Prăjitură cu iaurt. Rețetă simplă și rapidă

Această prăjitură cu iaurt este simplă, nu conține gluten și este super rapidă. Este o alegere minunată pentru cei care doresc un desert cu un conținut scăzut de zaharuri și cu un timp de preparare scăzut.

prajitura cu iaurt reteta cu fructe

Timpul de preparare al acestei rețete de prăjitură cu iaurt depășește chiar și cele mai optimiste așteptări. Iar dacă vorbim despre cât de simplu este să o faci, crede-mă este incredibil de simplu. Prajitura cu iaurt conține doar patru ingrediente și durează mai puțin de 5 minute să o prepari și să o torni în forma pentru cuptor. 

Această prăjitură cu iaurt rapidă nu conține gluten și are un conținut destul de scăzut de zahăr. Poți renunța complet la zahăr sau mai poți adăuga în plus după preferință. Poți alege un topping de fructe proaspete, pentru mai multă savoare și o aromă delicată, de vară. Prăjitura cu iaurt o textură cremoasă, ca budincă, apropiată mai degrabă celei de cheesecake și nu seamănă deloc cu o prăjitură clasică cu făină de grâu. Te încurajez să o prepari măcar o dată!

prajitura cu iaurt si fructe

Ingrediente prăjitură cu iaurt

  • Iaurt grecesc. Vei avea nevoie de un iaurt cremos cu 10% grăsime, indiferent dacă are denumirea de grecesc sau o altă denumire. 
  • Amidon de porumb. Amidonul nu conține gluten și este, în fapt, chiar sănătos. Este un bun adjuvant al sistemului digestiv, are proprietăți antiinflamatoare și este o alternativă minunată în bucătărie, mai ales atunci când vine vorba de îngroșarea sosurilor. 
  • Ouă. Vei avea nevoie de ouă pentru această prăjitură. Raportul folosit de mine este de 1 ou la fiecare 100 de grame de iaurt grecesc.
  • Zahăr. Zahărul este opțional, dacă îți dorești un preparat fără zaharuri procesate. Poți alege să faci un sos de fructe pentru servire, sau să bați niște frișcă. 

Mod de preparare prăjitură cu iaurt și oua

  1. Într-un bol se pune iaurtul, ouăle întregi, amidonul și zahărul dacă folosești. 
  2. Se bat împreună cu mixerul, mai întâi la viteză mai mică, iar după ce ingredientele se încorporează, la viteză din ce în ce mai mare timp de 3-4 minute. 
  3. Aluatul obținut se toarnă în tava pentru cuptor tapetată cu hârtie de copt. 
  4. Se dă prăjitura la cuptorul preîncălzit la 175 de grade timp de 45 de minute până la o oră. În acest timp, ea se va umfla considerabil, însă imediat ce va începe să se răcească se va lăsa și vei avea o prăjitură cu o grosime de de aproximativ 5 centimetri. 
  5. După ce s-a copt, prăjitura se lasă să se răcească la temperatura camerei minim o oră, după care o poți lăsa să se răcească suplimentar la frigider, sau o poți servi la temperatura camerei. 
  6. Se servește alături de fructe proaspete, dulceață, smântână grasă sau gem fără adaos de zahăr.

Sfaturi utile în prepararea prăjiturii cu iaurt

  • Este bine să reții că eu am folosit o tavă cu diametrul de 23 de centimetri, iar toate cantitățile sunt adaptate pentru dimensiunea tăvii mele. Dacă folosești o tavă cu diametrul de 12-14 centimetri, poți înjumătăți cantitățile. 
  • Dacă nu ai o tavă rotundă cu diametrul de 23 de centimetri, poți folosi o tavă pătrată cu latura de 20 de centimetri, sau o tavă dreptunghiulară cu lungimea de 29-30 de centimetri și lățimea de 14-15 centimetri. 
  • Am folosit un ou pentru fiecare 100 de grame de iaurt. Dacă înjumătățești cantitățile vei avea nevoie de 400 de grame de iaurt grecesc, 4 ouă și 1 lingură și jumătate de amidon. Asemenea, zahărul îl poți folosi după placul tău. 
  • Pentru a-ți ușura munca și a putea scoate mai ușor prăjitura din forma în care ai copt-o, ia în considerare să folosești o tavă cu clips, care se desface ușor și îți permite să menții forma prăjiturii fără să se rupă. 
  • Folosește hârtie de copt pentru a tapeta tava. Acest pas va preveni lipirea aluatului și îți va permite să manevrezi prăjitura mai ușor după ce ai copt-o. 

De ce îmi place această prăjitură cu iaurt

  • Este extraordinar de simplu de preparat și nu vei murdări decât un bol în prepararea acesteia, ceea ce înseamnă că vei petrece foarte puțin timp în bucătărie. 
  • Este un desert sănatos, nu conține gluten și are un conținut redus de carbohidrați, ceea ce o face ideală pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau pentru copii. 
  • Poți regla dulcele din topping. Cei care preferă o prăjitură mai dulce pot alege un topping de frișcă și dulceață, în timp ce aceia care doresc un desert fără zaharuri procesate, pot opta pentru un topping de fructe proaspete sau din compot. 

Cum se păstrează prăjitura cu iaurt

După ce s-a răcit suficient, poate fi depozitată în frigider și servită în decurs de 3 zile de la momentul preparării. 

Îți recomand să acoperi prăjitura cu folie alimentară odată ce ai tăiat-o pentru a preveni uscarea. Alternativ, o poți depozita într-un recipient din plastic, special pentru prăjituri. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
prajitura cu iaurt reteta rapida

Rețetă prăjitură cu iaurt


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 50 minute
  • Servire: 8 porții 1x

Descriere

Rețetă de prăjitură cu iaurt: simplă, nu conține gluten și este super rapidă. Este o alegere minunată pentru cei care doresc un desert cu un conținut scăzut de zaharuri și cu un timp de preparare scăzut.


Ingrediente

Scaleaza

800 de grame de iaurt grecesc cremos 10% grăsime

8 ouă medii

2,5 linguri normale, de supă, de amidon de porumb

2 linguri de zahăr, opțional

Petntru topping

Friscă

Căpșuni proaspete

Afine

Zmeură

Kiwi

Ananas

Dulceață


Instructiuni

  1. Într-un bol se pune iaurtul, ouăle întregi, amidonul și zahărul dacă folosești.
  2. Se bat împreună cu mixerul, mai întâi la viteză mai mică, iar după ce ingredientele se încorporează, la viteză din ce în ce mai mare timp de 3-4 minute.
  3. Aluatul obținut se toarnă în tava pentru cuptor tapetată cu hârtie de copt.
  4. Se dă prăjitura la cuptorul preîncălzit la 175 de grade timp de 45 de minute până la o oră. În acest timp, ea se va umfla considerabil, însă imediat ce va începe să se răcească se va lăsa și vei avea o prăjitură cu o grosime de de aproximativ 5 centimetri.
  5. După ce s-a copt, prăjitura se lasă să se răcească la temperatura camerei minim o oră, după care o poți lăsa să se răcească suplimentar la frigider, sau o poți servi la temperatura camerei.
  6. Se servește alături de fructe proaspete, dulceață, smântână grasă sau gem fără adaos de zahăr.
  • Timp de preparare: 5 minute
  • Timp de gătire: 45 minute
  • Categorie: Desert
  • Bucătărie: Internațională

Nutritie

  • Dimensiunea porției: 100g
  • Calorii: 71kca
  • Zahar: 40g
  • Sodiu: 45mg
  • Grăsime: 2g
  • Grăsimi saturate: 1g
  • Grăsimi trans: 1g
  • Carbohidrați: 6g
  • Fibră: 0.1g
  • Proteină: 7g
  • Colesterolul: 84mg

Cuvinte: prăjitură fără gluten, desert de casa, prajitura usoara, prăjitură simplă și rapidă, prajitura cu iaurt si oua

Vezi și alte rețete de desert:

Plăcintă din foi, rețetă simplă de inspirație orientală

Fidea cu lapte – o rețetă reinterpretată cu arome bogate

Prăjitură mille feuilleȘ o combinația dintre blatul crocant, crema pufoasă

Categorii: Desert

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.