Pastele cu somon sunt cremoase, sățioase și tare ușor de preparat. Sunt minunate pentru cei care iubesc peștele și fructele de mare. Adevărul este că nu ai nevoie de prea multe ingrediente, iar timpul de când intri în bucătărie și până înfuleci cu poftă este destul de mic.
Culmea, pastele cu somon erau una dintre rețetele pe care le preparam cel mai des în facultate. Deoarece au tot ceea ce îmi place: pește, sos cremos și paste și sunt un preparat tare rapid. Le făceam atât cu sos alb, dar și cu sos roșu, în funcție de ce aveam prin casă. Ce-i drept, acum 10 ani somonul și peștele, în general, nu aveau prețurile prohibitive din ziua de azi. Totuși, partea bună este că nu vei avea nevoie decât de 200 de grame de somon pentru 2 porții, deci acest preparat nu va fi o gaură în bugetul tău.
Pastele cu somon sunt o variantă minunată (și totuși rapidă) atunci când dorești să pregătești o cină specială pentru cineva drag. În plus, merg de minune cu un pahar de vin alb.
Ingrediente paste cu somon
- Somon. Vei avea nevoie de puțin somon, pentru că pastele și sosul sunt deja suficient de sățioase, iar somonul este un pește gras.
- Smântână lichidă. Sosul va avea ca bază smântâna lichidă. Mie nu îmi plac pastele care se scaldă în prea mult sos, așa că am folosit o cantitate potrivită, cât să le îmbrace.
- Praz. Am folosit praz pentru savoare, pe care l-am caramelizat ușor înainte de a începe prepararea sosului.
- Usturoi. Pentru că sosurile albe, dar și somonul nu spun nu la puțin usturoi, am tocat grosier un cățel și l-am integrat în sos.
- Sare, piper și un strop de condimente italiene. Am asezonat sosul cu sare, piper din belsug și doar puține condimente italiene.
- Vin alb. Desigur, peștele, dar mai ales sosurile pentru paste sunt prietene tare bune cu vinul alb.
- Lămâie. Sigur, aceste paste nu ar fi complete fără zeamă de lămâie.
- Penne. Eu am ales să folosesc penne pentru rețin foarte bine sosul.
Variații ale pastelor cu somon

Creveți. Pe lângă somon, poți folosi câtiva creveți, mai ales dacă ești un iubitor al fructelor de mare, ca mine.
Ceapă. În loc de prazul folosit de mine, poți folosi o jumătate de ceapă tocată mărunt pe care o vei carameliza înainte de a prepara sosul.
Spanac. Pentru un plus de culoare și mai multe vitamine, poți adăuga câteva frunze de spanac proaspăt, chiar înainte de a termina de caramelizat ceapa sau prazul.
Capere. Este știut deja că peștele și fructele de mare se bucură de complimente tare faine din partea caperelor. Adaugă câteva capere scurse în sos și vei obține o notă acrișoară foarte faină.
Ce paste pot să folosesc?
Poți folosi penne, așa cum am ales eu, sau poți opta pentru tagliatelle, fettuccine sau rigatoni. Nu este deloc greșit să folosești farfalle sau clasicele spaghete. Pentru oricare dintre acestea vei găsi și variante fără gluten, sau poți opta pentru pastele tale favorite integrale.
Pot să înlocuiesc smântâna cu cremă vegetală?
Absolut! Dacă nu tolerezi lactoza, poți folosi la fel de bine orice cremă pentru gătit vegetală. Nu îți recomand, însă, să folosești smântână de cocos pentru că va influența destul de mult echilibrul preparatului.
Printeaza
Paste cu somon – Rețetă
- Timp Total: 30 minute
- Servire: 2 por’ii 1x
Descriere
Pastele cu somon și sos cremos sunt o alegere ideală pentru o cină rapidă, dar și pentru o cină specială pentru cineva drag. Deși rapid, acest preparat este delicios și folosește doar câteva ingrediente.
Ingrediente
200 de grame de file de somon proaspăt
200 de grame de paste
100 de ml de smântână lichidă
30 de grame de praz
30 de ml de vin alb
1 cățel de usturoi
1 linguriță de suc de lămâie
¼ linguriță de sare
¼ linguriță de piper
1 lingură de ulei de măsline
Un vârf de linguriță de condimente italiene
Felii de lămâie pentru servire
Verdeață pentru servire
Instructiuni
- Se pun pastele la fiert in apă rece cu sare (7 grame pentru fiecare litru) și se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Într-o tigaie antiaderentă se încinge ½ lingură de ulei de măsline și se rumenește file-ul de somon câte un minut pe fiecare parte.
- Se scoate pe un tocător și se îndepărtează pielea dacă este cazul și se taie în bucățele potrivite.
- Într-o tigaie se încinge ½ lingură de ulei de măsline și se adaugă prazul pe care îl vom carameliza la foc mic.
- Când prazul începe să prindă culoare, adăugăm usturoiul tocat grosier și le călim împreună minut.
- Adăugăm somonul tocat bucăți înapoi în tigaie și îl gătim până este pătruns.
- Glasăm tigaia cu 30 de ml de vin și așteptăm să se evapore complet.
- Adăugăm smântâna lichidă, împreună cu sarea, piperul, zeama de lămâie și condimentele italiene.
- Când pastele sunt gătite, le scoatem cu o spumieră și le așezăm peste sosul cremos cu somon. Amestecăm astfel încât sosul să îmbrace pastele în întregime.
- Garnisim cu pătrunjel sau mărar tocat mărunt și felii de lămâie.
- Timp de preparare: 10 minute
- Timp de gătire: 20 minute
- Categorie: Paste
- Bucătărie: Italiană
0 Comentarii