Îmi plac carbohidrații! Cred că puțini dintre noi putem spune că nu ne plac pastele, precum penne carbonara cu sos cremos pe bază de ou, pizza, pâinea proaspătă sau produsele de patiserie. Chiar și pentru cei care nu tolerează glutenul, există astăzi variante fără gluten din belșug – de la paste, ca penne carbonara fără gluten, și până la cele mai complexe produse de patiserie sau prăjituri.
Pennele carbonara sunt una dintre cele mai îndrăgite rețete de paste și sunt foarte ușor de preparat. O altă rețetă pe care o recomand sunt pastele cu vinete și roșii cherry proaspete.
Totuși, știi de ce ne plac atât de mult carbohidrații? Pentru că atunci când îi mâncăm creierul nostru eliberează un hormon al plăcerii foarte similar cu dopamina. Simplu spus, carbohidrații ne hrănesc creierul și ne fac fericiți.
Dintre toate pastele, cred că cele alla carbonara sunt preferatele mele – pentru că sunt rapide și tare bogate în arome, deși foarte simplu și rapid de realizat, spre deosebire de, lasagna, spaghetele bolognese sau al ragu. Probabil asta apreciez cel mai mult la bucătăria italiană – absența fandoselii: mâncare bună cu produse accesibile, preparare rapidă. Totuși, oferind un „je ne sais quoi” pe care în bucătăriile tradiționale nordice, deși simpliste, nu îl vei regăsi niciodată.
Dacă nu te simți tocmai în elementul tău în bucătărie, pennele carbonara sunt un loc bun pentru a începe să experimentezi. Este o rețetă simplă, care nu cere multa experiență sau cunoștințe gastonomice. În plus, probabil vei reuși să o pregătești mai repede la tine acasă, decât îi va lua curierului să îți aducă comanda de penne carbonara la usă.
Deși tradițional, pentru pastele carbonara, se folosesc bucatini sau spaghetoni – niște spaghete puțin mai groase, poți la fel de bine să folosești penne, care sunt mult mai accesibile, fiind disponibile în aproape orice supermarket, fie el cât de mic.
Ingrediente penne crbonara
Pentru a pregăti această rețetă delicioasă, avem nevoie de penne, panceta sau guanciale, ouă, pecorino romano sau parmezan, piper proaspăt măcinat și verdeață. Poate fi folosită orice variantă de paste, inclusiv penne fără gluten, iar pentru cei care preferă opțiuni vegane, pot fi înlocuite panceta cu ciuperci sau hribi și brânza pecorino cu parmezan vegan.
- Penne. Am folosit penne clasice pentru această rețetă. Poți găsi aproape în orice supermarket penne fără gluten și, de altfel, aproape orice variantă de paste poate fi găsită astăzi în varianta sa gluten free.
- Panceta. Dacă tot am deviat de la rețeta originală de paste carbonara, mi-am luat libertatea de a folosi panceta în loc de guanciale, mai ales că este mult mai accesibilă și nu trebuie să alergi după o băcănie cu specific italian pentru a o găsi.
- Ouă. Mai exact, ai nevoie de un ou și 2 gălbenușuri. Atât.
- Pecorino Romano. Este o brânză de oaie maturată ideală pentru a fi răzuită. Dacă nu găsești pecorino, parmezanul este o alegere bună, de asemenea. Poți folosi de asemenea o brânză maturată.
- Piper proaspăt măcinat și verdeață. Pastele sunt minunate alături de aroma proaspătă a piperului și a pătrunjelului. Din punctul meu de vedere, aproape niciunui tip de paste nu-i prisosește pătrunjelul.
Mod de preparare penne carbonara
- Se pune o oală încăpătoare cu apă la fiert. Se adaugă 7 grame de sare pentru fiecare litru de apă.
- Odată ce apa clocotește se adaugă pennele și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet.
- În acest timp, tăiem panceta bucățele potrivite și le dăm la prăjit într-o tigaie neaderentă cu o lingură de ulei de măsline.
- Se prepară sosul. Se bat 2 gălbenușuri și un ou întreg până la omogenizare. Se adaugă 100 de grame de pecorino ras sau parmezan și se amestecă în compoziția de ou până la omogenizare. Se potrivește de sare și piper.
- După ce panceta s-a rumenit se ia tigaia de pe foc.
- Pennele fierte se scot din oala în care au fiert cu ajutorul unei spumiere și se pun în tigaia cu panceta. Se amestecă până se omogenizează cu sucurile de la panceta.
- Se varsă sosul din ou și pecorino peste penne și se amestecă viguros și repede pentru a nu da timp oului să se transforme în omletă. La cel mai mic semn de supra gătire a ouălor se pune o lingură din apa în care au fiert pastele și se amestecă viguros.
- Se garnisește cu piper proaspăt, parmezan ras și pătrunjel.
Pot face penne carbonara vegane?
Desigur! Poți merge direct la rețeta mea de paste carbonara vegane, sau poți să te ghidezi după această rețetă înlocuind panceta cu hribi sau alte ciuperci consistente (portobello, de exemplu), iar brânza pecorino cu parmezan vegan – pentru care ai o rețetă detaliată aici. Sosul cremos poate fi realizat din conopidă, usturoi și supă clară de legume și te poți ghida folosind rețeta mea de sos carbonara vegan.
Pot reîncălzi pennele carbonara?
Din păcate nu. Un mare dezavantaj al sosului carbonara realizat cu ou este faptul că nu se pretează refrigerării și reîncălzirii ulterioare. Dacă îți dorești un preparat pe care îl poți face pentru cină, dar pe care să îl iei și cu tine la birou a doua zi, încearcă pastele carbonara vegane sau pastele alla bolognese.

Penne carbonara rețetă
- Timp Total: 35 minute
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Penne carbonara rețeta rapidă și bogată în arome, cu doar câteva ingrediente. De multe ori cele mai simple dintre lucruri sunt și cele care aduc cea mai mare bucurie, iar pennele carbonara sigur sunt unul dintre acestea.
Ingrediente
200 de grame de penne
100 de grame de panceta
100 de grame pecorino sau parmezan
2 gălbenușuri de ou
1 ou întreg
Sare
Piper
Pătrunjel
Instructiuni
- Se pune o oală încăpătoare cu apă la fiert. Se adaugă 7 grame de sare pentru fiecare litru de apă.
- Odată ce apa clocotește se adaugă pennele și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet.
- În acest timp, tăiem panceta bucățele potrivite și le dăm la prăjit într-o tigaie neaderentă cu o lingură de ulei de măsline.
- Se prepară sosul. Se bat 2 gălbenușuri și un ou întreg până la omogenizare. Se adaugă 100 de grame de pecorino ras sau parmezan și se amestecă în compoziția de ou până la omogenizare. Se potrivește de sare și piper.
- După ce panceta s-a rumenit se ia tigaia de pe foc.
- Pennele fierte se scot din oala în care au fiert cu ajutorul unei spumiere și se pun în tigaia cu panceta. Se amestecă până se omogenizează cu sucurile de la panceta.
- Se varsă sosul din ou și pecorino peste penne și se amestecă viguros și repede pentru a nu da timp oului să se transforme în omletă. La cel mai mic semn de supra gătire a ouălor se pune o lingură din apa în care au fiert pastele și se amestecă viguros.
- Se garnisește cu piper proaspăt, parmezan ras și pătrunjel.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 20 minute
- Categorie: Paste
- Bucătărie: Italiană
© 2023 Mara Marin
Rețetă e minunata
★★★★★