Humusul este unul dintre felurile de mâncare vegane pe care le ador și pe care îl fac atât de des pentru că este incredibil de versatil. De la wrap-uri vegane cu humus și până la cotlete de berbecuț sau kebab cu humus, acest preparat poate fi un compliment minunat în atât de multe feluri de mâncare.
Năutul este minunat pentru sănătatea intestinelor, deoarece este plin de fibre și menține lucrurile în mișcare prin sistemul digestiv. Dar iată partea cu adevărat bună. Tipul de fibre conținute de năut sunt cele insolubile – genul care ajută la scăderea colesterolului „rău” în timp ce hrănește bacteriile intestinale „bune” din microbiomul tău.
Această rețetă de năut este cea clasică, cu mult tahini și super cremoasă – exact ca cel mai delicios humus pe care îl mănânci într-un restaurant libanez. Este o rețetă simplă și ai nevoie doar de câteva trucuri pentru a face cel mai bun humus la tine acasă.
Ingrediente pentru Humus de casă
Ai nevoie doar de 7 ingrediente de bază pentru a prepara această rețetă ușoară de humus.

- Năut fiert. Personal, prefer să gătesc năutul acasă. Deși, asemenea fasolei uscate, năutul are nevoie să stea la înmuiat peste noapte, aproximativ 12 ore, iar timpul de fierbere variază în funcție de calitatea boabelor, mi se pare că cel gătit acasă este mai bun decât cel din conservă. Totuși, dacă vrei o masă rapidă, alege un năut conservat de bună calitate și vei obține un humus delicios în 5 minute!
- Tahini. O cantitate bună de tahini de bună calitate este cheia pentru un humus omogen. Eu folosesc 80 de ml de tahini făcut în casă, dar îl poți găsi gata preparat în orice supermarket.
- Ulei de măsline extravirgin. Pun 2-3 linguri de ulei de măsline împreună cu năutul și condimentele direct în blender.
- Suc proaspăt de lămâie. Lămâia îi dă humusului aroma fresh.
- Usturoi. Folosesc 2 căței de usturoi pentru că îmi place aroma pe care o insuflă preparatului. Ai grijă să nu exagerezi cu usturoiul pentru că altfel va umbri toate celelalte arome.
- Apă. Eu folosesc zeama răcită de la năutul care a fiert, sau aquafaba din conserva de năut. In plus, adaug 1-2 cuburi de gheață în blender pentru a păstra temperatura scăzută și pentru a crea un humus fin.
- Chimen. Îmbogățesc humusul cu chimen măcinat pentru a-i oferi acel „after-taste” specific.
- Sare și piper. Folosesc 1/2 linguriță de sare și un vârf de linguriță de piper pentru a accentua aromele.
Cum se prepară humusul
Pentru un humus cremos (și rapid) este clar că ai nevoie de un blender sau de un robot de bucătărie. Adevărul este că performanța robotului de bucătărie va dicta cât de cremos este humusul tău. Cu toate acestea, ani de zile am folosit un blender de mână pentru a face humus și, deși nu era atât de fin precum cel din restaurante, era la fel de gustos precum cel preparat într-un blender de putere mare, sau robot de bucătărie.
Fierbe năutul. Năutul se hidratează în multă apă timp de 12 ore înainte de fierbere, apoi se fierbe până când boabele se fac pastă dacă le strângem între degete. Aș vrea să îți spun cât durează fierberea, dar adevărul este că totul depinde de năutul pe care l-ai cumpărat. La fel ca în cazul fasolei, timpul de gătire variază în funcție de calitatea și vârsta boabelor.
Scurge năutul. Fie că ai fiert năutul acasa, sau ai cumpărat conserve de năut, surge apa într-un recipient și ai grijă să nu o arunci. Vom avea nevoie de ea pentru a crea cel mai delicios humus. Dacă ai fiert năutul acasă, așteaptă să se răcească.
Mixează. Adaugă toate ingredientele într-un blender și începe să mixezi. Ține câteva cuburi de gheață lângă tine și pune câte unul pe parcurs pentru a păstra temperatura scăzută.
Pont: dacă alegi să fierbi năutul, ai grijă să fie bine bine fiert – asta îți va ușura mult munca și te va ajuta, mai ales dacă nu ai un blender de putere mare. Năutul este fiert bine atunci când se face pastă dacă strângi o boabă între degete.
Pont: dacă fierbi năutul acasă, nu îți face griji dacă mai rămâne în plus. Poți face un snack delicios la cuptor din năutul fiert. Doar condimentezi boabele cu sare și piper (dacă îți place poți pune și chimen măcinat și fulgi de chilli), îl stropești bine bine cu ulei de măsline și îl dai la cuptor la 200 de grade pe o hârtie de copt până este rumen. Ai o gustare super sănătoasă pe care îl poți ronțăi oricând vrei.
Variații ale rețetei Humus
La magazin, dar și în restaurante găsim din ce în ce mai des diverse variații ale rețetei clasice de humus, care sunt, de asemenea, delicioase. De la humusul roz până la cel cu ardei copți, iată favoritele mele:
Pune mai multe condimente! Poți folosi un amestec oriental de condimente sau unul berber pentru un plus de aromă.
Adaugă ardei copți. Dacă îți dorești un humus cu arome mai profunde, folosește un ardei roșu copt și decojit, 50 de grame de migdale și 2 grame (jumătate de linguriță) de paprika afumată.
Humus verde. Amestecă humusul în blender împreună cu 1/2 cană de pătrunjel proaspăt, coriandru sau busuioc, sau o mână de spanac proaspăt.
Humus roz. Îmbogățește humusul cu sfeclă pentru a crea cel mai vesel sos.
Pont: atunci când cumperi amestec de condimente, ai mare grijă să nu conțină sare. Eu nu cumpăr niciodată amestecuri de condimente care au sare, deoarece, mult prea des, sarea este adăugată în proporție foarte mare în detrimentul condimentelor. Un amestec fără sare va costa mai mult, dar te vei bucura de aroma corectă a condimentelor.
Recomandări pentru depozitare
Humusul se păstrează foarte bine la frigider dacă ai grijă să îl trasferi într-un recipient care se închide ermetic. În plus, este deosebit de versatil, așa că îl poți folosi într-un wrap a doua zi pentru un prânz delicios la muncă, sau îl poți combina pentru cina de a doua zi cu câteva cubulețe de carne de vită sau de berbecut pentru un delicios humus cu carne.
În frigider: poți păstra humusul în frigider timp de 3-4 zile.
În congelator: poți congela humusul (ai grijă să nu aibă niciun topping) într-un recipient ermetic. Va fi bun pentru consum timp de 2 luni. Cu toate acestea, părerea mea este că se pierde din savoarea unui humus proaspăt, deci, mai bine, dacă nu ai timp și vrei să ai humus rapid, prepară-l folosind conserve de năut. În câteva minute vei avea un humus bogat în arome gata să fie înfulecat cu lipie proaspătă sau felii de legume crocante.
Printeaza
Rețetă humus
- Timp Total: 70 minute
- Servire: 4 – 6 porții 1x
Descriere
Acest humus sănătos, făcut în casă, este foarte ușor și are un gust mai bun decât orice produs cumpărat din magazin. Vezi lista de ingrediente și metoda prin care poți face humus clasic acasă.
Ingrediente
850 grame de năut fiert și scurs (sau două conserve de năut)
50 ml lichid de năut, sau mai mult, după cum este necesar
100 ml tahini
55 ml ulei de măsline
1 lămâie stoarsă
2 căței de usturoi
1 linguriță de chimen
jumătate de linguriță de sare
un vârf de linguriță de piper
gheață
Pentru topping
ulei de măsline extravirgin
paprika
pătrunjel proaspăt tocat
Instructiuni
- Adăugă toate ingredientele într-un blender, sau într-un robot de bucătărie. Dacă nu ai unul, atunci pune toate ingredientele într-un bol și pasează-le folosind un mixer vertical, de mână.
- Suplimentează cu zeamă de năut după cum este necesar și adaugă câte un cub de gheață pe parcurs.
- Pune humusul într-un bol și decorează-l cu ulei de măsline, paprika, și pătrunjel proaspăt.
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gătire: 60 minute
- Categorie: Aperitiv
- Bucătărie: Libaneză
0 Comentarii