Pastele sunt iubite de toți indiferent de stilul de viață sau alimentar ales. Dacă pentru persoanele care nu tolerează glutenul există pe piață de ani buni paste fără gluten, abia de câțiva ani încoace vedem versiuni vegane ale celor mai îndrăgite preparate. Iar cum paste fără parmezan nu se poate, iată mai jos rețeta mea de parmezan vegan.
Are parmezanul vegan același gust cu parmezanul?
Nu, nu vei obține același gust. Ar fi și destul de dificil având în vedere procedeul prin care se obține parmezanul – adică prin fermentarea laptelui. Cu toate acestea, această rețetă de parmezan vegan îți oferă varietate din punctul de vedere al texturii și are un gust absolut minunat, chiar dacă diferit față de parmezanul din lapte.
Cum pot folosi parmezanul vegan?
Poți integra parmezanul vegan în pastele carbonara vegane, sau îl poți folosi în orice alt tip de paste cu sos roșu, precum pastele cu vinete și roșii sau lasagna vegană. De asemenea, aroma sa se va împăca foarte bine cu o salată caldă de rădăcinoase sau ca topping pentru legume la cuptor.
De ce să aleg să fac parmezanul vegan acasă?
Este adevărat că în prezent găsești în supermaket varianta vegană a multor produse lactate – de la smântână și până la creme de caju asimilate celor de brânză și de la mezeluri diverse până la foie gras vegan. Cu toate acestea, vegan nu este sinonim cu sănătos atunci când vine vorba de produse procesate. În plus, este ceva mai ușor să îți faci acasă propria ta variantă de parmezan vegan, sau cremă de caju, decât ar fi în cazul unui produs de origine animală.
Eu îți recomand cu mare căldură, atunci când se poate, să îți fac acasă, folosind ingredientele de bază, orice produs procesat pe care îl cumperi din comerț. În acest mod știi că ai în farfurie doar ingrediente de calitate, fără aditivi inutili și adaos de sare sau zahăr.
Ingrediente parmezan vegan
Ai nevoie de relativ puține ingrediente pentru a prepara parmezanul vegan: caju, tofu afumat, praf de usturoi (sau usturoi granulat), sare și puțin turmeric.
Timpul de preparare este minim – îți va lua cam 10 minute, maxim 15 să pregătești acest parmezan, iar costul va fi mult mai mic decât cel al unui bloc de parmezan vegan din supermarket.
Dacă nu ești fan tofu, îl poți înlocui cu drojdie inactivă și vei realiza preparatul prin exact același procedeu.

Rețetă parmezan vegan
- Timp Total: 18 minute
- Servire: 6 – 8 porții 1x
Descriere
Această rețetă de parmezan vegan este minunată pentru oricine dorește să recreeze o rețetă tradițională de paste în versiunea sa vegană. Dar este, de asemenea, excelent, în combinație cu legume variate, sau chiar în salate.
Ingrediente
100 de grame caju crud nehidratat
50 de grame de tofu afumat
1 linguriță de usturoi praf
½ linguriță de turmeric
1 linguriță de sare
Instructiuni
- Tofu se presează timp de 5-10 minute pentru a elimina excesul de apă. Pentru a-l presa este nevoie să îl învelești într-un șervet de hărtie și să așezi peste el o farfurie mai grea.
- Într-un blender se pulsează toate ingrediente. Va trebui doar să ai grijă să nu obții o pastă – așa că în funcție de puterea blenderului tău, pulsează ingredientele câte puțin, verificând consistența.
- Ingredientele mărunțite se așează într-o tigaie antiaderentă și se rumenesc la foc mic fără ulei 2-3 minute. Ceea ce dorești prin acest procedeu este să usuci ingredientele pentru a obține o textură cât mai apropiată de cea a parmezanului. Se stinge focul și se lasă în tigaie până se răcesc complet.
- Se depozitează într-un borcan închis ermetic, la frigider. Va fi bun pentru 5-7 zile.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gătire: 3 minute
- Categorie: Paste
0 Comentarii