Paste bolognese rețeta clasică cu sos ragu

Rețeta clasică de paste bolognese este preparată lent cu un sos bogat din roșii, carne și legume. Alături de clasicul sos ragu alla bolognese poți folosi pastele tale favorite sau chiar gnocchi.

Paste bolognese reteta cu sos ragu

Iubești rețetele de paste clastice cu gust autentic italian? Atunci nu rata rețetele: Paste carbonara rețeta clasică sau Rețeta delicioasă de penne carbonara.

Dacă îți plac sosurile bogate cu multă carne, spagetele bolognese for fi, cu siguranță pe placul tău. Sosul pentru pastele bolognese, denumit ragù alla bolognese își are, aproape evident, originea în regiunea Bologna a Italiei.

Prima mențiune a sosului într-o carte de bucate a fost in secolul XVII, însă inițial sosul nu era asociat cu pastele, ci servit cu pâine sau mămăligă. 

Sosul folosit pentru aceste paste este exact sosul pe care îl vei folosi și pentru a prepara o lasagna tradițională cu carne. Este un sos bogat, care constă în principal în carne de vită tocată, de bună calitate, și sos de roșii. 

Despre sosul ragù alla bolognese

Ragù alla Bolognese se numește așa doar în afara Bolognei, prin indicarea regiunii. Local, celebrul sos se numește pur și simplu ragù. Rețeta tradițională a acestui sos, așa cum a fost certificată în 1982 de Academia Italiana della Cucina nu conținea usturoi sau condimente variate, iar sosul de roșii era prezent doar într-o cantitate mult mai mică decât ne-am aștepta. În 20 aprilie 2023, Academia Italiana della Cucina a revenit asupra rețetei din 1982 cu modificări consistente. Am fost desigur, tare curioasă să încerc această nouă rețetă și mi-am dat seama că, în fapt, este cea a sosului ragù, așa cum îl știm în zi de azi și cum este servit în restaurantele italiene. Așadar, în opinia mea, Academia a adaptat rețeta în conformitate cu modul în care ea a evoluat, natural, în ultimii 40 de ani. 

Ingrediente ragù alla bolognese

  • Carne tocată de vită. Carnea tocată este musai să fie de vită și nu de vițel, așa cum recomandă rețeta tradițională. 
  • Pancetta. Pentru un plus de aromă este esențială utilizarea de pancetta în orice rețetă de ragu. 
  • Legume. Sosul ragu utilizează legume clasice, accesibile precum: morcov, apio și ceapă. 
  • Supă clară de vită. Întotdeauna zeama de carne și oase va da un gust irezistibil oricărui preparat care cere timp de gătire îndelungat. 
  • Roșii zdrobite și pastă de roșii. Rețeta tradițională folosește o combinație de roșii conservate și pastă concentrată de roșii. 
  • Lapte. Deși opțional, laptele este recomandat în prepararea sosului ragu. 
  • Vin. Roșu, acesta este folosit pentru a glasa tigaia. 

Variații ale rețetei originale de ragù alla bolognese

Carne tocată amestec. În locul cărnii tocate de vită, este permisă utilizarea de amestec de carne tocată vită-porc în proporție de 50/50. 

Bacon. Poți folosi pancetta maturată în loc de cea proaspătă. Deși rețeta tradițională nu permite folosirea de bacon, este de apreciat că pancetta este ceva mai greu de găsit în afara Italiei. Așadar, dacă prepari sosul ragù alla bolognese acasă, poți utiliza bacon. 

Vin alb. Vinul roșu poate fi înlocuit cu vin alb pentru a glasa tigaia. 

Cârnați italieni de porc. Pentru a îmbogăți sosul poți folosi o combinație de carne de vită tocată și cârnați italieni de porc. 

Hribi. Pentru un sos mai bogat și o aromă unică, poți folosi hribi împreună cu carnea tocată. 

Mazăre. Pentru un plus de culoare și mai multă prospețime, poți adăuga mazare blanșată la finalul pregătirii sosului. 

Este adevărat că prepararea sosului ragu durează mult?

Spaghete-bolognese-reteta

Din păcate, da. Aceasta nu este o rețetă rapidă, iar dacă îți dorești să obții acel gust mult râvnit al sosului ragu, este nevoie să îl gătești la foc mic pentru cel puțin 2 ore. Sigur, poți scăpa „basma curată” cu doar 30 de minute de gătire, însă aromele nu vor fi la fel de intense, iar sosul nu va fi la fel de fin. Cel mai bine este să aloci preparării timpul necesar, pentru a te bucura de gustul său unic, la adevărata sa valoare. Dacă timpul nu îți permite să petreci 2 ore în bucătărie, poți încerca una dintre rețetele rapide de paste precum spaghetele carbonara, sau lasagna rapidă la tigaie

Pot face sosul ragu în slow cooker? 

Sigur că da. Va fi nevoie să parcurgi pașii 1 până la 5 din rețeta de mai jos, însă după aceea poți pune mixul de pancetta, legume și carne tocată în slow cooker, peste care vei adăuga roșiile și supa de vită și pornești slow cookerul pe funcția low pentru 4-6 ore.

Ce tip de paste pot folosi pentru sosul ragu alla bolognese? 

În afara Italiei este destul de comună utilizarea spaghetelor în combinație cu sosul ragu, ceea ce nu este absolut deloc greșit. În Italia este mai comună utilizarea pastelor precum: papardele, tagliatelle sau rigatoni. Poți folosi, de asemenea, și gnocchi sau penne.

Printeaza
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Reteta spaghete bolognese

Paste bolognese rețetă


  • Autorul: Mara Marin
  • Timp Total: 2 ore 50 minute
  • Servire: 4 porții 1x

Ingrediente

Scaleaza

400 de grame de paste

400 grame de carne tocată de vită

150 grame de pancetta

60 grame de ceapă (½ ceapă)

1 fir de apio

60 grame de morcov (1 morcov)

100 ml de vin roșu sau alb

200 ml de roșii cuburi (conservă)

1 lingură de pastă de roșii concentrată

80 ml de lapte

250 ml de supă clară de vită sau legume plus încă 250, în funcție de cum scade sosul pe parcursul gătirii

30 de ml de ulei de măsline

Sare & piper


Instructiuni

  1. Se toacă ceapa, apio și morcovul în cubulețe mici. Pancetta se toacă, de asemenea, în cubulețe mici.
  2. Într-o tigaie încingem uleiul de măsline și punem cubulețele de pancetta la rumenit.
  3. Când pancetta capătă culoare, adaugă legumele tocate în tigaie și continuă să le călești la foc mic preț de 4-5 minute.
  4. Se mărește focul și se adaugă carnea tocată de vită. Amestecăm continuu până când carnea își schimbă complet culoarea și devine rumenă.
  5. Adăugăm vinul și gătim până când se evaporă complet.
  6. După ce vinul s-a evaporat complet, adăugăm roșiile tocate și pasta de roșii împreună cu 250 de ml de supă clară fierbinte. Dacă supa ta este doar puțin sărată, mai adaugă 3-5 grame de sare. Amestecăm bine, micșorăm focul cât mai mult posibil, acoperim cu un capac și lăsăm totul să se gătească încet.
  7. Verificăm sosul la fiecare 30 de minute pentru a vedea dacă mai este necesar să suplimentăm cu supă clară. Sosul trebuie să fiarbă pentru minim 2 ore.
  8. Spre finalul timpului de gătire se adaugă 80 de ml de lapte. Se așteaptă ca acesta să se evapore complet, înainte de a opri focul.
  9. Gustăm, iar dacă este necesar mai adăugăm sare și piper.
  10. Pastele pe care le-ai ales se fierb în funcție de timpul indicat pe pachet. Întotdeauna al dente. Se amestecă cu sosul ragu.
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gătire: 2 ore 30 minute
  • Categorie: Paste
  • Bucătărie: Italiană

Cuvinte: spaghete bolognese, sos spaghete bolognese

Categorii: Paste | Cină | Prânz

Despre autor:

Eu sunt Mara, pasionată de gătit și blogger culinar. Dacă ai întrebări, sau vrei să împărtășești experiența ta, lasă un comentariu mai jos. Iubesc nu doar să mănânc, dar și să vorbesc despre mâncare, așa că abia aștept să aud părerea ta! Îmi poți trimite un mesaj prin formularul de contact.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Rating Reteta 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

BUNĂ! EU SUNT MARA.

Bine ai venit pe Culinary!

Eu sunt Mara și iubesc să mănânc, să gătesc și caut întotdeauna soluții ingenioase pentru reducerea risipei alimentare. Culinary este o parte din sufletul meu aruncată în marele internet și împărtășită cu voi. Împreună cu vizsla mea, Oscar, ajutorul meu de bază și cel mai entuziast susținător al meu, îți aducem zi de zi, rețete simple, gustoase, cu ingrediente curate, care îți hrănesc spiritul, nu doar corpul. Vei găsi aici rețete tradiționale, din bucătăria internațională, vegetariene și vegane, dar și multe ponturi care sper că te vor ajuta să devii un bucătar mai iscusit.

MAI MULTE

înscrie-te
Primești pe email cele mai noi rețete

Un singur newsletter pe săptămână

EU SUNT OSCAR

degustător șef

Oscar

Iubesc morcovii, bananele
și mingile de tenis

Retete perfecte pentru viata de zi cu zi.

Abonează-te la Newsletter

Vrei să știi ce am gătit în ultima vreme? În fiecare săptămână voi trimite câteva rețete și noutăți direct în inbox-ul tău!
Îți respect intimitatea și promit să nu trimit niciodată spam! Te poți dezabona oricând.