Adevărul este că denumirea este ceva mai pompoasă decât preparatul final. La noi acasă, s-a solicitat vehement ca acest ragù din cârnați italieni cu polenta cremoasă să fie musai însoțit de brânză veche de oaie că „oare ce mămăligă este aceea fără brânză veche, românească?”
Mămăliga preparată în acest mod este destul de departe atât ca gust, dar și din punctul de vedere al consistenței de mămăliga noastră, românească. Este gătită cu destul de multe ingrediente pe lângă mălai și apă iar preparatul final aduce mai degrabă cu un piure, decât cu o mămăligă, așa cum suntem noi obișnuiți cu ea.
Ragù-ul din cârnat, poartă această denumire ca urmare a modalității de preparare – este gătit la foc mic, asemenea unui ragù alla bolognese, pentru a scoate în evidență la superlativ aromele acestui sos.
Ingrediente ragù din cârnat italian cu polenta cremoasă
Pentru ragù
- Cârnați italieni proaspeți. Eu am folosit cârnați italieni pentru a prepara această rețetă. Sunt oarecum asemănători cu cârnații noștri, însă condimentele folosite sunt ușor diferite – cu note de semințe de fenicul și rozmarin. Poți înlocui cu succes cârnatul italian cu unul românesc, gros, clasic, fără boia.
- Suc de roșii și pastă de roșii. Am folosit o passata din roșii cherry pe care o ador. Îți recomand și ție să cauți în supermarketuri passata din roșii cherry pentru că este mult mai dulce și aromată.
- Vin alb sau roșu. Vinul se folosește pentru a glasa tigaia sau oala în care preparăm ragu-ul.
- Morcov și ceapă. Pe lângă carne și passata am folosit un morcov și o ceapă destul de mare pentru a oferi mai multă aromă acestui ragù.
- Sare, piper & cuișoare. Da, cuișoare! Nu știu dacă știai, nici eu nu am remarcat, dar ketchup-ul conține cuișoare. Primind această informație de la prietena mea chiar înainte de a face acest ragù, am zis ca e musai să incerc combinația de roșii cu cuișoare și s-a dovedit un real succes!
Pentru polenta cremoasă
- Mălai. Poți folosi mălai normal, dar și mălai rapid. Este adevărat că mălaiul normal este mult, mult mai gustos, iar mămăliga este tare savuroasă, însă dacă ești pe grabă și cel rapid va da rezultate foarte bune, mai ales că această polenta va fi îmbogățită cu o mulțime de alte ingrediente.
- Lapte & supă. Mălaiul se fierbe în părți egale de supă de legume sau carne și lapte.
- Mozzarela rasă. Brânza îmbogățește această polenta într-un mod absolut superb. Este atât de cremoasă și delicioasă încât o poți mânca pur și simplu. Atât de bună este!
- Smântână lichidă grasă. Se adaugă și puțină smântână pe parcursul gătirii, până la consistența preferată.
- Unt. Probabil trebuia să menționez că acesta nu este un preparat dietetic. Din păcate nu este, dar este atât de bun, încât din când în când chiar merită excesul de grăsimi.
De ce îmi place această rețetă de ragù din cârnat italian cu polenta cremoasă
Este economică – vremurile sunt dificile pentru mulți oameni și această rețetă este foarte economică. Cârnații sunt de obicei foarte ieftini, iar celelalte ingrediente sunt de asemenea ieftine, sau cele mai costisitoare, precum mozzarella sunt utilizate în cantități mici.
Este versatilă – sosul ragù cu cârnați este foarte simplu de preparat și îl poți ajusta cât de mult dorești în funcție de ce ai în frigider. Dacă ai roșii tocate și nu ai passata, este perfect în regulă, le poți folosi pe acelea. Dacă nu ai morcov, îl poți omite sau îl poți înlocui cu jumătate de ardei gras roșu tocat cubulețe.
Nu conține gluten – tot ce trebuie să faci pentru a te asigura că acest preparat nu conține gluten este să cumperi cârnați fără gluten. Nu întotdeauna cârnații conțin gluten, însă pot conține și este bine să verifici eticheta.
Poate fi pregătită în avans – orice ragù se pretează minunat la a fi pregătit în avans. Poți face sosul pentru cină, iar a doua zi poți fierbe o porție de paste care vor merge de minune cu sosul ragu. Se depozitează în frigider timp de până la 3 zile.
Cum se mai poate servi ragu din carnați italieni?

Ideea de cârnați a rezonat foarte bine în mintea mea cu polenta. Însă, dacă mămăliga nu este pe gustul tău, poți servi acest ragu alături de:
Paste de tot felul. De la pappardelle și până la linguine și de la fettuccine și până la penne, ragu este un sos minunat care merge bine alături de multe tipuri de paste.
Lasagna. Dacă ți-a rămas ragu, sau pur și simplu preferi un alt tip de preparat, lasagna este o idee minunată.
Couscous. Nu este tocmai tradițional, însă orice ragu poate fi servit alături de couscous. Este o idee minunată mai ales dacă îți rămâne ragu și dorești să îl mănânci a doua zi la prânz.
Salată verde. Nu este absolut nimic să te bucuri de un sos ragu exact așa cum este el. Alături de o felie de pâine bună și o salată simplă, este la fel de bun ca în orice altă combinație.
Printeaza
Ragù din cârnat italian cu polenta cremoasă
- Timp Total: 2 ore 40 minute
- Servire: 4 porții 1x
Ingrediente
Pentru ragù
500 de grame de cârnați italieni
100 de grame de ceapă tocată
100 de grame de morcov tocat mărunt
150 ml de suc de roșii cherry / passata
15 grame de pastă de roșii
350–500 de ml de apă sau supă
20 ml de vin alb
1 lingură de ulei
2 cuișoare
1 linguriță de sare (în funcție de cât de sărați sunt cârnații)
½ linguriță de piper
Parmezan pentru servire
Pentru polenta
215 grame de mălai
500 de ml de lapte
500 de ml de supă
100 de grame de mozzarella
20 de grame de unt
20–40 de ml de smântână lichidă
Sare
Instructiuni
- Se toacă ceapa și morcovul cubulețe mărunte.
- Se pun într-o tigaie împreună cu o lingură de ulei și se sotează la foc mic timp de 5-7 minute.
- În acest timp desfacem membrana cârnaților, o dăm de-o parte și păstrăm doar carnea.
- Adăungăm carnea de cârnați în tigaie împreună cu legumele și o mărunțim bine cu o spatulă din lemn. Le gătim împreună până când carnea începe să se rumenească ușor.
- Glasăm tigaia cu vin alb și așteptăm să se evapore complet.
- Adăugăm passata de roșii, pasta de roșii, cuișoarele și piperul. Amestecăm bine și mai mărunțim carnea, dacă este nevoie.
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gătire: 2 ore 30 minute
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Internațională
0 Comentarii