Placinta aceasta din foi fine de plăcintă este un deliciu absolut și este atât de simplă și delicioasă încât te va îndemna să o faci ori de câte ori ai poftă de ceva dulce și rapid.
Îmi plac deserturile rapide pentru că timpul este din ce în ce mai limitat, iar de torturi parcă nu avem timp chiar în fiecare zi și, adesea, nici în weekenduri, când se adună toate treburile casei după o săptămână în care am lucrat peste program.
Mă bucur de fiecare dată, mai ceva ca un copil, când reușesc să fac un desert delicios în mai puțin de o oră. În principiu, pentru că reușesc să mă bucur și eu de acea prăjitură, cu adevărat, fără să fiu prea obosită după ore în șir petrecute în bucătărie.

Ingrediente plăcintă din foi simplă
- Foi fine de plăcintă. Vei avea nevoie de un pachet de foi de plăcintă pe care le găsești în orice supermarket.
- Unt. Vei avea nevoie de unt pentru a „hrăni” foile fine.
- Lapte. Orice lapte este bun, dar mie imi place să folosesc din cel cu 3.5% grăsime. Cu toate astea, întotdeauna prefer să folosesc ce am deja în frigider pentru a micșora risipa alimentară.
- Ouă. Vei avea nevoie de 2 ouă la temperatura camerei. Scoate-le din frigider cu 20 de minute înainte de a le folosi.
- Zahăr. Ei bine, acesta este un desert de inspirație turcească, așa că daca este cu adevărat în vreun fel, în afară de delicios, este dulce!
- Apă de trandafiri. Această esență este absolut minunată. O vei găsi în majoritatea supermarketurilor la secțiunea de produse asiatice&orientale. Prețul este destul de piperat, dar este bine să ai în vedere că o sticluță îți va ajunge pentru multe, multe deserturi.
- Vanilie. Folosește vanilia după gust. Eu am găsit o mini râșniță fantastică cu vanilie și îmi place la nebunie că își păstrează aroma tare bine.
- Fistic & petale de trandafir. Îmi place deosebit de mult să folosesc trandafirii de damasc pentru a orna deserturile care conțin apă de trandafir. Se găsesc la plafar și magazine bio. Asemenea apei de trandafir, o cutiuță îți va ajunge tare multă vreme. Dacă îi păstrezi într-un borcan închis ermetic la loc uscat, își vor păstra parfumul multă vreme.
Cum se prepară plăcinta de foi simplă
Vor fi 3 pași distincți pe care va trebui să îi urmezi: pregătirea foilor și a untului, pregătirea sosului dulce și pregătirea siropului.
Pasul 1: pregătirea foietajului
Se dezgheață complet foile și se întind. Se apucă câte 2 foi și se fac acordeon în falduri de aproximativ 1.5 centimetri.
Fiecare acordeon, se plasează, pe rând, în tava care va merge la cuptor. Eu am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 30 de centimetri, cu fund subțire. După ce am terminat pachetul de foi, le-am răsfirat puțin astfel încât să fie aerisite faldurile și să ocupe întreaga suprafață a tăvii.
Foile astfel aranjate se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 7-10 minute până încep să capete un strop de culoare.
În acest timp, topim untul într-o crăticioară și îl turnăm uniform peste foile de plăcintă. După ce am turnat untul, punem tava înapoi și lăsăm plăcinta la rumenit încă 7-10 minute.
Pasul 2: pregătirea sosului
Într-un castron punem 2 ouă, 250 de ml de lapte, 100 de grame de zahăr și 1 linguriță de apă de trandafir. Amestecăm cu telul sau mixerul până la omogenizarea perfectă.
Turnăm această compoziție cât mai uniform posibil peste foile de plăcintă. Scopul este să între printre falduri și să fie distribuită uniform pentru ca fiecare felie să fie la fel de delicioasă.
Lăsăm plăcinta să se rumenească, în continuare, pentru 20-25 de minute.
Pasul 3: prepararea siropului
Cât timp plăcinta se rumenește, pregătim siropul.
Într-o crăticioară amestecăm 80 de ml de apă cu 100 de grame de zahăr. Amestecăm la foc mic până ce începe să se îngroașe puțin. Adăugăm apa de trandafiri și siropul este gata.
La finalul coacerii, se toarnă cu o lingură siropul peste plăcintă. Fii precaut dacă nu îți plac deserturile foarte dulci.
Se decorează plăcinta cu fistic tocat și petale de trandafiri.
Printeaza
Plăcintă din foi simplă de inspirație orientală
- Timp Total: 1 oră și 5 minute
- Servire: 6 – 8 porții 1x
Descriere
O plăcintă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și frumoasă. Un desert dulce, pe care eu îl asociez cu serile de vară, probabil datorită aromelor orientale. Este minunat fie că ai poftă de ceva dulce rapid, sau ai musafiri.
Vor fi 3 pași distincți pe care va trebui să îi urmezi: pregătirea foilor și a untului, pregătirea sosului dulce și pregătirea siropului.
Ingrediente
Pentru foietaj
1 pachet de foi de plăcintă fine
200 de grame de unt topit
Pentru cremă
2 ouă
250 de ml de lapte
100 de grame de zahăr
1 linguriță de esență de vanilie
1 linguriță de apă de trandafiri
Pentru sirop
100 de grame de zahăr
80 de ml de apă
Vanilie
1 linguriță de apă de trandafir
Pentru topping
Fistic
Petale de trandafir de Damasc
Instructiuni
Pasul 1: pregătirea foietajului
- Se dezgheață complet foile și se întind. Se apucă câte 2 foi și se fac acordeon în falduri de aproximativ 1.5 centimetri.
- Fiecare acordeon, se plasează, pe rând, în tava care va merge la cuptor. Eu am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 30 de centimetri, cu fund subțire. După ce am terminat pachetul de foi, le-am răsfirat puțin astfel încât să fie aerisite faldurile și să ocupe întreaga suprafață a tăvii.
- Foile astfel aranjate se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 7-10 minute până încep să capete un strop de culoare.
- În acest timp, topim untul într-o crăticioară și îl turnăm uniform peste foile de plăcintă. După ce am turnat untul, punem tava înapoi și lăsăm plăcinta la rumenit încă 7-10 minute.
Pasul 2: pregătirea sosului
- Într-un castron punem 2 ouă, 250 de ml de lapte, 100 de grame de zahăr și 1 linguriță de apă de trandafir. Amestecăm cu telul sau mixerul până la omogenizarea perfectă.
- Turnăm această compoziție cât mai uniform posibil peste foile de plăcintă. Scopul este să între printre falduri și să fie distribuită uniform pentru ca fiecare felie să fie la fel de delicioasă.
- Lăsăm plăcinta să se rumenească, în continuare, pentru 20-25 de minute.
Pasul 3: prepararea siropului
- Cât timp plăcinta se rumenește, pregătim siropul.
- Într-o crăticioară amestecăm 80 de ml de apă cu 100 de grame de zahăr. Amestecăm la foc mic până ce începe să se îngroașe puțin. Adăugăm apa de trandafiri și siropul este gata.
- La finalul coacerii, se toarnă cu o lingură siropul peste plăcintă. Fii precaut dacă nu îți plac deserturile foarte dulci.
- Se decorează plăcinta cu fistic tocat și petale de trandafiri.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 45 minute
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Orientală
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii