Ragù din cârnați italieni cu polenta cremoasă

Ești în căutarea unei mese de seară delicioase și ușor de preparat? Reinterpretăm mămăliguța cu sos ragu din cârnați italienești pentru o experiență culinară irezistibilă.

Ragù din cârnat italian cu polenta cremoasă

Adevărul este că denumirea este ceva mai pompoasă decât preparatul final. La noi acasă, s-a solicitat vehement ca acest ragù din cârnați italieni cu polenta cremoasă să fie musai însoțit de brânză veche de oaie că „oare ce mămăligă este aceea fără brânză veche, românească?”

Mămăliga preparată în acest mod este destul de departe atât ca gust, dar și din punctul de vedere al consistenței de mămăliga noastră, românească. Este gătită cu destul de multe ingrediente pe lângă mălai și apă iar preparatul final aduce mai degrabă cu un piure, decât cu o mămăligă, așa cum suntem noi obișnuiți cu ea. 

Ragù-ul din cârnat, poartă această denumire ca urmare a modalității de preparare – este gătit la foc mic, asemenea unui ragù alla bolognese, pentru a scoate în evidență la superlativ aromele acestui sos. 

Ingrediente ragù din cârnat italian cu polenta cremoasă

Pentru ragù

  • Cârnați italieni proaspeți. Eu am folosit cârnați italieni pentru a prepara această rețetă. Sunt oarecum asemănători cu cârnații noștri, însă condimentele folosite sunt ușor diferite – cu note de semințe de fenicul și rozmarin. Poți înlocui cu succes cârnatul italian cu unul românesc, gros, clasic, fără boia. 
  • Suc de roșii și pastă de roșii. Am folosit o passata din roșii cherry pe care o ador. Îți recomand și ție să cauți în supermarketuri passata din roșii cherry pentru că este mult mai dulce și aromată.
  • Vin alb sau roșu. Vinul se folosește pentru a glasa tigaia sau oala în care preparăm ragu-ul. 
  • Morcov și ceapă. Pe lângă carne și passata am folosit un morcov și o ceapă destul de mare pentru a oferi mai multă aromă acestui ragù. 
  • Sare, piper & cuișoare. Da, cuișoare! Nu știu dacă știai, nici eu nu am remarcat, dar ketchup-ul conține cuișoare. Primind această informație de la prietena mea chiar înainte de a face acest ragù, am zis ca e musai să incerc combinația de roșii cu cuișoare și s-a dovedit un real succes! 

Pentru polenta cremoasă

  • Mălai. Poți folosi mălai normal, dar și mălai rapid. Este adevărat că mălaiul normal este mult, mult mai gustos, iar mămăliga este tare savuroasă, însă dacă ești pe grabă și cel rapid va da rezultate foarte bune, mai ales că această polenta va fi îmbogățită cu o mulțime de alte ingrediente. 
  • Lapte & supă. Mălaiul se fierbe în părți egale de supă de legume sau carne și lapte. 
  • Mozzarela rasă. Brânza îmbogățește această polenta într-un mod absolut superb. Este atât de cremoasă și delicioasă încât o poți mânca pur și simplu. Atât de bună este!
  • Smântână lichidă grasă. Se adaugă și puțină smântână pe parcursul gătirii, până la consistența preferată. 
  • Unt. Probabil trebuia să menționez că acesta nu este un preparat dietetic. Din păcate nu este, dar este atât de bun, încât din când în când chiar merită excesul de grăsimi. 

De ce îmi place această rețetă de ragù din cârnat italian cu polenta cremoasă

Este economică – vremurile sunt dificile pentru mulți oameni și această rețetă este foarte economică. Cârnații sunt de obicei foarte ieftini, iar celelalte ingrediente sunt de asemenea ieftine, sau cele mai costisitoare, precum mozzarella sunt utilizate în cantități mici. 

Este versatilă – sosul ragù cu cârnați este foarte simplu de preparat și îl poți ajusta cât de mult dorești în funcție de ce ai în frigider. Dacă ai roșii tocate și nu ai passata, este perfect în regulă, le poți folosi pe acelea. Dacă nu ai morcov, îl poți omite sau îl poți înlocui cu jumătate de ardei gras roșu tocat cubulețe. 

Nu conține gluten – tot ce trebuie să faci pentru a te asigura că acest preparat nu conține gluten este să cumperi cârnați fără gluten. Nu întotdeauna cârnații conțin gluten, însă pot conține și este bine să verifici eticheta. 

Poate fi pregătită în avans – orice ragù se pretează minunat la a fi pregătit în avans. Poți face sosul pentru cină, iar a doua zi poți fierbe o porție de paste care vor merge de minune cu sosul ragu. Se depozitează în frigider timp de până la 3 zile.

Cum se mai poate servi ragu din carnați italieni?

mamaliga cu ragu din carnati italieni

Ideea de cârnați a rezonat foarte bine în mintea mea cu polenta. Însă, dacă mămăliga nu este pe gustul tău, poți servi acest ragu alături de: 

Paste de tot felul. De la pappardelle și până la linguine și de la fettuccine și până la penne, ragu este un sos minunat care merge bine alături de multe tipuri de paste. 

Lasagna. Dacă ți-a rămas ragu, sau pur și simplu preferi un alt tip de preparat, lasagna este o idee minunată. 

Couscous. Nu este tocmai tradițional, însă orice ragu poate fi servit alături de couscous. Este o idee minunată mai ales dacă îți rămâne ragu și dorești să îl mănânci a doua zi la prânz. 

Salată verde. Nu este absolut nimic să te bucuri de un sos ragu exact așa cum este el. Alături de o felie de pâine bună și o salată simplă, este la fel de bun ca în orice altă combinație. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Reteta ragù din cârnat italian cu polenta cremoasă

Ragù din cârnat italian cu polenta cremoasă


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 2 ore 40 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Ingrediente

Scaleaza

Pentru ragù

500 de grame de cârnați italieni

100 de grame de ceapă tocată

100 de grame de morcov tocat mărunt

150 ml de suc de roșii cherry / passata

15 grame de pastă de roșii

350500 de ml de apă sau supă

20 ml de vin alb

1 lingură de ulei

2 cuișoare

1 linguriță de sare (în funcție de cât de sărați sunt cârnații)

½ linguriță de piper

Parmezan pentru servire

Pentru polenta

215 grame de mălai

500 de ml de lapte

500 de ml de supă

100 de grame de mozzarella

20 de grame de unt

2040 de ml de smântână lichidă

Sare


Instructiuni

  1. Se toacă ceapa și morcovul cubulețe mărunte.
  2. Se pun într-o tigaie împreună cu o lingură de ulei și se sotează la foc mic timp de 5-7 minute.
  3. În acest timp desfacem membrana cârnaților, o dăm de-o parte și păstrăm doar carnea.
  4. Adăungăm carnea de cârnați în tigaie împreună cu legumele și o mărunțim bine cu o spatulă din lemn. Le gătim împreună până când carnea începe să se rumenească ușor.
  5. Glasăm tigaia cu vin alb și așteptăm să se evapore complet.
  6. Adăugăm passata de roșii, pasta de roșii, cuișoarele și piperul. Amestecăm bine și mai mărunțim carnea, dacă este nevoie.
  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de gătire: 2 ore 30 minute
  • Categorie: Cină
  • Bucătărie: Internațională
Categorii: Cină | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.