- Rețetă autentică de spaghete Carbonara
- O idee de cină rapidă și delicioasă
- 4 ingrediente esențiale
Paste Carbonara pot părea un fel de mâncare mai degrabă „fandosit” când spui guanciale și pecorino romano. În ceea ce privește guanciale, acesta nu este nimic altceva decât gușa de porc – acea slăninuță cea mai bună de la porc, care obișnuia să fie des întâlnită în orice gospodărie care ținea porci. Pecorino este o brânză maturată de oaie care există în mai multe variații în funcție de zona în care au fost produse. Cele mai cunoscute tipuri sunt pecorino romano și pecorino sardo. Sunt un pic diferite, mai ales în ceea ce privește textura, iar eu prefer, de departe pecorino Romano.

Încearcă si rețeta rapidă de penne carbonara cu sos cremos pe bază de ou. Sunt ușor de preparat și foarte gustoase.
Însă nu e musai musai să te cramponezi în ideea de guanciale și pecorino. Prima dată când am mâncat paste carbonara „tradiționale” – zic tradiționale pentru au fost făcute de o colegă italiancă ca la „nona acasă” – au fost făcute cu bacon și parmezan ras, dintr-acela la plic. Asta pentru că eram studente, într-o țară scumpă și nu aveam nici acces nici fonduri suficiente pentru a prepara Carbonara ca la carte, nici nu găseam ingredientele prea ușor. Însă ceea ce a făcut acele paste Carbonara cu adevărat speciale a fost sosul corect preparat. Pastele carbonara nu conțin smântână, lapte, sau mai știu eu ce nebuneli inventează restaurantele din comoditate.
Sos paste carbonara
Sosul pastelor Carbonara este realizat exclusiv din ou și pecorino (sau în absența acestui tip de brânză – parmezan și, îndrăznesc, să-mi fie cu iertare, o brânză maturată de oaie produsă în România). Orice altceva mai există în sosul pastelor Carbonara, nu are ce căuta acolo. Pastele carbonara autentice nu conțin smântână.
O porție reușită de paste carbonara înseamnă un sos realizat corect. Asta înseamnă că nu vrem spaghete cu omletă. Trebuie să ai mare mare grijă la temperatura din tigaie și să te miști repede pentru a crea acel sos cremos, decadent, care îți hrănește fiecare simț. Vezi ponturile mele privind tehnica prin care obții paste carbonara super cremoase ceva mai încolo.
Să vedem de ce ingrediente ai nevoie pentru cele mai bune paste Carbonara.
Ingrediente paste Carbonara

- Spaghete. În primul rând ai nevoie de spaghete de bună calitate, preferabil de dimensiune mai mare (nr. 7-8) gătite întoteauna al dente și întotdeauna în apă clocotindă cu sare. Pentru a obține un preparat corect, spaghetele se fierb conform indicațiilor de pe ambalaj. Poți întotdeauna să verifici dacă pastele sunt gătite, dacă scoți o bucată și o rupi între degete – dacă se rupe ușor, pastele sunt fierte, însă este puțin probabil să dai greș dacă respecți întocmai timpul indicat pe ambalaj.
- Guanciale. Gușa de porc este ceva mai greu de găsit în mediul urban din România, dar poți întreba la măcelăria ta preferată dacă aduc cumva gușă de porc maturată. Dacă nu, pancetta este o soluție foarte bună și, cel puțin uneori, se găsește în supermarket.
- Ouă. Mai exact, ai nevoie de un ou și 2 gălbenușuri. Atât.
- Pecorino Romano. Este o brânză de oaie maturată ideală pentru a fi răzuită. Dacă nu găsești pecorino, parmezanul este o alegere bună, de asemenea.
- Piper proaspăt măcinat
Mod de preparare spaghete carbonara
Se pune o oală încăpătoare cu apă la fiert. Se adaugă 7 grame de sare pentru fiecare litru de apă.
Odată ce apa clocotește se adaugă pastele și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet.
În acest timp, tăiem guanciale bucățele potrivite și le dăm la prăjit într-o tigaie neaderentă cu o lingură de ulei de măsline.
Se prepară sosul. Se bat 2 gălbenușuri și un ou întreg până la omogenizare. Se adaugă 100 de grame de pecorino ras și se amestecă în compoziția de ou până la omogenizare. Se potrivește de sare și piper.
După ce guanciale s-a rumenit se ia tigaia de pe foc.
Pastele fierte se scot din oala în care au fiert cu ajutorul unui clește și se pun în tigaia cu guanciale. Se amestecă până se omogenizează cu sucurile de la guanciale.
Se varsă sosul din ou și pecorino peste paste și se amestecă viguros și repede pentru a nu da timp oului să se transforme în omletă. La cel mai mic semn de supra gătire a ouălor se pune o lingură din apa în care au fiert pastele și se amestecă viguros.


Rețetă Paste Carbonara
- Timp Total: 25 min
- Servire: 2 porții 1x
Descriere
Spaghetele Carbonara sunt unele dintre favoritele mele. Cu un sos cremos și doar câteva ingrediente bine alese poți crea pastele Carbonara decadente, cu un gust absolut divin.
Ingrediente
200 de grame de spaghete sau spaghettoni
100 de grame de guanciale tăiat cubulețe
100 de grame de pecorino romano sau parmezan
2 gălbenușuri de ou
1 ou întreg
Sare
Piper proaspăt măcinat
Instructiuni
- Se pune o oală încăpătoare cu apă la fiert. Se adaugă 7 grame de sare pentru fiecare litru de apă.
- Odată ce apa clocotește se adaugă pastele și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet.
- În acest timp, tăiem guanciale bucățele potrivite și le dăm la prăjit într-o tigaie neaderentă cu o lingură de ulei de măsline.
- Se prepară sosul. Se bat 2 gălbenușuri și un ou întreg până la omogenizare. Se adaugă 100 de grame de parmezan sau pecorino ras și se amestecă în compoziția de ou până la omogenizare. Se potrivește de piper.
- După ce guanciale s-a rumenit se ia tigaia de pe foc.
- Pastele fierte se scot din oala în care au fiert cu ajutorul unui clește și se pun în tigaia cu guanciale. Se amestecă până se omogenizează cu sucurile de la guanciale.
- Se varsă sosul din ou și pecorino peste paste și se amestecă viguros și repede pentru a nu da timp oului să se transforme în omletă. La cel mai mic semn de supra gătire a ouălor se pune o lingură din apa în care au fiert pastele și se amestecă viguros.
- Se așează pastele pe farfurie și se garnisesc cu pecorino sau parmezan ras și piper proaspăt râșnit. Se mănâncă fierbinți.
Note
Amestecă pastele cu un clește sau cu o furculiță care îți permite să te miști puțin mai repede decât o spatulă și să ai acces printre și pe sub spaghete. Scutură tigaia ușor în timp ce amesteci pentru a nu lăsa baza să se încingă foarte tare de la pastele încă fierbinți. Pastele carbonara se amestecă cum trebuie. Adică nu le mângâia. Apucă cleștele bine, ține de tigaie și învârte cu spor.
Ține la îndemână lingura pentru a putea adăuga rapid din apa în care au fiert pastele, dacă este nevoie. Nu aștepta să vezi bucățele de ou papară – dacă se îngroașă prea tare sosul, vino repede cu o lingură de apă peste paste și continuă să amesteci repede.
- Timp de preparare: 5 min
- Timp de gătire: 20 min
- Categorie: Paste
- Bucătărie: Italiană
Nutritie
- Dimensiunea porției: 1 porție
- Calorii: 655 kcal
- Zahar: 0g
- Sodiu: 2g
- Grăsime: 31g
- Grăsimi saturate: 16g
- Carbohidrați: 66g
- Fibră: 3g
- Proteină: 32g
Cuvinte: spaghete carbonara
Alte rețete care să te inspire
© 2023 Mara Marin
0 Comentarii