Eu mi-s olteancă, așa că din bucătăria bunicilor mele nu lipsea această mâncare de praz cu măsline – pe care eu o asociez cu zilele calde de vară. Mâncarea de praz este simplă. Este o mâncare de post fără prea multe pretenții și se prepară foarte foarte rapid.
Cu surprindere am constatat că ceea ce trebuia să fie o mâncare super economică – până la urmă prazul nu-i cine știe ce, tot un fel de ceapă – a ajuns să fie un preparat cu fițe datorită prețului tare piperat al prazului.
Dacă prazul nu este în meniul tău obișnuit, să știi că ar trebui să îl încerci. Este mai dulceag și mai aromat decât ceapa, iar mie îmi place să îl includ în multe preparate. Folosesc praz în ciorbe de tot felul, în mâncarea de dragavei, în salatele de vară alături de alte legume de sezon, în plăcinte, supe creme și tocănițe. De fapt, sentimentele mele față de praz sunt similare cu cele pe care le nutresc față de usturoi: pun peste tot, mai puțin în prăjituri.
Îmi place mâncarea de praz scăzută bine și cu praz crocant, ușor caramelizat. În general, prefer mâncarurile cu sosuri groase pentru că altfel îmi aduc a ciorbă și nu-i bine. Așa că această rețetă este făcută după pofta inimii mele și sper să te bucure și pe tine.

Ingrediente mâncare de praz
- Praz. Normal, ai nevoie de praz – pentru 4 porții ai nevoie de cam 4 fire de 300 de grame fiecare. Se folosește doar partea alba și cea verzuie tubulară. Frunzele prazului nu sunt bune pentru a fi incluse în această mâncare, însă nu te grăbi să le arunci, te rog. Frunzele pot fi folosite alături de alte părți din legume pe care le aruncăm, adesea, pentru a prepara o superbă supă clară de legume.
- Măsline negre. Acest preparat are nevoie de măsline negre. Îți recomand să nu le înlocuiești cu alt tip de măsline (precum Kalamata sau verzi) pentru că gustul final va fi alterat considerabil.
- Roșii & suc de roșii. Îți recomand să folosești atât roșii proaspete – mai ales dacă ai acces la roșii dulci și aromate – cât și suc de roșii. Mâncarea ta va fi mult mai aromată astfel.
- Lămâie. Tradițional, această rețetă folosește felii întregi de lămâie, cu tot cu coajă. Din acest motiv, îți recomand cu mare căldură, aproape insistent să cumperi lămâi bio cu coaja netratată.
- Foi de dafin, usturoi & cuișoare. Aroma foii de dafin nu poate lipsi din această mâncare de praz. Cumva, este sufletul petrecerii și eu nu îmi pot imagina mâncarea de praz fără dafin. Aleg să pun și 2-3 cuișoare care merg minunat alături de sosul bogat din roșii.
Mod de preparare mâncare de praz cu măsline oltenească
Totul începe cu spălarea prazului. Dacă este curat și proaspăt, nu-i nevoie să îndepărtezi prima foiță. Cu toate acestea, este nevoie să îl speli bine de tot având grijă să nu rămână pământ la baza frunzelor.
Prazul se taie felii grosuțe de 1.5 centimetri. Este important să nu fie prea subțiri pentru că îți dorești ca mâncarea să aibă textură și, deci, prazul să rămână ușor crocant, iar feliile să își păstreze integritatea pe parcursul gătirii.
Usturoiul se toacă mărunt, măslinele se scurg de apă, iar din lămâie tăiem 2-3 felii subțiri de 3 milimetri.
Și acum începem prepararea efectivă a mâncării noastre de praz.
Într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei cu gust neutru. Așteptăm să se încingă uleiul și micșorăm flacăra spre mediu-jos.
Punem feliile de praz în tigaia cu ulei pe un singur rând, pe cât posibil, pentru a se rumeni ușor și uniform maxim 2 minute. Le sărăm încă de la început pentru a elimina apa cât mai repede. Când devin ușor aurii, le întoarcem pe partea cealaltă încă 2 minute.
Adăugăm usturoiul tocat mărunt sau trecut prin presa de usturoi. Mie îmi place tocat în această rețetă. Îl mai călim 30 de secunde – 1 minut alături de praz.
Într-un castron, amestecăm 300 de ml de passata de roșii cu 1 linguriță de sare, 1 linguriță de zahăr și ½ linguriță de piper. Turnăm amestecul în tigaie peste praz și amestecăm ușor să nu dezmembrăm feliile de praz.
Adăugăm roșiile cherry tăiate sferturi, sau dacă folosești roșii de vară, tăiate cubulețe mici.
Adăugăm măslinele, 2-3 foi de dafin, 2 cuișoare și apa. Amestecăm foarte ușor pentru a așeza ingredientele. Din loc în loc așezăm cele 4 jumătăți de felii de lămâie și lăsăm totul la foc domol 7-8 minute.
În acest timp încingem cuptorul la 170 de grade celsius, cu căldură superioară. Dăm tigaia la cuptorul preîncălzit pentru 8, maxim 10 minute până când sosul este scăzut frumos.
Garnisim cu pătrunjel și servim cu pâine proaspătă sau lipii calde.
Sfaturile mele pentru o mâncare de praz perfectă
- Taie prazul felii grosuțe de 1.5 centimetri. Vrei ca acesta să își păstreze forma în timpul gătirii, așa că nu le tăia foarte subțiri pentru că se vor dezmembra.
- Nu găti mâncarea foarte mult. Ingredientele își eliberează aromele foarte repede, iar prazul nu necesită foarte mult timp de gătire, mai ales dacă urmezi sfatul meu și îl caramelizezi înainte. 20 de minute de gătire sunt mai mult decât suficiente.
- Lasă mâncarea la loc cald cu capacul pus când ai terminat-o. Astfel, aromele se vor elibera în continuare și vei avea o mâncare absolut delicioasă.
- Adaugă cuișoare în sosul de roșii. Dacă nu ești convinsă, pune doar unul și eu cred că îți va plăcea nespus aroma pe care o oferă sosului.
Cum se servește mâncarea de praz cu măsline
- Eu am mâncat întotdeauna mâncarea de praz așa cum este, poate cu niște pâine alături. Îmi place cel mai mult alături de pâine proaspătă, sau lipii făcute în casă, calde.
- Poți face o mămăligă alături de mâncarea de praz și va fi o masă pe cinste care te va sătura până a doua zi.
- Sosul mâncării de praz este aproape identic cu cel de la mâncarea de limbă cu măsline. Dacă cumva ai fiert sau îți este poftă, poți fierbe limbă de vită și o poți servi alături de această mâncare de praz.
- Carnea de pui se integrează cel mai bine în acest preparat, însă sosul de roșii și aroma fresh a prazului va face casă foarte bună cu o friptură de miel. Dacă ai friptură de pui sau miel rămasă de ieri, nu te sfii să o alături acestui preparat – rezultatul va fi delicios!

Rețetă praz cu măslinea
- Timp Total: 35 minute
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Rețeta vegană de Praz cu Măsline: Deliciu Oltenesc, Rețeta este simplă, rapidă și vegană.
Ingrediente
2 fire de praz
100 de grame de măsline negre
3 căței de usturoi
300 de ml de passata de roșii
40 de ml de apă
2 felii de lămâie tăiate pe jumătate
100 de grame de roșii proaspete
2–3 foi de dafin
2 cuișoare
11/4 lingurițe de sare
½ linguriță de piper
1 linguriță de zahăr
Instructiuni
- Se spală prazul. Dacă este curat și proaspăt, nu-i nevoie să îndepărtezi prima foiță. Cu toate acestea, este nevoie să îl speli bine de tot având grijă să nu rămână pământ la baza frunzelor.
- Prazul se taie felii grosuțe de 1.5 centimetri. Este important să nu fie prea subțiri pentru că îți dorești ca mâncarea să aibă textură și, deci, prazul să rămână ușor crocant, iar feliile să își păstreze integritatea pe parcursul gătirii.
- Usturoiul se toacă mărunt, măslinele se scurg de apă, iar din lămâie tăiem 2-3 felii subțiri de 3 milimetri.
- Într-o tigaie se pun 2 linguri de ulei cu gust neutru. Așteptăm să se încingă uleiul și micșorăm flacăra spre mediu-jos.
- Punem feliile de praz în tigaia cu ulei pe un singur rând, pe cât posibil, pentru a se rumeni ușor și uniform maxim 2 minute. Le sărăm încă de la început pentru a elimina apa cât mai repede. Când devin ușor aurii, le întoarcem pe partea cealaltă încă 2 minute.
- Adăugăm usturoiul tocat mărunt sau trecut prin presa de usturoi. Mie îmi place tocat în această rețetă. Îl mai călim 30 de secunde – 1 minut alături de praz.
- Într-un castron, amestecăm 300 de ml de passata de roșii cu 1 linguriță de sare, 1 linguriță de zahăr și ½ linguriță de piper. Turnăm amestecul în tigaie peste praz și amestecăm ușor să nu dezmembrăm feliile de praz.
- Adăugăm roșiile cherry tăiate sferturi, sau dacă folosești roșii de vară, tăiate cubulețe mici.
- Adăugăm măslinele, 2-3 foi de dafin, 2 cuișoare și apa. Amestecăm foarte ușor pentru a așeza ingredientele. Din loc în loc așezăm cele 4 jumătăți de felii de lămâie și lăsăm totul la foc domol 7-8 minute.
- În acest timp încingem cuptorul la 170 de grade celsius, cu căldură superioară. Dăm tigaia la cuptorul preîncălzit pentru 8, maxim 10 minute până când sosul este scăzut frumos.
- Garnisim cu pătrunjel și servim cu pâine proaspătă sau lipii calde.
Note
Gusta passata de roșii înainte de a adăuga sarea, zahărul și lămâia. Uneori passata din comerț are destul de mult zahăr – dacă este și cazul celei pe care ai cumpărat-o tu, omite zahărul.
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gătire: 25 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Românească
Cuvinte: Mancare de praz
0 Comentarii