Pulled Pork

Pulled pork este un preparat american pe care îl găsim adesea în meniurile restaurantelor alături de burgeri și coaste la grătar. Eu îți propun o rețetă simplă și delicioasă prin care vei obține un pulled pork fraged, suculent și extraordinar de aromat, cu minimum de efort.

Carnea de porc gătită încet, după ce a fost marinată o zi întreagă este, probabil, unul dintre cele mai delicioase și decadente lucruri care pot exista. Cu bucata de carne potrivită și cu o preparare corectă, poți obține un pulled pork demențial, care poate fi servit ca atare, alături de o salată coleslaw și pâine proaspătă, într-un sandwich demn de cel mai renumit street-food din Texas, dau îl poți folosi pentru o porție de tacos, în salate, sau într-un burger. 

Nu degeaba la noi cea mai bună pasăre e porcul. Ne place carnea de porc și mâncăm cantități impresionante (noi românii, da!). Pentru că ne place atât de mult, poate a venit timpul să ne uităm și în alte bucătării dincolo de micii, cârnații și ceafa la grătar tradiționale să vedem ce mai fac și alte popoare delicios cu minunata pasăre numită porc. Eu am ales să pornesc în această călătorie cu rețeta de pulled pork de inspirație americană. 

Rețeta în sine nu este vreo filosofie extraordinară. Este important să folosești condimente de bună calitate, să dai suficient timp cărnii să se marineze și să ai răbdare să se gătească lent timp de mai multe ore până se frăgezește. Timpul de preparare este unul îndelungat, dar este firesc pentru orice carne voluminoasă pe care dorești să o transformi într-un preparat delicios, care ți se topește în gură. 

Ingrediente pulled pork

  • Ceafă de porc. Vei avea nevoie de o bucată generoasă de ceafă pe care o vei marina și găti întreagă. Alege o carne proaspătă, de bună calitate, astfel și friptura ta va fi mai delicioasă. 
  • Condimente. Vei avea nevoie de un mix de condimente uscate: cimbru, piper, sare, zahăr brun, boia afumată, oregano, pudră de usturoi și chilli. 
  • Bere. Ceafa se gătește lent în bere brună, ceea ce va crea un minunat sos care va îmbrăca cu arome preparatul final. 

Metodă de preprarare pulled pork

Amestecă toate condimentele într-un castronel pentru a putea să le distribui uniform pe toată suprafața bucății de carne. 

Așează carnea pe un tocător, sau o suprafață curată și tamponează-o cu un șervet de hârtie. Începe să pui condimentele și freacă ușor cu mâinile carnea până când acestea sunt distribuite uniform. 

Împachetează bucata de carne în folie alimentară cât mai compact posibil, astfel încât să nu curgă lichid, iar carnea să nu aibă deloc contact cu aerul. Dă totul la frigider peste noapte sau pentru 24 de ore. 

Când carnea este marinată, scoate-o din frigider și lasă-o să ajungă la temperatura camerei timp de 15-20 de minute. 

Încălzește cuptorul la 150 de grade și toacă ceapa cubulețe.

Într-o oală cu capac, sau un vas adânc pretabil și pentru aragaz și pentru cuptor, pune o lingură de ulei și ceapa tocată cubulețe. 

Călește ceapa timp de 2 minute la foc mic-mediu, iar apoi adaugă carnea. Este important să sigilezi bucata de carne înainte de a o da la cuptor pentru a te asigura că toate sucurile vor rămâne în interior. 

Rumenește bucata de carne pe toate părțile. Cam 2 minute pe fiecare parte este suficient. 

Gătirea cărnii de porc pentru pulled pork

Toarnă 250 de ml de bere în oală, pune capacul, și dă totul la cuptor pentru 3 ore. 

Verifică friptura după primele 90 de minute pentru a vedea dacă este suficient lichid în oală. Dacă sosul a scăzut prea mult, mai adaugă 50 de ml de bere. 

Gătirea cărnii de porc pentru pulled pork

După 3 ore, scoate carnea din cuptor și lasa-o sa se odihnească 15-20 de minute înainte de a o transforma în delicioasele fâșii de pulled pork. 

Cu 2 furculițe începe să desparți carnea mai întâi în bucăți mai mari și apoi în fâșii din ce în ce mai mici, până când ai destrămat-o complet. 

Gătirea cărnii de porc pentru pulled pork

Carnea astfel obținută se servește într-un sandwich sau burger, cu salată coleslaw. Alternativ, o poți integra în salata ta preferată sau într-o delicioasă porție de tacos. 

Gătirea cărnii de porc pentru pulled pork

Marinarea uscată pentru pulled pork

  • Procedeul de marinare a cărnii pentru pulled pork este unul uscat. Așadar, nu vom folosi niciun fel de lichid, ci doar condimente uscate pe care le vom distribui uniform pe întreaga suprafață a bucății de carne. 
  • Este foarte important în procesul de marinare uscată să învelești carnea cât mai bine posibil în folie alimentară pentru a nu permite aerului să ia contact cu carnea. 
  • Timpul de marinare este unul îndelungat – de minim 12 ore – și nu îți recomand să sari peste acest pas. În acest răstimp carnea se aromează și se frăgezește. 

Gătirea cărnii de porc pentru pulled pork

  • Carnea se gătește la temperatură scăzută timp de multe ore pentru a atinge o temperatură internă mai mare decât a unei fripturi obișnuite. Acest lucru este important, pentru că altfel nu vei putea obține acele fâșii fragede de pulled pork. 
  • Timpul de gătire este de aproximativ 2 ore pe kilogram, însă acest lucru depinde foarte mult și de bucata de carne pe care ai ales-o (cât de fragedă este ea). Eu am folosit o bucată de 1 kilogram iar timpul de gătire a fost de 3 ore. 
  • Dacă ai un termometru pentru a măsura temperatura internă a cărnii, este bine să știi că temperatura corectă pentru pulled pork este de 88-90 de grade Celsius la momentul în care o scoți din cuptor. Această temperatură este ceva mai ridicată decât în cazul unei fripturi de porc normale, însă este ceea ce permite colagenului să se descompună, iar nouă să obținem acele fâșii de carne suculente și tare savuroase. 

Ce bucată de carne se folosește pentru pulled pork

Tradițional, americanii folosesc ceea ce se numește pork butt. Această bucată este asimilată, în măcelărille autohtone, cu ceafa de porc. Nu îți recomand să alegi altă bucată de carne pentru că va fi fie prea grasă, fie prea slabă pentru a putea obține fâșiile de pulled pork. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
reteta pilled pork

Rețetă Pulled Pork


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 3 ore 25 minute
  • Servire: 6 porții 1x

Descriere

Pulled pork fraged și suculent, cu un efort minim. Află cum să gătești carnea de porc lent, după o marinare îndelungată, și cum să transformi acest preparat într-un deliciu culinar, fie că îl servești într-un sandwich, într-o salată sau într-un burger.


Ingrediente

Scaleaza

Pentru marinare

1kg de ceafă de porc (bucată întreagă)

11/2 lingurițe de sare

1 linguriță de piper

¼ linguriță de fulgi de chilli

1 linguriță de boia afumată

½ linguriță de cimbru

½ linguriță de organo

½ linguriță de boia dulce

½ linguriță de usturoi granulat sau praf

1 lingură de zahăr brun

Pentru pulled pork

Ceafa de porc marinată

250 de ml de bere

1 ceapă

1 lingură de ulei


Instructiuni

  1. Amestecă toate condimentele într-un castronel pentru a putea să le distribui uniform pe toată suprafața bucății de carne.
  2. Așează carnea pe un tocător, sau o suprafață curată și tamponează-o cu un șervet de hârtie. Începe să pui condimentele și freacă ușor cu mâinile carnea până când acestea sunt distribuite uniform.
  3. Împachetează bucata de carne în folie alimentară cât mai compact posibil, astfel încât să nu curgă lichid, iar carnea să nu aibă deloc contact cu aerul. Dă totul la frigider peste noapte sau pentru 24 de ore.
  4. Când carnea este marinată, scoate-o din frigider și lasă-o să ajungă la temperatura camerei timp de 15-20 de minute.
  5. Încălzește cuptorul la 150 de grade și toacă ceapa cubulețe.
  6. Într-o oală cu capac, sau un vas adânc pretabil și pentru aragaz și pentru cuptor, pune o lingură de ulei și ceapa tocată cubulețe.
  7. Călește ceapa timp de 2 minute la foc mic-mediu, iar apoi adaugă carnea. Este important să sigilezi bucata de carne înainte de a o da la cuptor pentru a te asigura că toate sucurile vor rămâne în interior.
  8. Rumenește bucata de carne pe toate părțile. Cam 2 minute pe fiecare parte este suficient.
  9. Toarnă 250 de ml de bere în oală, pune capacul, și dă totul la cuptor pentru 3 ore.
  10. Verifică friptura după primele 90 de minute pentru a vedea dacă este suficient lichid în oală. Dacă sosul a scăzut prea mult, mai adaugă 50 de ml de bere.
  11. După 3 ore, scoate carnea din cuptor și lasa-o sa se odihnească 15-20 de minute înainte de a o transforma în delicioasele fâșii de pulled pork.
  12. Cu 2 furculițe începe să desparți carnea mai întâi în bucăți mai mari și apoi în fâșii din ce în ce mai mici, până când ai destrămat-o complet.
  13. Carnea astfel obținută se servește într-un sandwich sau burger, cu salată coleslaw. Alternativ, o poți integra în salata ta preferată sau într-o delicioasă porție de tacos.
  • Timp de preparare: 25 minute
  • Timp de marinare: 24 ore
  • Timp de gătire: 3 ore
  • Categorie: Cină
Categorii: Cină

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.