Paste carbonara vegane

Aceste paste carbonara vegane sunt atât de bune încât îți promit că nu vei duce dorul baconului nicio clipă. Iar dacă ești vegan, este musai, musai să încerci această rețetă savuroasă, plină de arome și texturi diverse.

paste carbonara vegane

Nu mi-a venit să cred cât de bune au ieșit aceste paste carbonara vegane! Absolut demențiale! O nebunie! Pe cuvânt că dacă încerci această rețetă nu vei fi nicio clipă dezamăgit. Prepararea durează puțin mai mult decât pastele carbonara clasice, dar nu vei regreta nicio clipă timpul petrecut în bucătărie. 

Experimentând din ce în ce mai des cu bucătăria vegană în ultimii ani, am învățat că mâncarea bună nu are nicio legătură cu carnea sau cu proteina animală. Poți crea un preparat absolut demențial doar din produse de origine vegetală, cu un conținut caloric ceva mai scăzut și cu mai puține grăsimi saturate. 

Aceste paste carbonara se realizează în mai mulți pași deoarece va fi nevoie să faci parmezanul vegan, apoi sosul și „bacon-ul” vegan pentru ca abia apoi să le aduci pe toate împreună. Totuși, eu zic că merită. 

Să vedem de ce ingrediente avem nevoie pentru pastele carbonara vegane. 

Ingrediente paste carbonara vegane 

  • Conopidă & usturoi. Sosul acestor paste este realizat din conopidă și usturoi fierte destul de bine într-o supă de legume. Le poți fierbe și în apă, desigur, însă sosul va fi mult mai savuros dacă alegi să folosești o supă clară de legume. 
  • Parmezan vegan. Pentru acesta vei găsi o rețetă separată, iar eu am fost foarte încântata de produsul final. În mare, ai nevoie de caju, puțin tofu afumat, sare, pudră de usturoi și puțin turmeric pe care le pulsezi în blender împreună până obții o textură similară cu cea a parmezanului ras. 
  • Tofu afumat. Am creat un fel de bacon din tofu afumat – îți recomand musai să folosești tofu afumat și nu natur, în primul rând datorită gustului, dar mai ales datorită texturii mai uscate, care îi va permite să devină mult mai crocant în timpul prăjirii. 
  • Praz. Prazul vine în ecuație deoarece am simțit că era nevoie de un echilibru în rețetă pentru a oferi un gust ușor dulceag și o textură caramelizată sosului final. 
  • Paste. Cu sau fără gluten, îți recomand să alegi spaghete de dimensiune mai mare, preferabil Spaghetoni. În lipsă de altceva, merg și niște macaroane, dar doar dacă chiar nu găsești spaghetoni.

Cum se prepară pastele carbonara vegane

ingrediente pentru paste carbonara vegane

Începem prin prepararea sosului. 

Pentru aceasta, vom despărți conopida în florete mici și o vom pune la fiert în 350 de ml de supă clară de legume, împreună cu 2 căței de usturoi. Le vom fierbe aproximativ 20-25 de minute. Conopida trebuie să fie moale pentru a obține un sos cât mai omogen. 

Cu un blender, pasăm conopida împreună cu 200 de ml de supă. 

Îți recomand să guști sosul înainte de a mai adăuga sare – este foarte posibil ca supa ta să fie deja sărată și să nu mai fie nevoie să adaugi sare în plus.

Pentru „bacon” vei avea nevoie de 100 de grame de tofu afumat. Începe prin a presa tofu câteva minute, chiar dacă el este deja destul de uscat. Vei obține rezultate mai bune dacă faci acest lucru. 

Se toacă tofu în cubulețe mici de aproximativ 5 mm și se pun într-o tigaie neaderentă împreună cu ½ lingură de ulei de susan. Se prăjesc astfel pe toate părțile până devin rumene. Se adaugă sosul de soia dark și se mai lasă împreună la foc iute 1 minut. Tofu se lasă la odihnit într-un castron până la finalul preparării. 

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe pachet, împreună cu 7 grame de sare pentru fiecare litru de apă. 

Într-o tigaie călim prazul tocat cubulețe împreună cu o lingură de ulei de măsline la foc mic. Vrem ca prazul să se caramelizeze ușor, dar nu să se ardă. Când începe să capete culoare, adăugăm 2 căței de usturoi tăiați felii. Le rumenim împreună maxim 2 minute, altfel usturoiul se va arde. 

Adăugăm tofu peste praz și usturoi împreună cu sosul de conopidă. Amestecăm bine. Peste sos adăugăm pastele fierte și amestecăm. 

Așezăm pastele în farfurie și garnisim cu parmezan vegan din belșug și pătrunjel tocat. 

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Paste carbonara-vegane reteta

Rețetă paste carbonara vegane


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 1 ora
  • Servire: 2 porții 1x

Descriere

Aceste paste carbonara vegane sunt atât de bune încât îți promit că nu vei duce dorul baconului nicio clipă. Iar dacă ești vegan, este musai, musai să încerci această rețetă savuroasă, plină de arome și texturi diverse.


Ingrediente

Scaleaza

200 de grame de spaghete

200 de grame de conopidă

4 căței de usturoi

100 de grame de tofu afumat

100 de grame de praz

Parmezan vegan

Pătrunjel tocat mărunt


Instructiuni

  1. Despărțim conopida în florete mici și o punem la fiert în 350 de ml de supă clară de legume, împreună cu 2 căței de usturoi. Le vom fierbe aproximativ 20-25 de minute. Conopida trebuie să fie moale pentru a obține un sos cât mai omogen.
  2. Cu un blender, pasăm conopida împreună cu 200 de ml de supă.
  3. Se presează tofu câteva minute, chiar dacă el este deja destul de uscat. Vei obține rezultate mai bune dacă faci acest lucru.
  4. Se toacă tofu în cubulețe mici de aproximativ 5 mm și se pun într-o tigaie neaderentă împreună cu ½ lingură de ulei de susan. Se prăjesc astfel pe toate părțile până devin rumene. Se adaugă sosul de soia dark și se mai lasă împreună la foc iute 1 minut. Tofu se lasă la odihnit într-un castron până la finalul preparării.
  5. Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe pachet, împreună cu 7 grame de sare pentru fiecare litru de apă.
  6. Într-o tigaie călim prazul tocat cubulețe împreună cu o lingură de ulei de măsline la foc mic. Vrem ca prazul să se caramelizeze ușor, dar nu să se ardă. Când începe să capete culoare, adăugăm 2 căței de usturoi tăiați felii. Le rumenim împreună maxim 2 minute, altfel usturoiul se va arde.
  7. Adăugăm tofu peste praz și usturoi împreună cu sosul de conopidă. Amestecăm bine. Peste sos adăugăm pastele fierte și amestecăm.
  8. Așezăm pastele în farfurie și garnisim cu parmezan vegan din belșug și pătrunjel tocat.

 

Note

Îți recomand să guști sosul înainte de a mai adăuga sare – este foarte posibil ca supa ta să fie deja sărată și să nu mai fie nevoie să adaugi sare în plus.

  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gătire: 40 minute
  • Categorie: Paste
  • Bucătărie: Internațională

Cuvinte: paste vegane

Categorii: Paste | Prânz | Vegane

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.