La Cuciniera Genovese, cartea de bucate publicată în 1863 de Giovanni Battista Ratto aduce una dintre primele mențiuni și o rețetă completă a clasicului pesto de busuioc. Zic una dintre primele pentru că la o cercetare mai atentă, se pare că istoricii culinari italieni nu sunt neapărat de acord cu această informație larg răspândită pe marele internet. Pare-se că atribuirea ar fi parțial incorectă și, în timp ce busuiocul era rareori utilizat în gastronomia secolelor 14 și 15, din secolul 16 a început să primească roluri secundare în diverse preparate consemnate în scris. La finele secolului 17, busuiocul devenea deja vedetă în multe dintre preparatele vremii și unii istorici consideră că ceea ce propune Ratto ca „Battuto o savore all’aglio” este o readaptare a larg răspânditelor sosuri verzi renascentiste.
Trecând peste rigoarea istorică și atribuirea corectă a „invenției” pesto-ului, cert este că frunzele verzi frecate cu usturoi, nuci, brânză maturată și ulei ne aduc pe masă un sos delicios, versatil și îndrăgit în întreaga lume. De la pesto clasic cu busuioc, bucătarii și gastronomii au pornit să creeze sosuri delicioase folosind o mulțime de verdețuri aromate. Așa că și eu mi-am luat libertatea și m-am alăturat celorlalți iubitori de leurdă în a face un pesto adaptat la flora spontană a plaiurilor mioritice: Pesto de leurdă!
Nu pot să spun suficient de apăsat că: Iubesc leurda! – în salate felurite, în paste, în pilafuri și în mâncarea tradițională de urzici sau spanac. Așadar, este musai ca în fiecare primăvară să fac acest pesto pe care îl folosesc pentru a asezona fripturile de miel, sau în simplele și delicioasele pasta al pesto. Dacă nu ești fan al gustului intens de usturoi, treaba ta, dar eu împreună cu ceilalți iubitori de leurdă îți spunem răspicat: Nu știi ce pierzi!, dar dacă ești decis, să știi că poți crea pe baza acestei rețete clasice absolut orice pesto din orice verdeață care îți place ție – busuioc, pătrunjel, urzică sau chiar kale.
Pesto este o rețetă simplă, rapidă, cu doar câteva ingrediente. Ai nevoie de verdeața preferată, nucile favorite (fistic, nucă, semințe de pin, migdale), brânză maturată (pecorino, parmezan sau o brânză românească maturată), ulei de măsline, usturoi (dacă nu folosești leurdă, logic!) și zeamă de lămâie. Așadar să vedem de ce avem nevoie, mai exact, pentru a crea un delicios pesto de leurdă.
Ingrediente pentru pesto de leurdă

- Leurdă. Vedeta principală a acestui preparat este, desigur, leurda. Eu am folosit 5 legături destul de micuțe de leurdă pentru un borcan de 150 de ml cu sos pesto.
- Parmezan. Brânza maturată conferă mai multă textură și vine să aducă o notă ușor sărată, dar contribuie și la crearea unui sos mai robust.
- Semințe de pin. Eu am ales să folosesc semințe de pin pentru această variantă, dar se pot folosi nuci sau migdale la fel de bine.
- Ulei de măsline. Uleiul este liantul oricărui pesto – el transformă celelalte ingrediente într-un adevărat sos.
- Zeamă de lămâie. Lămâia vine în cadru într-un rol secundar, însă ea este cea care face vedetele să strălucească cu adevărat.
Cum se prepară pesto de leurdă
Este foarte simplu să faci acest pesto delicios acasă. Poți folosi fie un robot de bucătărie, fie un blender.
Adaugă toate ingredientele în robotul de bucătărie împreună cu o parte din ulei.
Ridică căpăcelul de alimentare și pornește blenderul sau robotul la viteză mare. Pe parcurs, adaugă ulei în fir subțire până obții consistența dorită. Vei vrea să ai o pastă și nu să fie scufundat în prea mult ulei.
În câteva secunde, vei avea un pesto de leurdă proaspăt, sănătos și cu un miros delicios, făcut în casă.
Mod de păstrare
Refrigerat: Îl poți păstra la frigider chiar și o săptămână. Având în vedere că din aceste ingrediente îți va ieși un borcănel mic, este posibil să nu apuce șapte zile în frigider. Mie îmi place să îl mănânc și cu lipii proaspete și telemea de vacă, așa că este o gustare minunată la prânz.
La congelator: Partea cu adevărat bună este că îl poți congela. Asta pentru că sezonul de leurdă este foarte scurt, iar pofta este mare tot anul, nu doar primăvara. Îl poți depozita în recipiente mici, potrivite pentru congelator și îl poți decongela ori de câte ori ai poftă. Va fi bun multe luni în acest fel.
Printeaza
Pesto de Leurdă
- Timp Total: 15 minute
- Servire: 10 porții 1x
Descriere
Pesto de leurdă este proaspăt, aromat și incredibil de gustos. Este ușor, răcoritor, de vară și nu ar putea fi mai ușor de preparat cu doar câteva ingrediente proaspete.
Ingrediente
100ml de ulei de măsline, sau mai mult după cum este necesar
2–3 lingurițe de suc de lămâie
5 legături de leurdă (micuțe)
80 de grame de semințe de pin
jumătate de linguriță de sare
piper negru, după gust
25 g Parmigiano Reggiano
Instructiuni
- Adaugă toate ingredientele în robotul de bucătărie împreună cu o parte din ulei.
- Ridică căpăcelul de alimentare și pornește blenderul sau robotul la viteză mare. Pe parcurs, adaugă ulei în fir subțire până obții consistența dorită. Vei vrea să ai o pastă și nu să fie scufundat în prea mult ulei.
- În câteva secunde, vei avea un pesto de leurdă proaspăt, sănătos și cu un miros delicios, făcut în casă.
- Timp de preparare: 15 min
- Categorie: Sosuri
0 Comentarii