Piure de cartofi

Una dintre rețetele de bază pe care știe să le facă oricine. Nimic nu este mai simplu decât cartofii fierți și pasați împreună cu lapte și unt. Cu toate astea, există câteva trucuri care te vor ajuta să obții cel mai cremos și delicios piure de cartofi.

Piure de cartofi

Secretul stă, desigur, în grăsimea pe care o adaugi în piure. Bunica mea obișnuia, probabil din neajunsurile de pe parcursul vieții (un Război Mondial și 35 de ani de comunism te învață că resursele sunt foarte limitate) să facă piure de cartofi cu ulei. Era bun, nu zic nu, dar grăsimea animală este cea care oferă o aromă irezistibilă banalului cartof fiert. 

Ador un piure cremos mai ales alături de o friptură sau de chifteluțe marinate sau simple. Dar cel mai mult îmi place să fac acel șanț în piure și să adun acolo toată bunătatea pe care friptura o lasă în tavă. Asta m-a inspirat să încerc să fac un piure puțin mai altfel, care să înglobeze acea aromă fără a-i strica aspectul și facându-l cel puțin la fel de cremos precum cel cu unt. 

Așa că am făcut un unt puțin mai altfel care să îi ofere piureului bucuria deplină de a fi scăldat în aromele sucului unei fripturi rumenite la cuptor. O să îți povestesc puțin despre acest unt și cât de simplu se face, dar poți citi și rețeta completă a celui mai fantastic unt. 

Acest unt provine din topirea măduvei oaselor de vită. Este foarte asemănător ca textură și consistență grăsimii care se ridică la suprafața ficatului de rață sau gâscă în timpul procesului de preparare a fois gras-ului. Gustul, însă, este aproape identic cu bunătatea pe care o lasă în tavă o friptură suculentă. 

Așadar să vedem ce avem nevoie pentru a crea un piure fantastic cu o aromă absolut irezistibilă. 

Ingrediente pentru piure cremos

Ingrediente piure de cartofi

Cartofi. Este bine să alegi un soi marcat ca fiind pentru piure deoarece aceștia au un conținut ceva mai mare de amidon, lucru care va ajuta piureul tău să fie mai cremos. 

Unt de măduvă. Acest unt se obține prin coacerea oaselor de vită la cuptor, la temperatură mare, până când măduva se topește aproape complet. Va face piure-ul să fie scăldat în aromele celei mai delicioase fripturi și îl va face deosebit de cremos. 

Smântână lichidă. Da, nu folosesc lapte în piure. Ce să zic, nu-i bine pentru colesterol, da’ tare bine e pentru nivelul de dopamină. 

Cum se prepară piureul cremos de cartofi

Se curăță cartofii, se taie cubulețe de aproximativ 2 centimetri și se pun la fiert în apă cu sare. Cartofii se pun întotdeauna la fiert în apă rece. Se adaugă, apoi, o jumătate de lingură de sare la 2 litri de apă. 

După ce cartofii sunt fierți (aproximativ 20 de minute în funcție de cât de mari sunt bucățile tale), se scurge apa și se începe prepararea piureului. 

Se zdrobesc cartofii bine, bine cu un zdrobitor înainte de a adăuga orice alt îngredient. 

Odată ce cartofii au devenit o pastă densă, se adaugă untul de măduvă, sau untul normal și se încorporează bine bine. 

Ultimul pas este încorporarea smântânii pe care eu prefer să o fac cu ajutorul mixerului electric. Mi se pare că piureul făcut astfel este mai cremos decât cel care a fost amestecat doar cu furculița, însă nu este nicio problemă dacă nu ai un mixer electric, dacă respecți cantitățile de unt și smântână raportate la cartofi, vei obține un piure absolut delicios.

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Piure de cartofi

Rețetă piure de cartofi


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 35 min
  • Servire: 23 porții 1x

Descriere

Nimic nu este mai simplu decât cartofii fierți și pasați împreună cu lapte și unt. Cu toate astea, există câteva trucuri care te vor ajuta să obții cel mai cremos și delicios piure de cartofi.


Ingrediente

Scaleaza

500 grame de cartofi pentru piure

50 de grame de unt de măduvă (alternativ 60 de grame de unt)

200 ml de smântână lichidă grasă

Jumătate de lingură de sare pentru fiert


Instructiuni

  1. Se curăță cartofii, se taie cubulețe de aproximativ 2 centimetri și se pun la fiert în apă cu sare. Cartofii se pun întotdeauna la fiert în apă rece. Se adaugă, apoi, o jumătate de lingură de sare la 2 litri de apă.
  2. După ce cartofii sunt fierți (aproximativ 20 de minute în funcție de cât de mari sunt bucățile tale), se scurge apa și se începe prepararea piureului.
  3. Se zdrobesc cartofii bine, bine cu un zdrobitor înainte de a adăuga orice alt îngredient.
  4. Odată ce cartofii au devenit o pastă densă, se adaugă untul de măduvă, sau untul normal și se încorporează bine bine.
  5. Cu un mixer electric se încorporează treptat smântâna până când piureul are consistența dorită. Pentru mine, 200 de ml este cantitatea ideală.

Note

Eu nu mai adaug sare în piure deoarece cartofii sunt deja suficient de sărați din timpul fierberii, dar dacă preferi, îți recomand să guști și să potrivești de sare imediat după ce ai zdrobit cartofii.

  • Timp de preparare: 15 min
  • Timp de gătire: 20 min
Categorii: Prânz | Cină

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.