Pui cu smântână și tarhon

Această rețetă de pui cu smântână și tarhon este simplă, delicioasă și, așa cum îmi place mie. Piept de pui fraged, înăbușit într-un sos cremos, cu muștar Dijon și vin alb, totul gătit perfect.

Pui cu smântână

Puiul cu smântână este un fel de mâncare care te unge pe suflet. Ai nevoie doar de câteva ingrediente de bază din cămară, plus smântâna de gătit și vin alb, perfecte pentru a completa acest preparat delicios.

Ca regulă generală, îți recomand să alegi un vin alb pe care îl vei bea cu plăcere, deoarece rețeta de pui cu smântână necesită mai puțin de un pahar vin alb. 

Ce vin merge cel mai bine cu puiul cu smântână și tarhon? Un Pinot Grigio ar fi perfect pentru rețeta în sine, iar un vin roșu ușor până la corpolent ar fi ideal pentru servire. Dacă nu îți place aroma ceva mai brută a unui Pinot Grigio, poți alege cu încredere Sauvignon Blanc cu o aromă ceva mai familiară. 

Puiul cu smântână și tarhon este o rețetă franceză clasică (asemănătoare cu rețeta de Pui Florentin) care are un sos cremos de vin alb ce pune în evidență aromele de tarhon proaspăt, muștar de Dijon și coajă de lămâie. Tarhonul proaspăt este o plantă aromatică foarte apreciată în bucătăria franceză, dar și în bucătăria românească autohtonă, mai ales în zona Ardealului. 

Ingrediente pui cu smântână

Ingrediente pentru rețeta de pui cu smântână și tarhon
  • 4 jumătăți de piept de pui
  • 2 lingurițe de sare 
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 șalote mari, tăiate felii subțiri
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 pahar de vin alb
  • 250 ml de smântână lichidă 30%
  • 1 cană stock de pui
  • 3 linguri de tarhon proaspăt, tocat
  • 1 linguriță muștar Dijon
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 lingură amidon de porumb
  • ¼ linguriță piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

  • 1  Curățăm pieptul de pui, îl tamponăm cu un șervețel de bucătărie. Se condimentează uniform cu 1 linguriță și jumătate de sare.
  • 2  Se încălzește 1 lingură de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Odată ce uleiul este încins, se adaugă puiul și se gătește aproximativ 5 minute pe fiecare parte sau până devine auriu. Se transferă puiul pe o farfurie.
  • 3  Se adaugă restul de ulei și șalotele în aceeași tigaie și se gătesc, amestecând, până se înmoaie, aproximativ 4 minute. Se călește și usturoiul până devine parfumat, aproximativ 30 de secunde.

 

  • 4  Se adaugă vinul și se fierbe până scade la jumătate, aproximativ 4 minute, răzuind apoi resturile rumenite de pe fundul tigăii cu o lingură de lemn. Se amestecă cu smântâna, supa de pui, 2 linguri de tarhon proaspăt, muștarul, coaja de lămâie și restul de ¼ linguriță de sare, sau mai multă după gust.
  • 5  Se pune din nou puiul în tigaie împreună cu zeama pe care a lăsat-o. Se aduce sosul la fierbere la foc mare, apoi se reduce focul la mediu-scăzut. Se fierbe până când temperatura internă a puiului ajunge la 75 de grade, aproximativ 15 minute.
  • 6  Într-un bol mic, se amestecă amidonul de porumb cu 2 linguri de apă rece. Se transferă puiul pe o farfurie. Se toarnă suspensia de amidon în sos și se continuă fierberea până se îngroașă, aproximativ 3 minute. Se încorporează puiul înapoi în sos.
  • 7  Se presară piper și lingura rămasă de tarhon peste pui și se servește cu orez sau piure de cartofi.

Ai încercat această rețetă de pui cu smântână? Dacă ți-a plăcut lasă te rog o recenzie. Spor la bucătăreală!

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Rețetă pui cu smântână

Rețetă pui cu smântână


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 60 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Descriere

Puiul cu smântână și tarhon este un preparat sofisticat, îmbogățit cu arome proaspete de tarhon, muștar de Dijon, piper negru și coajă de lămâie.


Ingrediente

Scaleaza

4 jumătăți de piept de pui

2 lingurițe de sare 

2 linguri de ulei de măsline extravirgin

2 șalote mari, tăiate felii subțiri

3 căței de usturoi, tocați mărunt

1 pahar de vin alb

250 ml de smântână lichidă 30%

1 cană stock de pui

3 linguri de tarhon proaspăt, tocat

1 linguriță muștar Dijon

1 linguriță zeamă de lămâie

1 lingură amidon de porumb

¼ linguriță piper negru proaspăt măcinat


Instructiuni

  1. Curățăm pieptul de pui, îl tamponăm cu un șervețel de bucătărie. Se condimentează uniform cu 1 linguriță și jumătate de sare
  2. Se încălzește 1 lingură de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Odată ce uleiul este încins, se adaugă puiul și se gătește aproximativ 5 minute pe fiecare parte sau până devine auriu. Se transferă puiul pe o farfurie.
  3. Se adaugă restul de ulei și șalotele în aceeași tigaie și se gătesc, amestecând, până se înmoaie, aproximativ 4 minute. Se călește și usturoiul până devine parfumat, aproximativ 30 de secunde.
  4. Se adaugă vinul și se fierbe până scade la jumătate, aproximativ 4 minute, răzuind apoi resturile rumenite de pe fundul tigăii cu o lingură de lemn. Se amestecă cu smântâna, supa de pui, 2 linguri de tarhon proaspăt, muștarul, coaja de lămâie și restul de ¼ linguriță de sare, sau mai multă după gust.
  5. Se pune din nou puiul în tigaie împreună cu zeama pe care a lăsat-o. Se aduce sosul la fierbere la foc mare, apoi se reduce focul la mediu-scăzut. Se fierbe până când temperatura internă a puiului ajunge la 75 de grade, aproximativ 15 minute.
  6. Într-un bol mic, se amestecă amidonul de porumb cu 2 linguri de apă rece. Se transferă puiul pe o farfurie. Se toarnă suspensia de amidon în sos și se continuă fierberea până se îngroașă, aproximativ 3 minute. Se încorporează puiul înapoi în sos.
  7. Se presară piper și lingura rămasă de tarhon peste pui și se servește cu orez sau piure de cartofi.
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gătire: 50 miute
  • Categorie: Prânz
  • Bucătărie: Franțuzească

© 2024 Mara Marin

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Mara autor blog

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar, degustătorul șef de la Culinary.ro, savurând un morcov

Iubesc morcovii, bananele și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.