Paste Carbonara

Pastele carbonara sunt unul dintre cele mai delicioase și populare feluri de mâncare italienești. Cu un sos cremos și doar câteva ingrediente bine alese poți crea niște paste decadente, cu un gust absolut divin.

paste carbonara
  • Rețetă autentică de spaghete Carbonara
  • O idee de cină rapidă și delicioasă
  • 4 ingrediente esențiale

Paste Carbonara pot părea un fel de mâncare mai degrabă „fandosit” când spui guanciale și pecorino romano. În ceea ce privește guanciale, acesta nu este nimic altceva decât gușa de porc – acea slăninuță cea mai bună de la porc, care obișnuia să fie des întâlnită în orice gospodărie care ținea porci. Pecorino este o brânză maturată de oaie care există în mai multe variații în funcție de zona în care au fost produse. Cele mai cunoscute tipuri sunt pecorino romano și pecorino sardo. Sunt un pic diferite, mai ales în ceea ce privește textura, iar eu prefer, de departe pecorino Romano. 

penne carbonara cu sos cremos pe bază de ou

Încearcă si rețeta rapidă de penne carbonara cu sos cremos pe bază de ou. Sunt ușor de preparat și foarte gustoase.

Însă nu e musai musai să te cramponezi în ideea de guanciale și pecorino. Prima dată când am mâncat paste carbonara „tradiționale” – zic tradiționale pentru au fost făcute de o colegă italiancă ca la „nona acasă” – au fost făcute cu bacon și parmezan ras, dintr-acela la plic. Asta pentru că eram studente, într-o țară scumpă și nu aveam nici acces nici fonduri suficiente pentru a prepara Carbonara ca la carte, nici nu găseam ingredientele prea ușor. Însă ceea ce a făcut acele paste Carbonara cu adevărat speciale a fost sosul corect preparat. Pastele carbonara nu conțin smântână, lapte, sau mai știu eu ce nebuneli inventează restaurantele din comoditate. 

Sos paste carbonara

Sosul pastelor Carbonara este realizat exclusiv din ou și pecorino (sau în absența acestui tip de brânză – parmezan și, îndrăznesc, să-mi fie cu iertare, o brânză maturată de oaie produsă în România). Orice altceva mai există în sosul pastelor Carbonara, nu are ce căuta acolo. Pastele carbonara autentice nu conțin smântână.

O porție reușită de paste carbonara înseamnă un sos realizat corect. Asta înseamnă că nu vrem spaghete cu omletă. Trebuie să ai mare mare grijă la temperatura din tigaie și să te miști repede pentru a crea acel sos cremos, decadent, care îți hrănește fiecare simț. Vezi ponturile mele privind tehnica prin care obții paste carbonara super cremoase ceva mai încolo. 

Să vedem de ce ingrediente ai nevoie pentru cele mai bune paste Carbonara. 

Ingrediente paste Carbonara

Ingrediente paste carbonara
  • Spaghete. În primul rând ai nevoie de spaghete de bună calitate, preferabil de dimensiune mai mare (nr. 7-8) gătite întoteauna al dente și întotdeauna în apă clocotindă cu sare. Pentru a obține un preparat corect, spaghetele se fierb conform indicațiilor de pe ambalaj. Poți întotdeauna să verifici dacă pastele sunt gătite, dacă scoți o bucată și o rupi între degete – dacă se rupe ușor, pastele sunt fierte, însă este puțin probabil să dai greș dacă respecți întocmai timpul indicat pe ambalaj.
  • Guanciale. Gușa de porc este ceva mai greu de găsit în mediul urban din România, dar poți întreba la măcelăria ta preferată dacă aduc cumva gușă de porc maturată. Dacă nu, pancetta este o soluție foarte bună și, cel puțin uneori, se găsește în supermarket. 
  • Ouă. Mai exact, ai nevoie de un ou și 2 gălbenușuri. Atât. 
  • Pecorino Romano. Este o brânză de oaie maturată ideală pentru a fi răzuită. Dacă nu găsești pecorino, parmezanul este o alegere bună, de asemenea.
  • Piper proaspăt măcinat

Mod de preparare spaghete carbonara 

Se pune o oală încăpătoare cu apă la fiert. Se adaugă 7 grame de sare pentru fiecare litru de apă. 

Odată ce apa clocotește se adaugă pastele și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet. 

În acest timp, tăiem guanciale bucățele potrivite și le dăm la prăjit într-o tigaie neaderentă cu o lingură de ulei de măsline. 

Se prepară sosul. Se bat 2 gălbenușuri și un ou întreg până la omogenizare. Se adaugă 100 de grame de pecorino ras și se amestecă în compoziția de ou până la omogenizare. Se potrivește de sare și piper. 

După ce guanciale s-a rumenit se ia tigaia de pe foc. 

Pastele fierte se scot din oala în care au fiert cu ajutorul unui clește și se pun în tigaia cu guanciale. Se amestecă până se omogenizează cu sucurile de la guanciale. 

Se varsă sosul din ou și pecorino peste paste și se amestecă viguros și repede pentru a nu da timp oului să se transforme în omletă. La cel mai mic semn de supra gătire a ouălor se pune o lingură din apa în care au fiert pastele și se amestecă viguros. 

paste carbonara
Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
paste carbonara

Rețetă Paste Carbonara


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 25 min
  • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Spaghetele Carbonara sunt unele dintre favoritele mele. Cu un sos cremos și doar câteva ingrediente bine alese poți crea pastele Carbonara decadente, cu un gust absolut divin.


Ingrediente

Scaleaza

200 de grame de spaghete sau spaghettoni

100 de grame de guanciale tăiat cubulețe

100 de grame de pecorino romano sau parmezan

2 gălbenușuri de ou

1 ou întreg

Sare

Piper proaspăt măcinat


Instructiuni

  1. Se pune o oală încăpătoare cu apă la fiert. Se adaugă 7 grame de sare pentru fiecare litru de apă.
  2. Odată ce apa clocotește se adaugă pastele și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet.
  3. În acest timp, tăiem guanciale bucățele potrivite și le dăm la prăjit într-o tigaie neaderentă cu o lingură de ulei de măsline.
  4. Se prepară sosul. Se bat 2 gălbenușuri și un ou întreg până la omogenizare. Se adaugă 100 de grame de parmezan sau pecorino ras și se amestecă în compoziția de ou până la omogenizare. Se potrivește de piper.
  5. După ce guanciale s-a rumenit se ia tigaia de pe foc.
  6. Pastele fierte se scot din oala în care au fiert cu ajutorul unui clește și se pun în tigaia cu guanciale. Se amestecă până se omogenizează cu sucurile de la guanciale.
  7. Se varsă sosul din ou și pecorino peste paste și se amestecă viguros și repede pentru a nu da timp oului să se transforme în omletă. La cel mai mic semn de supra gătire a ouălor se pune o lingură din apa în care au fiert pastele și se amestecă viguros.
  8. Se așează pastele pe farfurie și se garnisesc cu pecorino sau parmezan ras și piper proaspăt râșnit. Se mănâncă fierbinți.

Note

Amestecă pastele cu un clește sau cu o furculiță care îți permite să te miști puțin mai repede decât o spatulă și să ai acces printre și pe sub spaghete. Scutură tigaia ușor în timp ce amesteci pentru a nu lăsa baza să se încingă foarte tare de la pastele încă fierbinți. Pastele carbonara se amestecă cum trebuie. Adică nu le mângâia. Apucă cleștele bine, ține de tigaie și învârte cu spor. 

Ține la îndemână lingura pentru a putea adăuga rapid din apa în care au fiert pastele, dacă este nevoie. Nu aștepta să vezi bucățele de ou papară – dacă se îngroașă prea tare sosul, vino repede cu o lingură de apă peste paste și continuă să amesteci repede.

  • Timp de preparare: 5 min
  • Timp de gătire: 20 min
  • Categorie: Paste
  • Bucătărie: Italiană

Nutritie

  • Dimensiunea porției: 1 porție
  • Calorii: 655 kcal
  • Zahar: 0g
  • Sodiu: 2g
  • Grăsime: 31g
  • Grăsimi saturate: 16g
  • Carbohidrați: 66g
  • Fibră: 3g
  • Proteină: 32g

Alte rețete care să te inspire

© 2023 Mara Marin

Categorii: Paste | Cină | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.