Dacă această rețetă ți se pare anostă, este bine să știi că și eu credeam la fel, însă acest pate din ficat de pui este absolut demențial. Este aromat, cremos și fin. În plus, este tare simplu de făcut, pentru că ficatul fierbe repede, iar procedeul nu este unul foarte complex.
Partea mai puțin plăcută este faptul că nu este tocmai dietetic. Adevărul este că pentru a obține un pate cremos, cu un gust elegant și în care nu se simt notele înecăcioase ale ficatului, vei avea nevoie de o cantitate măricică de unt.
Pentru că nu are sens să fac apologia unui preparat atât de simplu, mai jos regăsești ingredientele și metoda de preparare.
Ingrediente pate din ficat de pui
- Ficat de pui. Este ideal să folosești ficat de pui și nu de curcan pentru că cel din urmă fierbe mai greu, însă are și o textură mai fermă, care, din punctul meu de vedere nu oferă un preparat final la fel de bine definit.
- Apă & lapte. Ficatul se fierbe în părți egale de apă și lapte. Vom folosi la final puțin din zeama obținută în timpul fierberii, iar laptele oferă preparatului final un plus de savoare.
- Condimente. Eu folosesc extrem de multe condimente pentru fierberea ficatului, ceea ce îți recomand și ție. Vei obține un pate extraordinar de gustos și aromat, într-atât încât nici nu vei ști că ai pe masă un preparat economic. Condimentele pe care le folosesc eu sunt: foaie de dafin, cuișoare, piper boabe, scorțișoară, cardamom, anason și sare.
- Ceapă și usturoi. Alături de ficat fierbem și o jumătate de ceapă și 2-3 căței de usturoi pe care îi pasăm la final împreună cu ficatul.
- Unt. Vei avea nevoie de o cantitate măricică de unt pentru a obține un pate demențial. Dacă preferi, poți folosi mai puțin, dar se știe că deși nu este sănătos, untul face totul mai bun.
- Cognac. Nota finală este adusă de cognac. Eu îți recomand să folosești unul de bună calitate dacă ai la dispoziție. Deși cantitatea folosită este foarte mică, acest ultim ingredient contribuie substanțial la completarea aromelor finale.
Mod de preparare pate din ficat de pui

În primul rând spălăm bine, bine ficatul și îndepărtăm pielițele sau eventualele impurități.
Ficatul spălat se pune la fiert în părți egale de apă și lapte. Se adaugă ceapa și usturoiul și toate condimentele și se aduce la fierbere.
Se fierbe timp de 20 de minute, nu mai mult.
Se scoate ficatul cu o spumieră și se pune într-un castron. Avem grijă să îndepărtăm bucățile mari de condimente (cardamomul, cuișoarele sau scorțișoara). Nu este nicio problemă, în schimb dacă se mai strecoară câte o boabă de piper.
Din zeama în care a fiert ficatul se rezervă 50 de ml într-un pahar sau cană.
Ficatul se pasează cu un blender vertical până când începe să devină pastă. Adăugăm untul și continuăm să pasăm cu blenderul până când avem o pastă omogenă.
Adăugăm puțin câte puțin din zeama pe care am rezervat-o până când obținem o pastă mai lejeră. Este important ca pate-ul să nu fie foarte tare când este cald, pentru că în momentul răcirii, untul din compoziție îl va întări destul de mult.
Adăugăm cognacul și omogenizăm. Este momentul să guști compoziția și să vezi dacă mai are nevoie de sare. Cel mai adesea, eu aleg să nu pun sare suplimentar.
Punem pate-ul in recipiente mici, potrivite pentru servire și nivelăm foarte bine.
Opțional, poți topi 20 de grame de unt într-o tigaie pe care mai apoi îl vei turna peste pate. Untul formează o peliculă care previne oxidarea pate-ului și îl menține proaspăt mai multă vreme.
Se decorează cu condimentele uscate preferate. Mie îmi place să folosesc cimbru, piper și fulgi de chilli.
Se dă la frigider și va fi numai bun de mâncat peste 1 oră.
Cum se păstrează pate-ul de ficat?
Pate-ul de ficat se ține la frigider și va fi bun pentru 3-4 zile de la momentul preparării.
Dacă ai ales să folosești o peliculă de unt pentru a preveni oxidarea, este suficient să îl acoperi cu folie alimentară, sau cu un capac, fără a atinge conținutul.
Dacă nu ai folosit o peliculă de unt, va fi nevoie să acoperi pate-ul cât mai bine posibil pentru a preveni orice contact cu aerul. Ideal este să lipești folia alimentară cât mai bine peste suprafata pate-ului, asigurându-te că este în contact cu marginile. Dacă vei pune folia doar peste castron, a doua zi vei avea un pate oxidat.
Cum se servește pate-ul de ficat?
Cu siguranță te întrebi dacă este un preparat suficient de prezentabil pentru a fi pus pe masă atunci când ai musafiri. Răspunsul este DA! Este delicios, iar dacă optezi pentru pelicula de unt, este și un preparat tare frumușel.
Merge minunat pe un platou alături de murături, brânzeturi maturate precum gouda, cheddar sau gruyere și gemuri variate.
Cel mai bine pate-ul se împacă cu gemul de merișoare, de ceapă sau de ardei iute. Poți face mini sendvișuri cu pate și un strop de dulceață de ardei iute – va fi un aperitiv demențial!
Printeaza
Rețetă pate de ficat de pui
- Timp Total: 40 minute
- Servire: 6 porții 1x
Descriere
Acest pate din ficat de pui este cremos, aromat și extraordinar de fin. Este un preparat minunat care poate înlocui alimentele procesate din comerț și este un mic dejun fantastic la fel cum poate fi un aperitiv iubit de toți cei din jurul mesei.
Ingrediente
200 de grame de ficat de pui
150 de ml de apă
150 de ml de lapte
½ ceapă
2 căței de usturoi
1 linguriță de sare (3–4 grame)
¼ baton de scorțișoară
2 păstăi de cardamom verde
5–6 boabe de piper
2 cuișoare
¼ steluță de anason
1 foaie de dafin
10 ml de cognac
100 de grame de unt + 20 de grame (opțional)
Cimbru (opțional)
Fulgi de chilli (opțional)
Instructiuni
- Spălăm bine, bine ficatul și îndepărtăm pielițele sau eventualele impurități.
- Ficatul spălat se pune la fiert în părți egale de apă și lapte. Se adaugă ceapa, usturoiul boabele de piper, scorțișoara, cuișoarele, foaia de dafin, cardamomul, anasonul și sarea.
- Se aduce la fierbere și se lasă să se gătească la foc mediu timp de 20 de minute, nu mai mult.
- Se scoate ficatul cu o spumieră și se pune într-un castron. Avem grijă să îndepărtăm bucățile mari de condimente (cardamomul, cuișoarele sau scorțișoara). Nu este nicio problemă, în schimb dacă se mai strecoară câte o boabă de piper.
- Din zeama în care a fiert ficatul se rezervă 50 de ml într-un pahar sau cană.
- Ficatul se pasează cu un blender vertical până când începe să devină pastă. Adăugăm untul și continuăm să pasăm cu blenderul până când avem o pastă omogenă.
- Adăugăm puțin câte puțin din zeama pe care am rezervat-o până când obținem o pastă mai lejeră.
- Adăugăm cognacul și omogenizăm. Este momentul să guști compoziția și să vezi dacă mai are nevoie de sare.
- Punem pate-ul in recipiente mici, potrivite pentru servire și nivelăm foarte bine.
- Opțional, poți topi 20 de grame de unt într-o tigaie pe care mai apoi îl vei turna peste pate. Untul formează o peliculă care previne oxidarea pate-ului și îl menține proaspăt mai multă vreme.
- Se decorează cu condimentele uscate preferate.
- Se dă la frigider și va fi numai bun de mâncat peste 1 oră.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de răcire: 1 oră
- Timp de gătire: 20 minute
- Categorie: Aperitive
- Bucătărie: Internațională
0 Comentarii