Secretul stă, desigur, în grăsimea pe care o adaugi în piure. Bunica mea obișnuia, probabil din neajunsurile de pe parcursul vieții (un Război Mondial și 35 de ani de comunism te învață că resursele sunt foarte limitate) să facă piure de cartofi cu ulei. Era bun, nu zic nu, dar grăsimea animală este cea care oferă o aromă irezistibilă banalului cartof fiert.
Ador un piure cremos mai ales alături de o friptură sau de chifteluțe marinate sau simple. Dar cel mai mult îmi place să fac acel șanț în piure și să adun acolo toată bunătatea pe care friptura o lasă în tavă. Asta m-a inspirat să încerc să fac un piure puțin mai altfel, care să înglobeze acea aromă fără a-i strica aspectul și facându-l cel puțin la fel de cremos precum cel cu unt.
Așa că am făcut un unt puțin mai altfel care să îi ofere piureului bucuria deplină de a fi scăldat în aromele sucului unei fripturi rumenite la cuptor. O să îți povestesc puțin despre acest unt și cât de simplu se face, dar poți citi și rețeta completă a celui mai fantastic unt.
Acest unt provine din topirea măduvei oaselor de vită. Este foarte asemănător ca textură și consistență grăsimii care se ridică la suprafața ficatului de rață sau gâscă în timpul procesului de preparare a fois gras-ului. Gustul, însă, este aproape identic cu bunătatea pe care o lasă în tavă o friptură suculentă.
Așadar să vedem ce avem nevoie pentru a crea un piure fantastic cu o aromă absolut irezistibilă.
Ingrediente pentru piure cremos

Cartofi. Este bine să alegi un soi marcat ca fiind pentru piure deoarece aceștia au un conținut ceva mai mare de amidon, lucru care va ajuta piureul tău să fie mai cremos.
Unt de măduvă. Acest unt se obține prin coacerea oaselor de vită la cuptor, la temperatură mare, până când măduva se topește aproape complet. Va face piure-ul să fie scăldat în aromele celei mai delicioase fripturi și îl va face deosebit de cremos.
Smântână lichidă. Da, nu folosesc lapte în piure. Ce să zic, nu-i bine pentru colesterol, da’ tare bine e pentru nivelul de dopamină.
Cum se prepară piureul cremos de cartofi
Se curăță cartofii, se taie cubulețe de aproximativ 2 centimetri și se pun la fiert în apă cu sare. Cartofii se pun întotdeauna la fiert în apă rece. Se adaugă, apoi, o jumătate de lingură de sare la 2 litri de apă.
După ce cartofii sunt fierți (aproximativ 20 de minute în funcție de cât de mari sunt bucățile tale), se scurge apa și se începe prepararea piureului.
Se zdrobesc cartofii bine, bine cu un zdrobitor înainte de a adăuga orice alt îngredient.
Odată ce cartofii au devenit o pastă densă, se adaugă untul de măduvă, sau untul normal și se încorporează bine bine.
Ultimul pas este încorporarea smântânii pe care eu prefer să o fac cu ajutorul mixerului electric. Mi se pare că piureul făcut astfel este mai cremos decât cel care a fost amestecat doar cu furculița, însă nu este nicio problemă dacă nu ai un mixer electric, dacă respecți cantitățile de unt și smântână raportate la cartofi, vei obține un piure absolut delicios.
Printeaza
Rețetă piure de cartofi
- Timp Total: 35 min
- Servire: 2 – 3 porții 1x
Descriere
Nimic nu este mai simplu decât cartofii fierți și pasați împreună cu lapte și unt. Cu toate astea, există câteva trucuri care te vor ajuta să obții cel mai cremos și delicios piure de cartofi.
Ingrediente
500 grame de cartofi pentru piure
50 de grame de unt de măduvă (alternativ 60 de grame de unt)
200 ml de smântână lichidă grasă
Jumătate de lingură de sare pentru fiert
Instructiuni
- Se curăță cartofii, se taie cubulețe de aproximativ 2 centimetri și se pun la fiert în apă cu sare. Cartofii se pun întotdeauna la fiert în apă rece. Se adaugă, apoi, o jumătate de lingură de sare la 2 litri de apă.
- După ce cartofii sunt fierți (aproximativ 20 de minute în funcție de cât de mari sunt bucățile tale), se scurge apa și se începe prepararea piureului.
- Se zdrobesc cartofii bine, bine cu un zdrobitor înainte de a adăuga orice alt îngredient.
- Odată ce cartofii au devenit o pastă densă, se adaugă untul de măduvă, sau untul normal și se încorporează bine bine.
- Cu un mixer electric se încorporează treptat smântâna până când piureul are consistența dorită. Pentru mine, 200 de ml este cantitatea ideală.
Note
Eu nu mai adaug sare în piure deoarece cartofii sunt deja suficient de sărați din timpul fierberii, dar dacă preferi, îți recomand să guști și să potrivești de sare imediat după ce ai zdrobit cartofii.
- Timp de preparare: 15 min
- Timp de gătire: 20 min
0 Comentarii