă – este un mic dejun perfect pentru 2-3 persoane (chiar 4, dar nouă ne place atât de mult încât dăm gata toată tigaia în doi).
Printeaza
Shakshuka Rețetă Oeiginală
- Timp Total: 30 min
- Servire: 6 1x
Descriere
Shakshuka este micul dejun perfect format din ouă poșate într-un sos de roșii fiert la foc mic împreună cu mirodenii. Este ușor, sănătos și se prepară în mai puțin de 30 de minute.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă mare, tăiată în cubulețe
- 1 ardei gras roșu, fără semințe, tăiat cubulețe
- 1 ardei capia tăiat cubulețe
- 1 linguriță de amestec 7 pipere
- ¼ linguriță de boia dulce
- ¼ linguriță de chimen măcinat
- 1 conservă de 400 de grame de roșii cuburi în suc sau roșii întregi decojite
- 5 ouă mari
- sare și piper, după gust
- 1 legătură mică de pătrunjel proaspăt, tocat
Opțional
- 2 căței de usturoi tocați mărunt
- 1 legătură mică de coriandru proaspăt, tocat
- 1/4 ardei iute tocat
- 1–2 fire de ceapă verde tocate
- 1 fir de zahăr
Instructiuni
- Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă ardeiul gras tocat, ardeiul capia tocat și ceapa și se gătește timp de 5 minute sau până când ceapa devine translucidă.
- Se adaugă condimentele și se sotează încă un minut. Opțional, alături de condimente, se adaugă 2 căței de usturoi tocați mărunt
- Se toarnă conserva de roșii și sucul în tigaie. Se condimentează cu sare și piper și se aduce sosul la fierbere.
- *Opțional se adaugă fulgi de chilli, și un fir de zahăr (cât cuprinzi cu degetele).
- Folosește o lingură mare pentru a face cuiburi în sos și sparge ouăle în fiecare gaură.
- Acoperă tigaia și gătește timp de 5-8 minute, sau până când ouăle sunt făcute pe gustul tău.
- Se ornează cu verdeață tocată și orice alt topping preferi.
*Pentru aceste cantități, eu folosesc o tigaie mare neaderentă, cu diametrul de 29 de centimetri și 5 ouă.
Note
*Dacă nu ai amestec 7 pipere (se găsește în supermarket și la carmangeriile sau băcăniile arăbești), poți folosi un amestec de chimen, boabe de coriandru măcinate, nucșoară și ienibahar măcinat, sau orice combinație preferi dintre acestea.
- Timp de preparare: 10 min
- Timp de gătire: 20 min
- Categorie: Mic dejun
- Bucătărie: Mediterranean
Nutritie
- Dimensiunea porției: 1porție
- Calorii: 146kcal
- Zahar: 5g
- Sodiu: 256mg
- Grăsime: 9g
- Grăsimi saturate: 2g
- Grăsimi trans: 1g
- Carbohidrați: 10g
- Fibră: 2g
- Proteină: 7g
- Colesterolul: 164mg
Cuvinte: shakshuka reteta originala, shakshuka reteta turceasca
Rețete pentru mic dejun
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii