Puiul nu este o carne deloc pretențioasă. În timp ce poți lucra destul de ușor cu ea și o poți integra cu succes în preparate de la cele mai tradiționale și până la cele asiatice, are marele dezavantaj de a fi destul de plictisitoare dacă nu este însoțită de condimentele potrivite sau de un sos bogat. Părerea mea, cel puțin.
Ciulamaua era felul meu de mâncare preferat la grădiniță (alături de gogoși). Dumnezeule, nu știu ce făceau și cum făceau ciulamaua aceea, dar era divină. Și eu eram incredibil de mofturoasă, deci chiar sunt ferm convinsă era excepțională. Ciulamaua a rămas, în continuare, un preparat care îmi amintește cu drag de copilărie, însă o prepar doar dacă fac supă de pasăre și doar dacă am o pasăre de țară pentru că altfel mi se pare, invariabil, că îi lipsește ceva.
Așadar, ori de câte ori mi-e o poftă nebună de ciulama, dar nu am la dispoziție decât puii din comerț, prepar acest pui cu smântână, care este mai puțin dependent de aroma cărnii, construindu-și savoarea pe baza sosului de smântână.
Așadar, acesta este un preparat foarte, foarte simplu, se gătește relativ repede și este bogat, delicios, mai ales alături de o mămăligă fierbinte.
Ingrediente pui cu smântână
- Pulpe de pui superioare cu os. Prefer să folosesc carnea cu os pentru că, și așa, puiul din comerț abia mai are vreun gust, măcar osul să mai dea un strop de savoare preparatului. Partea bună este că se gătește repede.
- Smântână lichidă sau cremă de gătit. Pentru sos, vei avea nevoie de smântână lichidă sau o cremă de gătit.
- Muștar. Sosul va conține, pentru mai multă aromă și muștar.
- Condimente. Vei avea nevoie, desigur, de sare și piper. Pe lângă acestea vei avea nevoie de nucșoară, cimbru și foi de dafin. Nucșoara complimentează foarte bine sosurile albe.
- Ceapă. Vei avea nevoie de ceapă tăiată julien, relativ grosier.
Cum se prepară puiul cu smântână
Se pune o lingură de ulei într-o tigaie și se încinge. Se așează pulpele de pui cu pielea în jos și se rumenesc. Se condimentează cu sare, piper și cimbru și se întorc pe partea cealată. Se condimentează din nou, și partea cu pielea.
Adăugăm ceapa tăiată julien și o lăsăm să se rumenească ușor la foc mic, împreună cu pulpele, aproximativ 5-6 minute, amestecând frecvent.
Adăugăm apă în tigaie, suficientă cât să ajungă la ⅔ din înălțimea pulpelor. Mișorăm flacăra cât de mult posibil. Potrivim cu puțină sare și piper, adăugăm o foaie de dafin și acoperim tigaia.
Lăsăm pulpele să fiarbă la foc mic 50 de minute. În acest moment apa s-a evaporat aproape complet și a mai rămas doar un sos destul de dens.
Facem un sos din 250 de ml de smântână lichidă, jumătate de lingură de muștar, ¼ linguriță de nucșoară, ¼ linguriță de sare și un praf de piper. Amestecăm până la omogenizare și turnăm sosul în tigaia cu puiul.
Amestecăm bine de tot, astfel încât sosul de smântână să se omogenizeze cu sosul din tigaie. Mai lăsăm să fiarbă la foc mic, acoperit, încă 4-5 minute.
Asezonăm cu pătrunjel și mărar și servim puiul cald, alături de o mămăligă cinstită.
Printeaza
Rețetă pui cu smântână
- Timp Total: 1 ora și 5 minute
- Servire: 4 porții 1x
Descriere
Această rețetă de pui cu smântână este simplă, delicioasă și, așa cum îmi place mie, se gătește într-o singură tigaie și am tare puține vase de spălat la final!
Ingrediente
600 de grame de pulpe de pui
250 de ml de smântână lichidă
½ lingură de muștar
1 ceapă (100 de grame)
2 foi de dafin
¼ lingurita de nucșoară
1 linguriță de cimbru
Sare
Piper
Instructiuni
- Se pune o lingură de ulei într-o tigaie și se încinge. Se așează pulpele de pui cu pielea în jos și se rumenesc. Se condimentează cu sare, piper și cimbru și se întorc pe partea cealată. Se condimentează din nou, și partea cu pielea.
- Adăugăm ceapa tăiată julien și o lăsăm să se rumenească ușor la foc mic, împreună cu pulpele, aproximativ 5-6 minute, amestecând frecvent.
- Adăugăm apă în tigaie, suficientă cât să ajungă la ⅔ din înălțimea pulpelor. Mișorăm flacăra cât de mult posibil. Potrivim cu puțină sare și piper, adăugăm o foaie de dafin și acoperim tigaia.
- Lăsăm pulpele să fiarbă la foc mic 50-55 de minute. În acest moment apa s-a evaporat aproape complet și a mai rămas doar un sos destul de dens.
- Facem un sos din 250 de ml de smântână lichidă, jumătate de lingură de muștar, ¼ linguriță de nucșoară, ¼ linguriță de sare și un praf de piper. Amestecăm până la omogenizare și turnăm sosul în tigaia cu puiul.
- Amestecăm bine de tot, astfel încât sosul de smântână să se omogenizeze cu sosul din tigaie. Mai lăsăm să fiarbă la foc mic, acoperit, încă 4-5 minute.
- Asezonăm cu pătrunjel și mărar și servim puiul cald, alături de o mămăligă cinstită.
- Timp de preparare: 5 minute
- Timp de gătire: 60 miute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Românească
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii