Descriere
Rețeta vegană de Praz cu Măsline: Deliciu Oltenesc, Rețeta este simplă, rapidă și vegană.
Ingrediente
Scaleaza
2 fire de praz
100 de grame de măsline negre
3 căței de usturoi
300 de ml de passata de roșii
40 de ml de apă
2 felii de lămâie tăiate pe jumătate
100 de grame de roșii proaspete
2–3 foi de dafin
2 cuișoare
11/4 lingurițe de sare
½ linguriță de piper
1 linguriță de zahăr
Instructiuni
- Se spală prazul. Dacă este curat și proaspăt, nu-i nevoie să îndepărtezi prima foiță. Cu toate acestea, este nevoie să îl speli bine de tot având grijă să nu rămână pământ la baza frunzelor.
- Prazul se taie felii grosuțe de 1.5 centimetri. Este important să nu fie prea subțiri pentru că îți dorești ca mâncarea să aibă textură și, deci, prazul să rămână ușor crocant, iar feliile să își păstreze integritatea pe parcursul gătirii.
- Usturoiul se toacă mărunt, măslinele se scurg de apă, iar din lămâie tăiem 2-3 felii subțiri de 3 milimetri.
- Într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei cu gust neutru. Așteptăm să se încingă uleiul și micșorăm flacăra spre mediu-jos.
- Punem feliile de praz în tigaia cu ulei pe un singur rând, pe cât posibil, pentru a se rumeni ușor și uniform maxim 2 minute. Le sărăm încă de la început pentru a elimina apa cât mai repede. Când devin ușor aurii, le întoarcem pe partea cealaltă încă 2 minute.
- Adăugăm usturoiul tocat mărunt sau trecut prin presa de usturoi. Mie îmi place tocat în această rețetă. Îl mai călim 30 de secunde – 1 minut alături de praz.
- Într-un castron, amestecăm 300 de ml de passata de roșii cu 1 linguriță de sare, 1 linguriță de zahăr și ½ linguriță de piper. Turnăm amestecul în tigaie peste praz și amestecăm ușor să nu dezmembrăm feliile de praz.
- Adăugăm roșiile cherry tăiate sferturi, sau dacă folosești roșii de vară, tăiate cubulețe mici.
- Adăugăm măslinele, 2-3 foi de dafin, 2 cuișoare și apa. Amestecăm foarte ușor pentru a așeza ingredientele. Din loc în loc așezăm cele 4 jumătăți de felii de lămâie și lăsăm totul la foc domol 7-8 minute.
- În acest timp încingem cuptorul la 170 de grade celsius, cu căldură superioară. Dăm tigaia la cuptorul preîncălzit pentru 8, maxim 10 minute până când sosul este scăzut frumos.
- Garnisim cu pătrunjel și servim cu pâine proaspătă sau lipii calde.
Note
Gusta passata de roșii înainte de a adăuga sarea, zahărul și lămâia. Uneori passata din comerț are destul de mult zahăr – dacă este și cazul celei pe care ai cumpărat-o tu, omite zahărul.
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gătire: 25 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Românească
Cuvinte: Mancare de praz