Puiul grecesc la tavă este o masă completă, cu pulpe de pui suculente cuibărite în jurul unor legume vibrante și caramelizate. Trebuie doar să le dai puțin la cuptor și vei avea o cină pe cinste, gata de servit!
Aceasta este una dintre rețetele mele de pui preferate. Este combinația perfectă între legumele strălucitoare de vară și pulpele de pui suculente și aurii. Dar cea mai bună parte este că totul este scăldat în cele mai bune arome grecești. Mă refer la oregano, cimbru, usturoi, lămâie zemoasă și, bineînțeles, măsline și brânză feta.
Se prepară rapid și operațiunea de curățare este minimă, ceea ce face din această rețetă o idee ideală pentru o cină din timpul săptămânii. Este o explozie de arome și o surpriză absolută de la prima înghițitură.
Ingrediente pui grecesc la tavă
Ceea ce caracterizează cu adevărat această rețetă este marinada grecească pentru pui, vioaie și îndrăzneață. Oferă o explozie de arome unei cine altfel banale. Iată de ce vei avea nevoie pentru a crea acest preparat simplu.
- Pulpe de pui: Pulpele de pui cu os și cu piele sunt cele mai bune pentru o carne super suculentă și fragedă.
- Legume: Eu folosesc o combinație de dovlecei, ardei gras, ceapă roșie și roșii.
- Ierburi uscate: Amestecul de oregano și cimbru sunt arome clasice folosite în mâncărurile grecești.
- Lămâie, ulei de măsline și muștar Dijon: Acest trio stă la baza vibrantă și îndrăzneață pentru marinada de pui.
- Măsline și brânză Feta: Nu este o rețetă grecească fără măsline și feta cremoasă!
- Ierburi proaspete: Un strop de pătrunjel adaugă un plus de savoare fresh și mai multă culoare.
Cum se prepară puiul grecesc la tavă

În primul rând vei face marinada. Uleiul de măsline, usturoiul zdrobit, ierburile uscate, sucul de lămâie și muștarul de Dijon vor merge împreună într-un castron încăpător. În această marinadă adăugăm pulpele de pui și le acoperim pe fiecare cât mai bine. Vor sta la marinat 20 de minute.
În timpul în care puiul se marinează, tocăm legumele. Ardeiul, ceapa și dovlecelul le vom toca grosier, astfel încât să își păstreze integritatea în timpul coacerii. Nu tăia dovleceii în felii mai subțiri de 1 cm.
Preîncălzim cuptorul la 210 grade și aranjăm legumele într-o tavă încăpătoare. Le stropim cu ulei de măsline și le asezonăm cu sare și piper. Printre legume facem loc pulpelor de pui marinate. Marinada care rămâne o turnăm uniform peste legume și pulpele de pui.
Dăm totul la cuptor pentru 35 de minute. După acest timp, adăugăm măslinele și brânza feta sfărâmată. Dacă îți plac legumele mai fresh, în acest moment mai poți adăuga câteva roșii și felii de dovlecel, care vor rămâne mai crocante. Lăsăm totul la cuptor încă 15 minute.
La final garnisim cu pătrunjel proaspăt. Puiul se servește alături de orez basmati. Îți recomand neapărat combinația cu orez în detrimentul altei garnituri.
Printeaza
Rețetă pui grecesc la tavă
- Timp Total: 1 ora 15 minute
- Servire: 4 – 6 porții 1x
Descriere
Această rețetă de pui grecesc la tavă adună cele mai bune arome ale verii într-un preparat simplu și rapid, care îți va aminti, negreșit de soarele puternic al Greciei și de aromele sale irezistibile.
Ingrediente
6 pulpe superioare de pui
Sucul de la o lămâie
3–4 căței de usturoi zdrobiți
70 de ml de ulei de măsline
11/2 linguriță de oregano uscat
1 linguriță de cimbru uscat
1 linguriță de muștar
1 ardei gras mare
1 ardei capia
1 dovlecel mare, tăiat în jumătate și apoi în felii groase
250 de grame de roșii cherry
1 ceapă roșie mare sau 2 mici, tăiate în sferturi
200 de grame de măsline Kalamata sau Kalamon
100 de grame de brânză feta
20 de grame de pătrunjel proaspăt
Instructiuni
- În primul rând vei face marinada. Uleiul de măsline, usturoiul zdrobit, ierburile uscate, sucul de lămâie și muștarul de Dijon vor merge împreună într-un castron încăpător. În această marinadă adăugăm pulpele de pui și le acoperim pe fiecare cât mai bine. Vor sta la marinat 20 de minute.
- În timpul în care puiul se marinează, tocăm legumele. Ardeiul, ceapa și dovlecelul le vom toca grosier, astfel încât să își păstreze integritatea în timpul coacerii. Nu tăia dovleceii în felii mai subțiri de 1 cm.
- Preîncălzim cuptorul la 210 grade și aranjăm legumele într-o tavă încăpătoare. Le stropim cu ulei de măsline și le asezonăm cu sare și piper. Printre legume facem loc pulpelor de pui marinate. Marinada care rămâne o turnăm uniform peste legume și pulpele de pui.
- Dăm totul la cuptor pentru 35 de minute. După acest timp, adăugăm măslinele și brânza feta sfărâmată. Dacă îți plac legumele mai fresh, în acest moment mai poți adăuga câteva roșii și felii de dovlecel, care vor rămâne mai crocante. Lăsăm totul la cuptor încă 15-20 minute, sau până când puiul este rumen și bine pătruns.
- La final garnisim cu pătrunjel proaspăt. Puiul se servește alături de orez basmati. Îți recomand neapărat combinația cu orez în detrimentul altei garnituri.
Note
Fiecare cuptor este diferit. Așa că urmărește modul în care se gătește puiul, iar dacă ți se pare că se rumenește prea rapid, mută tava o treaptă mai jos, sau modifică setările cuptorului pentru căldură inferioară. Viceversa, dacă puiul nu este suficient de rumen, pornește funcția de grill la finalul coacerii.
Poți depozita preparatul într-o caserolă, în frigider, pentru 3 zile.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 55 minute
- Categorie: Cină, Prânz
- Bucătărie: Grecească
0 Comentarii