Paste cu hribi

Bucură-te de savoarea verii cu delicioasa rețetă de paste cu hribi, o delicatesă ce combină sosul bogat cu aroma intensă a hribilor. Am folosit ingrediente de cea mai bună calitate, inclusiv hribi tineri, gălbenușuri de ou și parmezan, care împreună creează un preparat bogat și decadent.

Vara înseamnă belșug nu doar pentru legume și fructe, dar și în regatul fungilor. Din acest motiv, am pregătit niște delicioase paste cu hribi. Deosebit de hrănitoare și îmbogățite cu un sos din gălbenuș de ou și parmezan, asemenea pastelor carbonara

Hribii, denumiți științific boletus edulis – adică bureți comestibili, sunt ciuperci considerate delicatesă datorită gustului ușor dulceag, a aromei intense și a texturii plăcute. Hribii sunt cei mai buni atunci când sunt tineri. Pe măsură ce îmbătrânesc, carnea începe să capete o textură gelatinoasă și nu mai sunt atât de plăcuți din punctul de vedere al texturii. 

Eu folosesc hribii pentru o mulțime de preparate – de la ciorbe și până la risotto cu ciuperci – cerul este limita atunci când vine vorba de folosirea hribilor în preparatele culinare. De această dată am ales să prepar o rețetă de paste cu hribi – deosebit de hrănitoare, însă cu un aport caloric considerabil datorită sosului pe bază de ou și parmezan. 

Ingrediente paste cu hribi

hribi de padure
  • Paste. Eu am folosit spaghete ceva mai groase, însă poți opta și pentru tagliatelle sau rigattoni. Ideea de bază este să folosești niște paste care vor reține sosul bogat și te vei putea bucura de toată savoarea acestui preparat la fiecare îmbucătură. 
  • Ceapă. Am folosit ceapa pentru a conferi mai multă savoare acestor paste. Am caramelizat-o ușor, înainte de a pune pastele și hribii. 
  • Hribi. Hribii sunt delicioși și au o aromă foarte intensă și o textură adesea asimilată cărnii, mai ales când sunt tineri. 
  • Ouă. Am folosit doar gălbenușurile pentru a crea un sos bogat, decadent. 
  • Parmezan. Folosit din belșug, parmezanul combinat cu ouă creează sosul atât de iubit al pastelor carbonara. Este minunat în combinație cu hribii și aproape că nu vei simți lipsa bucăților de guanciale, datorită savorii hribilor.
  • Verdeață proaspătă. Folosește pătrunjel verde din belșug pentru a servi aceste paste. Gustul proaspăt al pătrunjelului echilibrează excelent sosul bogat. 

Metodă de preparare paste cu hribi

Hribii proaspeți se fierb minim 30 de minute, împreună cu o ceapă și o legătură de pătrunjel. După ce au fiert, se scurge apa și hribii se pun într-un castron încăpător, umplut cu apă rece. Se clătesc bine, se scurge apa, iar apoi se mai clătesc încă o dată în apă rece. 

Într-o oală încăpătoare se pune la fiert apă cu 7 grame de sare pentru fiecare litru folosit. Când apa clocotește se pun pastele în apă și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. 

Separat, într-o tigaie încăpătoare se călește ceapa împreună cu ½ linguriță de sare până când devine ușor aurie. Se adaugă hribii și se calesc împreună 4-5 minute. 

Se bat 4 gălbenușuri de ou împreună cu 100 de grame de parmezan până obținem o pastă omogenă. Dăm compoziția de-o parte. 

Când pastele sunt fierte, le scoatem din oală folosind un clește și le punem direct în tigaia cu ceapă și hribi – nu scurgem apa și nu spălăm cumva pastele. 

Amestecăm pastele împreună cu hribii, în tigaie. 

Peste compoziția din ou și parmezan, turnăm câte o lingură din apa în care au fiert pastele până când obținem o textură apropiată de aluatul pentru clătite. Nu pune multă apă fierbinte dintr-o dată, altfel se va găti oul excesiv. 

Dăm tigaia cu paste de pe foc și adăugăm sosul. Amestecăm cât mai viguros posibil pentru a preveni oul să se transforme în omletă, iar dacă este necesar, mai adaugăm în tigaie câte o lingură din apa în care au fiert pastele. 

Pastele cu hribi se servesc fierbinți cu pătrunjel verde proaspăt tocat, extra parmezan ras și piper proaspăt măcinat. 

Ce tip de paste se folosesc pentru pastele cu hribi?

Întotdeauna când pregătim paste cu un sos delicios este bine să alegem acele tipuri de paste care pot reține cât mai bine sosul și celelalte ingrediente delicioase. 

Din acest motiv este bine să alegi fie tagliatelle, fie rigattoni. Pappardelele sau spaghetele de dimensiuni mai mari pot fi, de asemenea, o alegere excelentă în prepararea pastelor cu hribi. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
paste cu hribi reteta

Rețetă paste cu hribi


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 1 ora 5 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Descriere

Descoperiți cum să preparați paste delicioase cu hribi, o rețetă ce combină savoarea bogată a ciupercilor cu gustul cremos al unui sos carbonara. Perfect pentru a savura aroma verii într-o farfurie!


Ingrediente

Scaleaza

500 de grame de hribi

300 de grame de paste

100 de grame de ceapă

4 gălbenușuri de ou

100 de grame de parmezan + extra pentru servire

1 legătură generoasă de piper

7 grame de sare pentru fiecare litru de apă în care fierb pastele

1 linguriță de sare pentru sos

Piper proaspăt măcinat

1 legătură de pătrunjel


Instructiuni

  1. Hribii proaspeți se fierb minim 30 de minute, împreună cu o ceapă și o legătură de pătrunjel. După ce au fiert, se scurge apa și hribii se pun într-un castron încăpător, umplut cu apă rece. Se clătesc bine, se scurge apa, iar apoi se mai clătesc încă o dată în apă rece.
  2. Într-o oală încăpătoare se pune la fiert apă cu 7 grame de sare pentru fiecare litru folosit. Când apa clocotește se pun pastele în apă și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
  3. Separat, într-o tigaie încăpătoare se călește ceapa împreună cu ½ linguriță de sare până când devine ușor aurie. Se adaugă hribii și se calesc împreună 4-5 minute.
  4. Se bat 4 gălbenușuri de ou împreună cu 100 de grame de parmezan până obținem o pastă omogenă. Dăm compoziția de-o parte.
  5. Când pastele sunt fierte, le scoatem din oală folosind un clește și le punem direct în tigaia cu ceapă și hribi – nu scurgem apa și nu spălăm cumva pastele.
  6. Amestecăm pastele împreună cu hribii, în tigaie.
  7. Peste compoziția din ou și parmezan, turnăm câte o lingură din apa în care au fiert pastele până când obținem o textură apropiată de aluatul pentru clătite. Nu pune multă apă fierbinte dintr-o dată, altfel se va găti oul excesiv.
  8. Dăm tigaia cu paste de pe foc și adăugăm sosul. Amestecăm cât mai viguros posibil pentru a preveni oul să se transforme în omletă, iar dacă este necesar, mai adaugăm în tigaie câte o lingură din apa în care au fiert pastele.
  9. Pastele cu hribi se servesc fierbinți cu pătrunjel verde proaspăt tocat, extra parmezan ras și piper proaspăt măcinat.
  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gătire: 50 minute
  • Categorie: Paste
  • Bucătărie: Internațională
Categorii: Paste | Cină | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

1 Comentariu

  1. Florescu Carmen

    Deliciu!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.